У Рахові засідала колегія Державної служби заповідної справи України

Одним із шляхів сталого розвитку та охорони навколишнього природного середовища є створення та організація широкомасштабної діяльності установ природно-заповідного фонду. Сьогодні в Мінприроди України підпорядковано 22 такі установи.

У Рахові засідала колегія Державної служби заповідної справи України

У четвер, 12 лютого, в Рахові на базі Карпатського біосферного заповідника відбулося розширене засідання Колегії державної служби заповідної справи, на якому обговорено підсумки роботи установ та структур цієї служби в 2008 році і основні завдання на 2009 рік.

     Відкриваючи засідання, заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища Микола Мовчан наголосив на тому, що в умовах економічної кризи в державі установи природно-заповідної справи повинні більш активно шукати інвестиції в розбудову інфраструктури, розвивати туристично-рекреаційні та еколого-освітні послуги і за рахунок цього розвивати свою матеріальну базу та збільшувати надходження до бюджетів.

     Через призму цих завдань були побудовані доповіді начальника Державної служби заповідної справи Петра Гриника та його заступника Ігоря Іваненка. Було відзначено увагу до розвитку природно-заповідної справи з боку глави держави. Зокрема Указом Президента України від 1 грудня 2008 року№1129 передбачено створення ще 23 національних парків, 1 природного заповідника, 1 заказника загальнодержавного значення та 1 ботанічного саду, а також розширення меж 9 установ природно-заповідного фонду. Зараз ведеться підготовка нормативно-правових актів та матеріалів щодо кожного окремого з них. До Мінфіну передано пропозиції нової бюджетної програми «Розвиток заповідної справи».

     Продовжується робота по встановленню в натурі меж територій та об’єктів ПЗФ загальнодержавного та місцевого значення.

     Як відзначалося у доповідях та виступах учасників засідання колегії, одним із проблемних питань діяльності установ природно-заповідного фонду є неврегульованість ними земельних та майнових відносин. багато з них не мають державних актів на право постійного користування земельними ділянками та права власності на об’єкти нерухомого майна, проектів організації території. Так, до цього часі не розроблено проект організації території для Ужанського національного парку. Лише частково встановлені межі в натурі НПП «Сине вир».

     Плани природоохоронних заходів виконано на 96,5 %. Значно зміцнено матеріальну базу шляхом придбання нової техніки, спецодягу, комп’ютерного та лабораторного обладнання. Прикладом такої роботи на колегії називався Карпатський біосферний заповідник, який очолює доктор біологічних наук Федір Гамор. І учасники практично переконалися в цьому, побувавши на його об’єктах , та з демонстрації відеофільму. Тут відкрито Музей екології гір, створено 5 інформаційно-освітніх центрів. Споруджено нове приміщення під інформаційний центр «Центр Європи». Все це приваблює туристів, а отже служить додатковим резервом наповнення каси установи та місцевих бюджетів. Торік від туристично-рекреаційної діяльності заповідника надійшло 242 тисячі гривень. Це – четверта частина всіх надходжень установ заповідної справи по туристично-рекреаційному напрямку діяльності.

     В роботі колегії взяв участь і виступив заступник голови обласної ради Василь Брензович. Він наголосив на питаннях взаємодії органів місцевого самоврядування та виконавчої влади по розвитку природно-заповідної справи. Так, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування нашої області спільно з Мінприроди України та іншими відомствами розроблено та здійснюється ряд загальнодержавних та регіональних програм, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації. Так, велика увага приділяється здійсненню державної та регіональної програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси у Закарпатській області на 2006 -2015 роки, Програми перспективного розвитку природно-заповідної справи та екологічної мережі, програми запобігання забрудненню навколишнього середовища стічними водами і обмеження їх шкідливого впливу на довкілля, програми охорони та комплексного використання водних ресурсів річок області, і, що важливо, - програми зниження екологічної напруги шляхом створення системи збору, переробки та утилізації тари, упаковки, твердих побутових відходів як вторинної сировини. Нещодавно ухвалено ще дві екологічні програми: щодо відтворення лососевих видів риб басейну ріки Тиса та програму моніторингу довкілля. У плані роботи обласної ради на 2009 рік ще ряд програм екологічного спрямування, в тому числі щодо створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

     Окремі регіональні природоохоронні програми здійснюються в рамках транскордонного співробітництва.

     Одночасно голова обласної ради Михайло Кічковський як член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи питання сталого розвитку Карпат, охорони природного середовища прагне винести на Європейську трибуну. З його ініціативи 2 березня уже розпочнеться обговорення звіту «Сталий розвиток гірських регіонів на прикладі Карпатського регіону» та відповідних Резолюції і Рекомендацій, що відкриє додаткові можливості для вирішення проблем збереження довкілля Карпат.

     Крім того органами місцевого самоврядування спільно з екологічними та громадськими організаціями, навчальними закладами проводяться різноманітні заходи по охороні та збереженню довкілля. Торік у квітні по всій області пройшов День довкілля. За ініціативою депутатів обласної ради проведено акцію «Депутатська толока», в якій взяло участь більше 70 відсотків депутатів місцевих рад, з 7,3 тисячі. В ході цієї акції посаджено понад 60 тисяч дерев і кущів, відновлено 55 гектарів лісів, ліквідовано 450 стихійних сміттєзвалищ, упорядковано та облаштовано 16 скверів, зелених зон і парків.

о усвідомлюючи спільне завдання територіальних громад та екологічних установ - охороняти та примножувати природні ресурси , діяльність установ природно-заповідного фонду в той же час не має бути перепоною, а має служити людям, які проживають на заповідній території, поліпшувати якість їхнього життя. І в цьому плані хотів би підкреслити велику природоохоронну, науково-дослідну та еколого-освітню та соціально-економічну роль Карпатського біосферного заповідника.

     За наслідками обговорення прийнято відповідне рішення.

Іван Діус, Закарпатська обласна рада
14 лютого 2009р.

Теги: Рахів, Карпатський біосферний заповідник, екологія

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини