Аушвіц: дев'яте коло пекла. Правда про закарпатський Голокост

Незрозуміле для багатьох слово Голокост англійською значить всеспалення, на івриті ж - катастрофа, нещастя. Саме цим словом визначають загибель близько шести мільйонів осіб - значної частини єврейського населення Європи - внаслідок організованого знищення євреїв нацистами та їхніми посібниками у 1943 - 1945 роках. На території України нацисти знищили понад півтори мільйона євреїв. Втім, у нацистській фразеології це називалося "остаточним вирішенням єврейського питання".

Аушвіц: дев'яте коло пекла. Правда про закарпатський Голокост
Трагічні події не оминули й Закарпаття. З повною окупацією гортіївською Угорщиною нашого краю розпочалася велика антиєврейська кампанія. Уже в жовтні 1939 р. було видано закон, згідно з яким заборонялося приймати євреїв на державну роботу і муніципальну службу, а тих, хто працював, передбачалося звільнити. Нацисти тим часом спонсорували антисемітську діяльність уряду. Був підготовлений чорний список багатих євреїв, погоджений з планом "арізації" або конфіскації єврейської власності, що було лише першим етапом великого процесу, який переріс у масові вбивства. А в перші дні після нападу гітлерівської Німеччини на СРСР з Підкарпатської Русі депортували 20 000 євреїв, які біля Кам’янець-Подільського були розстріляні есесівцями.
 
Масова ж депортація євреїв почалася у травні 1944 року. Але ще до цього на будинках та на верхньому одязі євреїв примусили прикріпити жовту зірку Давида. Без цієї нашивки євреї не мали права виходити зі свого будинку. Пізніше у містах Ужгороді, Мукачеві, Виноградові, Хусті, Берегові поспіхом були створені гетто. Приміром, в Ужгороді та Мукачеві вони розміщалися на території цегельно-черепичних заводів, а у Севлюші (Виноградові) гетто було влаштоване просто неба на міському стадіоні. У ці спецпоселення, обгороджені колючим дротом, євреїв звозили з усіх околиць, а потім ешелонами відвозили у концтабори Польщі, Австрії, Німеччини.
 
Так, з Мукачева з 14 по 24 травня дев’ятьма залізничними ешелонами було депортовано понад 28 тисяч євреїв, з Ужгорода з 17 по 31 травня вивезено понад 16 тисяч чоловік. Загалом з 14 травня по 6 червня з Підкарпатської Русі лише залізничним транспортом було вивезено 76 271 людину.
 
Визначити нині точне число вивезених і загиблих досить складно. Списки депортованих не складалися, могили євреїв, котрі померли в гетто, були зрівняні з землею. За даними Надзвичайної комісії з розслідування фашистських злочинів, з нашого краю було вивезено 112 500 чоловік єврейської національності й з них знищено 104 117 (очевидно, в це число входять і євреї, завезені раніше з Польщі). Тут же наводяться дані про те, що в концтаборах були поголовно знищені діти єврейського походження. Тому з дітей до 14 років із неволі ніхто не повернувся, а від 14 до 16 - лише 650 чоловік.
 
Загалом після закінчення Другої світової війни з депортованих закарпатських євреїв повернулося приблизно 10 тисяч чоловік. Це були молоді люди, котрих фашисти використовували на важких фізичних роботах, тому їм вдалося вижити.
 
Безмовний свідок
 
Фаїна Соломонівна народилася і виросла в Ужгороді, у великій дружній родині годинникаря Контратовіча. Жили практично поруч з цегляним заводом, який у травні 44-го перетворився на гетто. Збиратися до нього довелося так швидко, що батьки ледь встигли захопити документи, коштовності і такі-сякі речі. Тоді ще ніхто не знав, що родині вони більше ніколи не знадобляться. Через кілька днів невідомості всіх пішки довели до вокзалу, погрузили, наче худобу, у вагони без вікон і відвезли. Знову у невідомість. Місцем остаточного призначення виявився концтабір Аушвіц, більше відомий тепер як Освенцим. Фаїна Соломонівна своєї родини більше так і не побачила.
 
Попри всю трагічність цієї історії, її унікальність у тому, що усім, в тому числі доньці та онукам п.Фаїни вона стала відома тільки на початку 90-их років. Саме тоді німецький уряд почав виплачувати компенсації колишнім остарбайтерам та в’язням фашистських концтаборів: відкривалися архіви, піднімалися документи й розшукувалися люди, котрі пройшли через усі кола нацистського пекла. Велику допомогу надавали й єврейські общини. Саме вони прийшли додому до Фаїни Соломонівни, щоб повідомити радісну новину: документи про її перебування в Аушвіці збереглися, отож їй потрібно пройти процедуру "ідентифікації" й вона матиме суттєву надбавку до пенсії. Спантеличені впертим мовчанням бабусі і дивною реакцією її рідних, офіційні особи звернулися за підтвердженням інформації, яка знову ж таки підтвердилася. І тільки остаточно переконавшись, що їй та її родині вже ніщо не загрожує, Фаїна Соломонівна почала говорити. Втім, ніяка сила так і не примусила її розповісти про сам концтабір: вона тільки сказала, що працювала на виробництві синтетичного бензину і щільно стискала зуби, коли мова заходила про все інше. А чому мовчала 50 років?
 
Після визволення радянськими військами колишнім в’язням концтабору на руки видавали книжечки, що засвідчували особу та підтверджували факт перебування в Освенцимі. Разом з групою товаришів по нещастю Фаїна кілька тижнів добиралася на Закарпаття: відлуння війни ще стояло над Європою, однак тут вже починалося радянське будівництво. Ще дорогою додому тут і там лунали розмови про те, що тих, хто потрапив у полон до німців, комуністи вважають зрадниками і відправляють в інші концтабори, на загадкову Колиму, а на тих, хто працював на перемогу фашистів, хай навіть примусово, нічого доброго не чекає. Фаїні дуже не хотілося знову у концтабір. Тому вона вирішила просто про нього нікому нічого не розповідати. Тим більше, як з’ясувалося, ніхто ані з родини, ані з сусідів до Ужгорода не повернувся. Вийшла заміж, змінила прізвище і все життя працювала прибиральницею на фабриці. Навіть у часи репресій та надмірної ідеологізації, особиста справа техробітниці мало кого цікавила.
 
 
 
 
Кожному – своє
 
Саме цей лозунг висів над брамою концтабору. І саме в цьому місці він звучав аж надто цинічно. Але, якщо подумати про ці слова безвідносно до Аушвіца, то вони видаються справедливими. Найбільшу кривду в житті їй завдали німці. Але через 50 років саме ця нація принесла і найбільшу радість. Донька та онука з родиною вже кілька років проживають на "історичній батьківщині" - в Ізраїлі. Фаїна Соломонівна отримала компенсацію – 5 тисяч тоді ще німецьких дойчмарок. Уявляєте, яка це сума порівняно з пенсією прибиральниці? А потім щомісяця по 100-120 євро. Звичайно, в тому ж Ізраїлі колишні в’язні концтаборів отримують у п’ять разів більше – по 500-600 євро. Але Фаїна Соломонівна ні в який Ізраїль так і не захотіла переїхати. Її вже нема. Але останні 10 років життя вона почувала себе щасливою.
 
Довідка: Німці (а також поляки, оскільки Освенцим та більшість концтаборів знаходилися на території Польщі) отримали від сучасних істориків клеймо злих, ненависних, антисемітських монстрів, які були здатні на найстрашніші дії проти євреїв.
 
Німецькі платники податків виплатили 60 мільярдів доларів жертвам Голокосту. У це не включено 1,25 мільярдів доларів, які швейцарські банки запропонували виплатити в разі, коли б усі подальші вимагання, пов’язані з Голокостом, були припинені проти них.
Людмила Руда
09 вересня 2009р.

Теги: Голокост, єврей, гортіївский, нацистський, Ужгород, Мукачево

Коментарі

SSівець 2009-10-04 / 14:56:00
Ить туди їх жидву прокляту!спалити нафіг усіх,на місті ізраїлу одну здорову ядернуворонку!!!

Урзус 2009-09-09 / 18:20:00
До речі, "Голокост" - грецьке слово, "приватизоване" євреями. Туреччина (як не дивно, союзник Ізраїлю, не визнала різанини вірмен 1915 року, коли турки вбили 2 мільйони людей). Кнесет Ізраїлю так і не визнав Голодомору. Само собою, що ані вірменську різанину, ані український голодомор ніхто Голокостом (жертвоприношенням) не називає - "гоям нє положено". Варто це усім українцям мати на увазі...

Гість 2009-09-09 / 17:37:00
Таке гарне ім"я "Ельза". Прочитав коментарій і стало прикро, що у такої особи таке ім"я чи псевдонім. Краще б баба яга підписалась чи горгона або химера.

Ельза 2009-09-09 / 17:07:00
Жидва,коли буде памятник 4500000українців які померли за час панування Лейби Кравчука та Кучмана!

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини