Ужгород: Приватні будинки в обласному центрі Закарпаття можна придбати від 100 тисяч доларів США

Ужгородські фахівці з питань нерухомості, зокрема директор ріелтерської «Феміда» Тетяна Річіна та начальник відділу кредитування фізичних осіб «Кредобанку» Олена Яковлєва вважають, що найімовірніше обвалу цін на ринку нерухомості у Закарпатті не буде. Аналітичні дані та власні прогнози вони озвучували під час засідання Ужгородського прес-клубу реформ на тему «Житло в Києві після Нового року подешевшає. А як у нас в Ужгороді?».

Ужгород: Приватні будинки в обласному центрі Закарпаття можна придбати від 100 тисяч доларів СШАДоповідачки наголосили, що робити якісь прогнози з цього приводу – справа ризикована. Оскільки ринок нерухомості в Україні розвивається стихійно. А на Закарпатті майже не розвинений первинний ринок через мінімальний рівень будівництва.

З 2004 року квартири в Ужгороді подорожчали щонайменше втричі. Так, 2 роки тому однокімнатна квартира в місті коштувала 9-10 тис. доларів, торік – в межах 20 тисяч, а вже цього року – до 35 тисяч доларів. У цінах на один кв. м еволюція відбулася у межах від 300 доларів у 2004 році до 1030 у.о. у 2006. Піднялися ціни і протягом останніх чотирьох місяців. Вартість житла зросла на 20-30%. Найдорожчі в Ужгороді квартири чеської забудови (їх вартість від 1000 до 2, 5 тис. дол. за м кв), а найдешевшими залишаються 1-ий та 9-ий поверхи панельних будинків.

На думку Тетяни Річіної, яка є членом Асоціації фахівців у галузі нерухомості України (АФНУ), стабільна ситуація в державі, збільшення доходів громадян, надання іпотечних кредитів, а також поява такого виду бізнесу, як вкладання капіталу в нерухомість, не сприятимуть здешевленню житла. Вона також зазначила, що ринок не перенасичений і попит на житло залишається стабільним. Єдине, що мало б впасти в ціні — «хрущовки», які вже застаріли морально.

Тетяна Річіна також розповіла, що члени АФНУ намагаються сприяти тому, аби ринок керувався виключно цивілізованими методами роботи у правових рамках. На жаль, за її словами, імідж ріелтерів часто псують їхні ж недобросовісні колеги. Насправді роль представників цієї професії надзвичайно актуальна та важлива, оскільки часто це не лише юрист для свого клієнта, а й психолог, і особистий порадник. Члени АФНУ прийняли навіть Кодекс честі ріелтера. Т. Річіна порадила кожному, хто планує здійснювати будь-які операції з нерухомістю, порадитися з фахівцями, які ретельно та фахово усе прорахують, тим більше, що консультації у більшості професійних ріелтерів абсолютно безкоштовні.

Олена Яковлєва розповіла, що банківські програми іпотечного кредитування на сьогодні є достатньо широкі. Банки готові кредитувати і купівлю квартири, і особисте будівництво, і придбання земельної ділянки, і поточні потреби людей. За спостереженнями О. Яковлєвої, наразі українці чекають остаточного варіанту бюджету: що йтиметься у ньому про оподаткування операцій з нерухомістю.

Найдорожче в Ужгороді коштують квартири у районі старословацької забудови на набережній, найдешевше — «хрущовки» та квартири у шістнадцятиповерхівці, — повідомила Т. Річіна. Ціна приватних будинків у хорошому стані — від $ 100 000.

Водночас у столиці аналітики стверджують, що за їхніми розрахунками сьогодні немає нічого більш ризикового, ніж вкладати гроші у нерухомість. Лише за останній місяць рівень ризику підвищився на п’ять відсотків, досягнувши критичних 95 балів.
16 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини