У Мукачеві освітяни мають підтримку місцевої влади

Минулого тижня в міському Будинку школярів на свою щорічну серпневу конференцію зібралися освітяни Мукачева. З доповіддю про підсумки минулого начального року і завдання педагогічних колективів на новий рік виступила начальник управління освіти міськвиконкому Терезія Тіба.

У Мукачеві освітяни мають підтримку місцевої влади

У місті постійно здійснюються системні заходи щодо подальшого розвитку освітньої галузі, створення умов для забезпечення рівного доступу громадян до якісної освіти, удосконалення діяльності навчальних закладів. Якщо, приміром, загальний обсяг бюджетних призначень в галузі "Освіта" в місті складав у 2007 році 44 496 829 гривень, то в 2009 році – 63 139 158 гривень. Незважаючи на нестабільну економічну ситуацію, крім заробітної плати, відпускних, оздоровчих, які було виплачено своєчасно і повному обсязі, управлінню освіти за сприяння міської ради вдалося здійснити ряд заходів з покращення матеріальної бази освітніх закладів міста. До початку нового навчального року в усіх школах та дошкільних навчальних закладах проведено поточні ремонти класних та групових приміщень,  частково санвузлів, спортивних та актових залів, спортивних та ігрових майданчиків. На черзі залишаються будівництво спортзалів у школах № 4, 14, школі-інтернаті, гімназії, де їх немає зовсім та в ЗОШ № 1 і ліцеї, де спортзали знаходяться в пристосованих приміщеннях, ремонт фасадів переважної більшості шкіл та дошкільних закладів. Загалом на контролі в управлінні освіти 15 програм.

 Наявна мережа дошкільних начальних закладів Мукачева повністю забезпечує можливість здобуття дітьми Мукачева дошкільної освіти. У 24 дитсадках нині виховується 3398 дітей, тобто 71 % проти 65,4 відсотка в 2007-2008 навчальному році. До речі, відсоток охоплення по області 42, а по Україні 57 відсотків. У Мукачеві дітей 5-річного віку охоплено дошкільною освітою майже 92 відсотки. На сьогодні черговості влаштування дітей в дошкільні навчальні заклади Мукачева немає. Кілька років поспіль за бажанням батьків у дитсадках вивчається іноземна мова, що й передбачено другою частиною базової програми "Я у Світі".Разом з тим за результатами тематичних перевірок виявлено, що вчителі обмежуються тільки збагаченням словника дітей іншомовною лексикою, а не формують комунікативні навички дошкільнят. З нинішнього року в Мукачеві проводиться конкурс "Кращий дошкільний навчальний заклад". Він дасть можливість визначити кращий і виявити досвід роботи творчо працюючих педагогічних колективів.

         Одним з важливих показників підвищення якості і доступності освітніх послуг є інформатизація навчально-виховного процесу. У рамках програми "Рівний доступ до якісної освіти" всі школи I-II та  I-III ступенів Мукачева забезпечені комп’ютерними комплексами, що становить 100 відсотків від потреби, або 1 комп’ютер на 20 учнів. Всі дошкільні навчальні заклади також забезпечені комп’ютером та оргтехнікою. Всі школи і дитсадки підключені до мережі Інтернет. 11 шкіл забезпечені мультимедійними проекторами, а ЗОШ № 20 – чотирма інтерактивними дошками. Поряд з цим бажає кращого ефективність використання новітніх інформаційних технологій в начально-виховному процесі, зацікавленість вчителів-предметників в застосуванні інформаційно-комунікаційних технологій на уроці.

         Одним з пріоритетних напрямків діяльності педагогічних колективів є виявлення та робота з обдарованою молоддю. Так у III етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін взяло участь 198 учнів шкіл міста, дев’яносто три юних мукачівці з 13 шкіл  стали переможцями та призерами. Найвищі результати показали учні ЗОШ № 11 (16 призових місць з 9 предметів), гімназії (15 місць з 7 предметів), ЗОШ № 1 (13 – з 4 предметів)… До першого десятка кращих в області увійшли гімназія, ЗОШ №№ 11, 1, 6. Найбільшу кількість призерів підготували вчитель основ економічних знань гімназії Жанна Біланин (8 призерів), вчитель правознавства ЗОШ № 6 Віктор Машіка (6 призерів), вчитель французької мови ЗОШ № 2 Валерія Чечур (5 призерів), вчитель російської мови і літератури ЗОШ № 1 Наталія Василенко (4 призери), вчитель французької мови ЗОШ № 2 Оксана Кополовець (4 призери). На IV етапі Всеукраїнської олімпіади учениця ЗОШ № 11 Андріана Хіміч здобула Диплом 1 ступеня з української мови та літератури, учениця ЗОШ № 7 Габріелла Попович – Диплом II ступеня з німецької мови та учень гімназії Олександр Гала – Диплом III ступеня з фізики. До речі, Габріелла Попович протягом трьох років підряд ставала призером IV етапу Всеукраїнської олімпіади з німецької мови. Приємно відзначити, що всі переможці та призери олімпіад, а також Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук  нагороджені грошовими преміями. Окрім того тридцять мукачівських школярів, які мають високі результати в галузях освіти, культури і спорту щомісяця отримують стипендію міської ради в 100 гривень, а десять вчителів за плідну роботу, творчий пошук, високі результати – по 200 гривень щомісяця. За сприяння голови обласної організації партії "Єдиний центр" Івана Балоги 77 переможців та призерів III та IV етапів олімпіад та конкурсу-захисту робіт МАН нагороджені мобільними телефонами.

         Одним із шляхів підвищення якості освітніх послуг є профілізація навчання в старшій школі. Профільне навчання старшокласників здійснюється через мережу закладів нового типу: ліцей, гімназія, навчально-виховні комплекси, спеціалізована школа та класи, міжшкільні факультативи, позашкільні установи, а також у профільних класах ЗОШ з поглибленим вивченням предметів. Загалом профільним навчанням в Мукачеві охоплено 66 % учнів старших класів. Зокрема, за напрямами філологічний (12 класів у 7 ЗОШ), природничий (4 класи в 3 ЗОШ), суспільно-гуманітарний і технологічний (по 3 класи в 2 ЗОШ), і по одному класу фізико-математичний, гуманітарний і правовий та економічний відповідно в ЗОШ № 11, гімназії та ліцеї. Найбільше за кількістю учнів поглиблено вивчається іноземна мова – 1654 учні в 30 класах, спостерігається посилення інтересу до поглибленого вивчення математики, української мови, правознавства, економіки, історії, хімії, інформатики. Аналіз профільного навчання засвідчує, що більшість учнів обирає той профіль, що може бути пов’язаний із сподіваннями на підготовку до вступу у вузи.

         Вивчається можливість створення в новому навчальному році освітнього округу на базі ЗОШ № 10, до якого входитимуть: аграрний ліцей ім. М.Данканича, ЗОШ №№ 7 та 16, Станція юних техніків, Будинок школярів, Центральна районна лікарня. Тут буде можливість здійснювати професійну підготовку старшокласників з таких професій: оператор комп’ютерного набору, офіціант-бармен, водій.

         Далі промовець говорила про соціальний захист школярів, особливо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з малозабезпечених сімей, про позашкільну роботу із дітьми та підлітками, формування мотивації ведення здорового способу життя, літнє оздоровлення школярів Мукачева і на завершення поздоровила колег зі святом Знань й побажала їм міцного здоров’я, натхнення, нових творчих ідей і здобутків, талановитих учнів, благополуччя.

         Своїми поглядами на навчально-виховний процес й досвідом роботи поділилися директор ЗОШ № 11 Надія Попович, вчитель іноземних мов ЗОШ № 7 Ольга Симчич, голова міського методоб’єднання вчителів фізичної підготовки Віра Бельдій, начальник служби у справах дітей міськвиконкому Ольга Степанова, голова профкому ЗОШ № 16 Ірина Кушніренко. Тепло привітавши освітян з Днем знань, початком нового навчального року, міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл підкреслив, що його порадували нові акценти в роботі мукачівських педагогів – ставлення до обдарованої молоді, її пошук і виховання. У кожному класі потрібно створити таку психологічну атмосферу, щоб усі учні рівнялися на лідерів і розуміли, що їх перемоги, то перемоги всього класу. А міська влада всіляко сприятиме освітянам у цих добрих починаннях. Виступаючи від управління освіти і науки облдержадміністрації Єлизавета Шукалюк підкреслила, що привілей мукачівських освітян у тому, що їх добре розуміє і підтримує в усьому міська влада. Учасники серпневої конференції вчителів Мукачева ухвалили рішення. 

Микола Рішко, прес-служба Мукачівського міськвиконкому, ЗІА "Простір"
01 вересня 2009р.

Теги: освіта, Мукачево, підтримка міської влади,

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 8
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини