Закарпаття: Якісні лікарські засоби – основа ефективного лікування

В Ужгороді відбулося засідання депутатської комісії з питань охорони здоров’я облради, яку очолює доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, керівник кафедри госпітальної хірургії УжНУ Василь Русин.

Закарпаття: Якісні лікарські засоби – основа ефективного лікування

Члени комісії, а це – Іван Курах, Іван Ботош, Василь Дряшкаба, Микола Рішко, Володимир Смоланка, Василь Кручаниця та ін., обговорили ряд актуальних питань. Серед них – про стан впровадження новітніх перинатальних технологій у роботу родопомічних закладів області, про хід виконання рішень облради, що на контролі згаданої постійної комісії, та листа облради ( №125601–20) „Про санепідемстанцію в Закарпатській області та проблемні питання в забезпеченні санітарного благополуччя населення області“.

     Відкриваючи засідання, головуючий Василь Русин зазначив, що захворюваність на туберкульоз, гепатит та ін. набуває негативних ознак. Тому ми повинні пам’ятати: лікар покликаний охороняти те, що є найціннішим для людини – її життя і здоров''я. І медицина – це не лише лікарське мистецтво, не лише наука, яка має високу і благородну ціль. Медицина – це, перш за все, служіння. Державі, краю, народу. Тому ми повинні, приймаючи рішення, виходити з цих прописних істин.

Якісні лікарські засоби – основа ефективного лікування

     В.о. начальника Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Закарпатській області Микола Кокуца першим інформував членів комісії.

     За 2008 рік Держінспекцією перевірено 186 об’єктів господарської діяльності та їх структурні підрозділи, що здійснюють реалізацію лікарських засобів. Із них 33 – комунальної власності та 153 – недержавні. Крім того перевірено 51 лікувально – профілактичний заклад, 6 – відомчих та 13 санепідемслужб. У результаті, дано 210 приписів про усунення порушень, 42 приписи направлено керівникам лікувально – профілактичних закладів та 6 санепідемстанція.

     Спеціалістами згаданої Держінспекції разом з представниками Держслужби лікарських засобів проведено 4 спільні перевірки суб’єктів господарської діяльності з питань дотримання чинного законодавства щодо якості лікарських засобів та додержання ліцензійних вимог. При цьому здійснено 5 перевірок аптек та їх структурних підрозділів. Перевірено і суб’єкти підприємницької діяльності, які виготовляють лікарські засоби в умовах аптеки та вилучено готову продукцію для лабораторних аналізів. При цьому постійна увага приділяється забезпеченню умов зберігання вакцини для профілактики кору та краснухи виробництва Індія, запобіганню ввезення , виробництва та реалізації на території України незареєстрованих, фальсифікованих та неякісних лікарських засобів. До речі, торік здійснено 11 спільних перевірок із спеціалістами обласної прокуратури та 3 – із представниками УБЕЗУ УМВС України в області. До речі, через ЗМІ фахівці постійно інформується про незареєстровані, фальсифіковані та заборонені лікарські засоби. У відповідні органи направляться матеріали для прийняття належних рішень. Таким чином, торік у правоохоронні органи скеровано 12 орудок, до органу ліцензування –3. На посадових осіб накладено штрафи на суму 2924 грн.

     Члени комісії інформацію доповідача взяли до уваги, при цьому рекомендували ретельніше перевіряти аптеки на рахунок цін. Бо не поодинокі факти, коли на один і той же ж лікарський препарат аптеки встановлюють різні ціни. Як підкреслив Василь Русин, за нинішньої ситуації низьких зарплат та пенсій встановлювати або, простіше кажучи, здирати з людей 30 % накрутки, це – аморально. У всьому світі знижують їх, а у нас – навпаки. І категорично додав: „Якщо людина не здатна працювати відповідно до вимог чинного законодавства та умов сьогодення, то нехай переходить в іншу сферу діяльності“.

Чи полегшують нові технології пологи жінкам?

     З особливою увагою члени комісії заслухали інформацію заступника начальника управління охорони здоров’я ОДА Тетяни Міцьо щодо впровадження новітніх перинатальних технологій у роботу акушерських відділень нашого краю. Адже нема родини, котру б доля-щасливиця не привела у дім, де лелеки роздають немовлят. Чи полегшують нові технології пологи жінкам?– цікавились Микола Рішко та Володимир Смоланка. „Полегшують“, – ствердно відповіла Тетяна Василівна. Європейські критерії живонароджуваності у багатьох країнах задекларовані давно. В Україні вони офіціально прийняті в 2007 р., а робота у цьому напрямку була розпочата ще в 2004 р. Утілювалось в життя використання у практику рододопомоги сучасних технологій, заснованих на доказовій медицині, а саме: формування здоровою способу життя, удосконалення служби планування сім''ї, розвиток психологічної підтримки вагітної, поширення програми грудного вигодовування та спільного перебування матері і дитини, підвищення ефективності профілактики ВІЛ/СНІДу, створення індивідуальних та сімейних родильних залів, ведення школи відповідального батьківства, залучення сімейних лікарів до охорони репродуктивного здоров''я тощо.

     Необхідність змін у системі надання рододопомоги була продиктована результатами статистичних даних і самим життям, а саме – рівнями материнської та малюкової смертності і результатами вивчення вражень жінок від існуючої системи рододопомоги в Україні. Аналіз анкетування породіль виявив вкрай негативне враження після пологів у державних закладах охорони здоров''я, зокрема, невтішні згадки щодо акушерських столів (71,1% опитаних), відкритих дверей пологових залів ( 41,6%), болю під час акушерського обстеження (50%), байдужості персоналу (майже третина жінок), а у переважної більшості жінок (82.3%) пологи асоціювалися з приниженням гідності.

     Основні принципи цих новітніх технологій у роботі родопомічних закладів, – далі вела Тетяна Міцьо– знайшли своє відображення у регламентуючих наказах та протоколах Міністерства охорони здоров’я України . Протягом останніх років у цьому напрямку здійснено багато заходів. Починали, звісно, з навчання медичного персоналу з питань підтримки грудного вигодовування. За домовленістю управління охорони здоров''я з передовими родопомічними закладами України фахівці нашої області мали змогу відвідати Волинську, Житомирську, Донецьку області, де родопомічні заклади вже напрацювали відповідний досвід.

     У роботу переважної більшості пологових стаціонарів були поступово впроваджені основні засади сучасних підходів до ведення вагітності та пологів, а це – вільний вибір жінкою постави у пологах, ранній контакт дитини і матері („шкіра до шкіри” протягом 2 годин), раннє прикладання до грудей, що у поєднанні з раннім контактом та зігріванням дитини забезпечує дотримання теплового ланцюжка і профілактику гіпотермії, яка займає чільне місце у процесі розвитку інфекцій, спільне перебування немовляти з матір''ю, використання домашнього одягу та білизни, вільне відвідання родиною породіллі та дитини, консультації з питань вигодовування, планування сім''ї, профілактики захворювань і т.д.

     – Колись працювали школи матерів, – нагадав Іван Курах, – як на мене, справа – доречна й нині. На що Тетяна Василівна відповіла:

     – Сьогодні „Школи матерів” відновлено і вони працює у повному обсязі. Більше того, у ряді жіночих консультацій запрацювали „Школи відповідального батьківства”, де медичним персоналом здійснюється підготовка до пологів і догляду за дитиною не тільки вагітної, але і членів її родини.

     До речі, у рамках співпраці з ЮНІСЕФ навесні 2006 року національними тренерами Донецького міжрегіонального навчального центру були проведенні семінари-тренінги для медичних працівників області. У результаті, область отримала 9 спеціалістів, яким вручили сертифікати, котрі дають змогу проводити навчання з питань підтримки грудного вигодовування і здійснювати оцінку пологових стаціонарів з метою сертифікації на звання „Лікарня, доброзичлива до дитини”.

     У грудні 2006 року три пологові стаціонари області (Хустської та Іршавської РЛ і Ужгородський міський перинатальний центр) були сертифіковані на звання „Лікарня, доброзичлива до дитини”.

     У продовження роботи до проекту було підключене пологове відділення Мукачівської ЦРЛ, яке, за підсумками оцінки експертів, отримало сертифікат у грудні 2007 року.

     Крім того, з 2006 року у рамках угоди Уряду України з Агенством Міжнародного розвитку США спільно з Міністерством охорони здоров''я запрацював проект „Здоров''я матері і дитини”, термін дії якого до 30 вересня 2010р.

     5 березня 2007 року відбулася зустріч представників обласної ради та обласної державної адміністрації з керівництвом Проекту з метою обговорення умов співпраці щодо впровадження у роботу закладів області сучасних технологій надання рододопомоги.

     У травні 2007 року розпочалася співпраця Проекту з Ужгородським міським перинатальним центром, який в результаті став методологічним центром впровадження новітніх технологій. У кінці 2008 році до співпраці з проектом були підключені Хустська, Тячівська РЛ та Мукачівська ЦРЛ.

     На 2009 рік заплановані візити представників Проекту до акушерських відділень Рахівської, Іршавської та Виноградівської районних лікарень.

     Члени комісії подякували за вичерпну інформацію й рекомендували продовжити роботу в цьому напрямку та вжити заходів щодо поліпшення матеріально–технічної бази підрозділів охорони здоров’я дитинства і материнства. Водночас на завершення Василь Русин та Іван Курах поцікавились станом справ дітей, що народжуються вагою від 500 грам.

     За європейськими медичними стандартами, – наголосила Тетяна Василівна, – діти, що народилися після 22 тижнів вагітності або якщо вони важать 500 грамів, вважаються життєздатними малюками. Але зазвичай потребують невідкладної медичної допомоги і тривалої лікарської підтримки з використанням медичного обладнання. У Закарпатській обласній дитячій лікарні вже більше року діє відділення з виходжування недоношених немовлят. Усі вони перебувають у кювезах не лише під наглядом медперсоналу, а й самих мам. Сучасні кювези дозволяють вести моніторинг параметрів життєво-важливих функцій.

Низку регіональних програм виконано в повному обсязі

     Заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Ганна Романко розповіла про хід виконання рішень обласної ради по реалізації заходів регіональних програм за 2008 рік за рахунок видатків обласного бюджету.

     На виконання рішення обласної ради (від 23.09.03 №232) „Програми розвитку нефрологічної, гемодіалізної служб та імуносупресивної підтримки реципієнтів з нирковим, печінковим та іншим трансплантатом на 2006 - 2010 рр.” із змінами та доповненнями (загальна вартість програми на період дії – 16877,4 тис.грн.) в обласному бюджеті 2008 року заплановано кошти в сумі 2564,0 тис.грн., із них на придбання розхідних матеріалів для проведення штучного гемодіалізу та перитонеального діалізу - 2364,0 тис.грн., придбання апаратів „Штучна нирка” - 200.0 тис.грн.

     За 2008 р. кошти використано в повному обсязі, зокрема, хворих з пересадженими нирками забезпечено витратними матеріалами для проведення штучного і перитонеального діалізу стовідсотково та закуплено 2 системи для проведення гемодіалізу.

     На виконання рішення 13 сесії IV скликання обласної ради „Про Програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2004-2008 рр.“ (із змінами та доповненнями) у 2008 році передбачено кошти в сумі 427, 8 тис. грн. – усі заходи профінансовано в повному обсязі.

     За звітний період в області проведено значний обсяг організаційно-методичної та лікувально-профілактичної роботи, направленої на виконання завдань згаданої Програми, зокрема, проведено роботу з посилення діяльності державних органів, підприємств, установ, організацій та об''єднань громадян у справі боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом. Проводиться інформаційно - просвітницька робота, профілактична робота серед уразливих груп населення, забезпечено безпеку донорства, профілактика вертикальної трансмісії ВІЛ, діагностика, лікування, догляд і підтримка людей, що живуть з ВІЛ - інфекцією/СНІДом, здійснено моніторинг та оцінка виконання Програми.

     У 2008 році за рахунок видатків обласного бюджету забезпечено можливість доступу ВІЛ-інфікованих дорослих (зокрема, вагітних жінок), підлітків, дітей до діагностики, лікування та профілактики опортуністичних інфекцій та антиретровірусної терапії шляхом придбання тест-систем ІФА для діагностики, медикаментів, профілактики і лікування (APT) на суму 16,0 тис.грн.

     Рішенням сесії обласної ради ухвалена „Обласна програма Цукровий діабет на 2006 - 2008 рр“. Загальна вартість фінансування з обласного бюджету на весь період дії програми – 3725,3 тис.грн., з них на придбання медикаментів та виробів медичного призначення у 2008 році передбачено 680,0 тис.грн.

     Кошти, передбачені у 2008 році на виконання заходів вказаної програми ,використано повністю, зокрема, для придбання цукрознижуючих препаратів – 445,9 тис.грн., виробів медичного призначення (візуальні тест - смужки, тест - смужки до глюко –метрів) – 234,1 тис.грн.

     – Яка ситуація на рівні районів щодо виконання цієї програми? – перепитав Іван Ботош.

     У всіх районах області, – мовила Ганна Василівна, – розроблені й затверджені комплексні плани. Для координації та контролю за ходом реалізації програми створені міжгалузеві та медичні координаційні ради, які очолюють голови райдержадміністрацій і головні лікарі. Активізувалася робота з виявлення хворих на цю недугу. З метою раннього виявлення цукрового діабету в 13-й районах області і м. Ужгороді працюють 373 глюкозуричні пункти. В області виділена група ризику, куди увійшли пацієнти: з гіпертонічною хворобою, ожирінням, з хронічним гепатитом, панкреатитом, вагітні, а також сім''ї, у родинах яких проживають хворі на цукровий діабет.

     До слова, в області працюють чотири „Школи діабету”, де пацієнти систематично проходять навчання самоконтролю. Для профілактики ускладнень цукровою діабету проводяться консультації суміжними спеціалістами: офтальмологом, невропатологом, нефрологом, кардіологом. На базі обласної консультативної поліклініки працює кабінет „Діабетична ступня”.

     Виконання програми „Цукровий діабет” щорічно заслуховується на колегії управління охорони здоров''я ОДА.

     Рішенням 12 сесії обласної ради V скликання (від 14.12.07 № 420) рішення обласної ради (від 22.12.05 р. №653) „Προ обласну програму „Здоров''я матері і дитини” на 2006-2008 рр.” було визнано таким, що втратило чинність. Цим же рішенням затверджена Регіональна програма „Репродуктивне здоров''я населення Закарпатської області на період до 2015 року”.

     Загальних обсяг коштів, передбачений на реалізацію даної програми становить 26970,7 тис. грн., у т. ч. 19868,9 тис. грн. – за рахунок обласного бюджету та 7101, 8 тис. грн. – за рахунок бюджетів районів та міст. Фінансування програми розпочато у 2008 році. Крім коштів, передбачених безпосередньо на реалізацію програми, ряд заходів здійснюються за рахунок бюджетів інших регіональних програм та коштів обласного центру здоров''я, обласного центру планування сім''ї та обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом.

     Починаючи з 2007 р. громадська організація „Школа здоров''я”, управління охорони здоров''я та управління освіти і науки ОДА реалізують проект із підтримки Мережі нідерландських благодійних фондів для країн Центральної та Східної Європи під назвою „Збережемо репродуктивне здоров''я жінок Закарпаття”, що передбачає проведення просвітницької роботи серед дівчат-підлітків та жінок. Беручи до уваги багатонаціональність мешканців краю, просвітницькі матеріали, призначені для дівчат випускних класів середніх шкіл та середніх спеціальних навчальних закладів області, видаються різними мовами.

     На виконання рішення обласної ради (від 16.03.06 №716) „Про Програму медикаментозного забезпечення ветеранів ВВв на 2006-2010 рр.” (із змінами та доповненнями) передбачено в обласному бюджеті 2008 року кошти в сумі 900 тис.грн., у т.ч. на придбання слухових апаратів - 300,0 тис. грн., пільгове медикаментозне забезпечення - 600,0 тис.грн. Рішенням сесії облради від 12.03.08 № 498 видатки на забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни пільговими медикаментами по вищеназваній програмі були передані райміськбюджетам, як інша субвенція.

     На виконання рішення 14 сесії V скликання (від 12.01.08 № 462) „Про реорганізацію Міжгірського медичного училища в Міжгірський медичний коледж“ видано наказ управління охорони здоров''я (від 23 січня 2008 року № 25-0) „Про реорганізацію Міжгірського медичного училища в Міжгірський медичний коледж“.

     Члени комісії вирішили: Програми, термін дій яких закінчився, і які виконані у повному обсязі вважати закритими.

Про здорове довкілля потрібно дбати всією громадою

     Про санепідситуацію в області, про проблемні питання щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення краю членів комісії ознайомила головний державний санітарний лікар Закарпатської області Віра Чиж. Вона констатувала, що за підсумками 2008 року епідемічна ситуація в області по більшості інфекційних захворювань залишалась стабільною.

     Рівень загальної інфекційної захворюваності знизився на 18,0% (показник 355,12 на 100 тис. у порівнянні з попереднім роком ( 432,92) та у 1,5 рази нижче середнього по державі( 542,79).

     Випадків захворювань черевним тифом, дифтерією, поліомієлітом, правцем, гемофільною інфекцією не реєструвалось.

     Стабілізована епідситуація з кору, краснухи та епідемічного паротиту.

     За даними щотижневого епідеміологічного моніторингу станом на 20 березня ц.р. рівень захворюваності групою респіраторно-вірусних інфекцій нижче епідемічного порогу в 1,6 рази.

     Показник захворюваності гострих кишкових інфекцій у 2,4 разі нижче середнього по України, разом з тим відмічається ріст на 25%, що обумовлено спалахом харчової токсикоінфекції на СП „Ядзакі Україна”. Матеріали по факту порушення санітарного законодавства передані в обласну прокуратуру.

     У 2008 році завдяки організації та проведенню адекватних своєчасних протиепідемічних заходів, після чергового епідемічного підйому, вперше реєструється зниження показника захворюваності на вірусний гепатит А на 44,3%. Зниження захворюваності зареєстровано на 13 адмінтериторіях.

     На протязі 2008 року була напруженою епідемічна ситуація щодо туберкульозу. Серед населення області зареєстровано ріст на 1,2% рівня захворюваності на всі його форми, який склав 60,0 на 100 тис.нас. Збільшився і показник захворюваності на туберкульоз органів дихання. Продовжують реєструватися випадки захворювання на туберкульоз серед дітей до 14 років, що є одним із показників епідемічного неблагополуччя з туберкульозу в області.

     Разом із тим, в області склалася така ситуація, що наявна кількість протитуберкульозних закладів та стаціонарних відділень є недостатньою. Найбільш гостро їх потребують жителі Мукачівщини.

     До речі, – підкреслив Василь Русин, – з метою вирішення цього питання облрадою прийнято рішення від 14 січня 2009 року № 768 „Про передачу майна, яким передбачено передати ОТМО „Фтизіатрія“ в оперативне управління з правами балансоутримувача будівлі і споруди майнового комплексу спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області ( колишній пункт тимчасового перебування іноземців ), що розташовані за адресою: Мукачівський район, с. Павшино“. То ж необхідно прискорити виконання цього рішення.

     Одним із методів профілактики захворювання на туберкульоз є ізоляція заразного хворого шляхом позачергового надання ізольованого житла для бацилярних хворих, що перебувають на квартирному обліку. Станом на 1 січня 2009 р. 10 бацилярних хворих перебуває на квартобліку в м. Ужгороді: 8 – у багатозаселених квартирах, 2– у гуртожитках міста. Тому необхідно звернути увагу на дану ситуацію.

     Рівень захворюваності населення на лептоспіроз залишається на рівні минулого року. За торік таких випадків було 49, з яких 8 – закінчилися летально. Основним резервуаром збудника і його розповсюджувачем є мишовидні гризуни На жаль , бракує коштів на проведення дератизаційних заходів. За підсумками 2008 р. суцільна одночасна дворазова дератизація проведена лише у 14 із 18 адмінтериторій.

     Проблемним залишається і забезпечення населення області питною гарантованої якості водою. Водопровідною водою користується в області 31,2 % населення області, у. ч. 70,2 % – жителі міст і райцентрів, 12, 2% – сільської місцевості. Аналіз виконання заходів з цього питання свідчить, що в багатьох районах не в повній мірі виконуються завдання, визначені відповідними Програмами як обласного, так і місцевого рівнів. При затвердженні обсягів фінансування регіональних програм потрібно передбачити розвиток сільського водопостачання. Щорічно заслуховувати на сесіях районних та міських рад стан виконання програми „Питна вода“.

     Надзвичайно актуальне питання – охорона поверхневих водойм від забруднення. Маємо на порядку денному – недостатньо очищені або неочищені стічні води, і це – проблема. Станом на 1 січня ц.р. є 113 об’єктів, які мають випуски стічних вод у поверхневі водойми . Така ситуація пов’язана із тим, що будівництво нових і реконструкція старих очисних споруд проводиться повільно або припинена. Ясна річ, через брак коштів. Централізованими системами каналізування забезпечені тільки райцентри, але і там у більшості випадків вони зношені і потребують ремонту або заміни. Тому необхідно на рівні регіонів провести оцінку ефективності роботи всіх наявних каналізаційних очисних споруд з розробкою програми проведення ремонту та реконструкції, насамперед, очисних каналізаційних споруд міст та великих населених пунктів.

     Щодо благоустрою населених пунктів. Завдяки контролю обласної влади на виконання відповідних Законів України, особливо в період місячників санітарного очищення, визначені земельні ділянки під сміттєзвалища практично у всіх населених пунктах краю. Але не вирішено дотепер питання оформлення земельних ділянок, технологія збору та утилізації побутових відходів. Наявні сільські сміттєзвалища не облаштовані відповідно діючих норм, експлуатуються неналежним чином. Існуючі спеціалізовані комунальні підприємства, навіть, у великих населених пунктах недостатньо технічно оснащені, а в селах у більшості випадків вони взагалі відсутні.

     Тому необхідно на місцевих рівнях розробити, а де вони є – відкоригувати рішення з питань благоустрою, громадського порядку та правил торгівлі. Забезпечити виконання вимог Закону України „Про відходи“ щодо розробки схем санітарного очищення населених пунктів. Адже йдеться про здорове довкілля, дбати про яке в нашому краї сам Бог велів. Його називають перлиною України, другою Швейцарією, завдяки багатющим природнім ресурсам та величезною кількістю мальовничих куточків. Але це витвір природи, який людина повинна дбайливо оберігати.

     Члени комісії жваво обговорили інформацію Віри Чиж. У ході дискусії зійшлися на тому, що необхідно, не гаючи часу, оскільки весна вступає у свої права сповна, звернути увагу керівників органів місцевого самоврядування – сільських, селищних , міських голів на безумовне виконання розпорядження голови ОДА від 26.02.09 р. № 63 „Про благоустрій населених пунктів та встановлення єдиного санітарного дня з очищення територій області“, а також продовжити започатковану облрадою весняну толоку з озеленення та благоустрою.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
27 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, обласна рада, депутатська комісія, охорона здоров’я, благоустрій

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини