Закарпатські екологи та міліція проводять операцію "Нерест"

Природу, як відомо, необхідно берегти та примножувати. Лише не всі це розуміють й поводяться з флорою та фауною по-варварськи. Люди вирубують ліси, а потім самі ж потерпають від катастрофічних паводків. Вистрілюють усе живе, а потім самі ж дивуються, що зайчики й фазани перевелися. Нищать “електровудицями” все живе в річках, а потім скаржаться, що на рибалку нікуди сходити....

Закарпатські екологи та міліція проводять операцію "Нерест"

З такими бореться міліція й відповідні служби. Скажімо, на Виноградівщині та Хустщині вже цьогоріч попалися любителі постріляти дичину. Від рук браконьєрів гинули фазани та козулі.

 На Рахівщині 32-річний браконьєр застрелив із карабіна “Манліхер” оленя. Інший губитель природи підстрелив куницю, яка занесена до Червоної книги. Зловмисників затримано, вилучено зброю.

 На річці Латориця неподалік села Драчино Свалявського району троє місцевих мешканців глушили рибу за допомогою електровудиці. Двоє встигли втекти, а третього, 23-річного, затримано. У браконьєра  було вилучено 322 рибини. Особи двох його спільників встановлює міліція.  

 Як повідомив начальник ВГБ ГУМВС полковник міліції Петро Буц, з початку року проти браконьєрів порушено вже 5 кримінальних справ (торік таких справ було 3). Складено також 20 адмінпротоколів на браконьєрів.

 Скажімо, порушено кримінальну справу проти двох жителів села Яблунівка Хустського району, котрі застрелили двох козуль. Іншу кримінальну справу порушено проти жителя Свалявщини, котрий браконьєрським способом ловив у річці рибу.

 Нині, коли триває нерест риби, дільничні спільно з працівниками ДСБЕЗ та бійцями “Беркута” патрулюють водойми області, виявляючи браконьєрів. А на ринку по вул.Краснодонців в Ужгороді днями дільничні спільно з працівниками  міліцейської ветеринарної медицини вилучили свіжу рибу у двох продавців, які не мали на товар документів про його походження. В одного приватного підприємця було вилучено 309 кілограмів риби, в іншого--80. Складено відповідні адмінпротоколи на порушників.  Відпрацювання ринків тривають.

 Нагадаємо, що ст.248 Кримінального кодексу України (Незаконне полювання) передбачає покарання від штрафу в сто і більше неоподатковуваних мінімумів до трьох років обмеження волі з конфіскацією засобів незаконного полювання та всього добутого.  А ст. 249 (Незаконне зайняття рибним промислом) передбачає штраф до 100 мінімумів, або обмеження волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Ті самі дії, вчинені способом масового знищення риби, караються штрафом від 100 до 200 мінімумів, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.

 Доки триває нерест риби, до 25 травня заборонено рибальство на всіх водоймах краю. Як виняток, дозволено вудити рибу з берега однією вудкою з одним гачком та спінінгом з однією блешнею у таких місцях:

 --в річці Уж від оздоровчого табору “Скалка” до підвісного моста в с.Кам”яниця Ужгородського району та від межі села Сторожниця Ужгородського району до кордону зі Словаччиною;

 --у річці Тиса -- від місця впадання в неї річки Апшиця (с.Грушево Тячівського району) до місця впадання річки Тересва; від Велятинського автотранспортного моста до впадання річки Ріка у Хустському районі; від газопроводу біля села Мала Копаня (урочище Городище) до газопроводу поблизу с.Тросник у Виноградівському районі.

 --у Латориці -- від моста “Паланківський” у Мукачеві вниз по течії до пішоходного моста ДПС (спостережна вежа) в околиці с.Соломоново Ужгородського району.

 --у Боржаві -- від залізничного моста біля села Бене Берегівського району до залізничного моста через річку поблизу с.Шаланки Виноградівського району.

Порушення правил рибальства тягне за собою накладення штрафу в сумі від 34 до 170 гривень, а за грубе порушення--штраф 340-680 гривень.

Володимир Тис, "Старий Замок "Паланок"
23 квітня 2009р.

Теги: нерест, браконьєри, екологи, міліція

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини