У Мукачеві планують запустити новий туристичний проект, а в Берегові — індустріальний парк

В Ужгородському прес-клубі відбулась прес-конференція розробників двох цікавих інвестиційних проектів, які планують запустити у Мукачівському та Берегівському районах області. Обидва проекти: "Розроблення концепції зі створення індустріального парку з елементами логістики "Берег-Карпати" Берегівського району та "Створення туристично-інформаційного осередку "Мукачівщина туристична” були відібрані разом ще з 27 іншими проектами ще минулого року Закарпатською облдержадміністрацією для розробки та подальшого пошуку фінансування у рамках реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року. Опісля розпочалась їх розробка ініціативними групами спільно з регіональними та міжнародними експертами, залученими проектом партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток".

У Мукачеві планують запустити новий туристичний проект, а в Берегові — індустріальний парк

Володимир Нестеровський, головний спеціаліст управління економіки Берегівської райдержадміністрації розповів на презентації проекту в Ужгородському прес-клубі, що ідея створення індустріального парку унікальна тим, що об’єкт буде розташовано на території двох держав (України та Угорщини), безпосередньо на шенгенському кордоні. Планується, що між підприємствами з обох боків кордону діятиме прямий внутрішній кордон, територія буде вільна від митних податків ( у разі, якщо таку ідею закріплять на законодавчому рівні). Аналогів такому проекту нема ні в Україні, ні на теренах СНД. Свого часу подібний діючий індустріальний парк було створено на прикордонні Угорщини та Австрії.

Загалом проект має на меті створення міжнародної промислової, економічної, транспортно-логістичної зони із складськими територіями та розмістити на її території вітчизняні та іноземні виробничі, торгові, логістичні підприємства так, щоб вони могли дістатись раніше недоступних для них економічних ринків.

Передбачається, що для індустріального парку обидві держави виділять по 200 га біля кордону — на території Берегівського району та Соболч-Сотмар-Берегської області Угорщини. Тут розмістять екологічно чисті виробництва — продукування  електроніки, телевізійної та комп’ютерної  техніки. Виробничий парк загальною площею біля 400 га передбачає створення понад 5 тисяч робочих місць. Орієнтовна вартість першого етапу його  створення — 770 тис доларів США. Загальна вартість проекту — 8-10 млн. доларів США. Готовність до участі у проекті висловила угорська сторона, залучатимуть також інвесторів з інших держав. "Індустріальний парк з елементами логістики — це комплекс, керівництво яким здійснює професійна управляюча компанія і який розвивається за єдиною концепцію. До складу комплексу входять виробничі, складські, адміністративні, соціально-побутові приміщення з необхідною інфраструктурою, призначені для розміщення різних підприємств, компаній, технологія роботи яких і їх виробничі цикли взаємно доповнюють одне одного", — пояснив керівник інвестиційних проектів ТОВ „Закарпатське обласне агентство із залучення інвестицій та господарського розвитку територій”, м. Ужгород Матвій Кадар.

Про інший інвестиційний проект - Створення туристично-інформаційного осередку "Мукачівщина туристична",-- розповіла Наталія Галянт, заступник начальника управління економіки Мукачівської райдержадміністрації. За її словами проект має на меті розвиток туризму у районі. Тут діє близько 30 різноманітних туристичних комплексів, у тому числі 9 садиб пропонують послуги зеленого туризму. Наразі необхідно забезпечити інформування потенційних туристів про наявні пропозиції відпочинку у районі. Для цього буде створено веб-сайт з інформацією про історію краю, його принади, інфраструктуру, пропозиції турбаз, санаторіїв, садиб тощо.  Турист знайде на сайті географічні карти, а також опис туристичних маршрутів (у районі вже промарковано 8 велосипедних і пішохідних маршрутів), — розповіла головний спеціаліст відділу європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Мукачівської РДА Оксана Руснак. 
Вартість проекту — 72 тисячі гривень (з розрахунку до 2011 року). У ході проекту видаватимуть також буклети різними мовами для туристів. Розглядають також можливість спільно з Мукачівською міською радою відкрити туристично-інформаційний центр, який надавав би гостям району усю необхідну інформацію про відпочинок та оздоровлення на Мукачівщині.

За словами Світлани Слави, експерта проекту партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток", обидва проекти актуальні та корисні для Закарпаття. Проект по туризму сприятиме підвищенню туристичного іміджу області, в тому числі якості надання туристичних інформаційних послуг на Мукачівщині, створяться додаткові можливості для розвитку сільського туризму в області. Що стосується проекту на Берегівщини, то область зможе створити хороші готові продукти, які матимуть свої переваги на міжнародних ринках, а також зможе акумулювати кваліфіковану робочу силу, яка дозволить гідно вирізняти край на міжрегіональному просторі.Ц

Ужгородський прес-клуб реформ
22 травня 2009р.

Теги: Мукачево, Берегово, індустріальний парк, туризм, туристичний проект

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини