За 35 років керування Антоніна Бірова колгоспом "Прикордонник" було побудовано 5 шкіл, 4 дитсадки, 4 будинки культури та музична школа

Герою соцпраці Антоніну Бірову – 80

За 35 років керування Антоніна Бірова колгоспом "Прикордонник" було побудовано 5 шкіл, 4 дитсадки, 4 будинки культури та музична школа

Поважний ювілей Антонін Олександрович зустрічає в доброму здоров’ї і оптимістичному настрої. Починав працювати вчителем у школі рідного села Петрово і в 20 років став її директором. У 1959 році його, як успішного організатора, запросили працювати у місцевий колгосп “Прикордонник”. Через два роки Антонін Біров очолив його. За кілька років колгосп став одним із кращих господарств краю. “Прикордонник” славився високою культурою землеробства, щедрими врожаями зернових та технічних культур, значного розвитку досягла тваринницька галузь. Завдяки застосуванню сучасних агрономічних знань середня врожайність озимих тоді підвищилася утричі – до 72 центнерів з гектара. Цей факт є яскравим прикладом самовідданої праці.

– В ті роки, – згадує Антонін Біров, – село розвивалося і економічно, і духовно. В Петрові вдалося збудувати цегельний та консервний заводи. Колгосп заробляв значні кошти. В 70-80-их роках їх було спрямовано на зведення 5 шкіл, 4 дитсадків, 4 Будинків культури та музичної школи.

Значну увагу Антонін Олександрович приділяв і дозвіллю колгоспників. Фольклорний ансамбль “Тиса” став лауреатом численних конкурсів, в тому числі й за межами країни. У 1986 році за його ініціативи в запустілому графському маєтку було відкрито картинну галерею, в якій зберігаються полотна відомих художників Закарпаття та Угорщини 20-80-их років минулого століття.

– Повідомлення про те, що мені присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці, стало приємною несподіванкою, – каже ювіляр. – Нагороду ми здобули всім колгоспом, адже це в першу чергу досягнення всього колективу. Загалом звання Героя Соціалістичної Праці за весь час було удостоєно 45 закарпатців.

Під час трудової діяльності Антонін Біров був нагороджений багатьма іншими відзнаками – орденами Леніна, Дружби народів, Жовтневої революції та Трудового Червоного прапору. Також він 6 разів обирався депутатом Верховної Ради УРСР.

На пенсію Антонін Олександрович вийшов шістнадцять років тому. І досі на присадибній ділянці Герой Соцпраці вирощує городину. До позаминулого року займався і виноробством, але тепер, каже Антонін Біров, на це не вистачає сил. Найбільша його  втіха – двоє дітей та 4 онуків, яким він прищеплює любов до землі.

Окрім родини та друзів, у понеділок привітати ювіляра прийшли й голова облдержадміністрації Олег Гаваші та голови Виноградівської райдержадміністрації Василь Якоб та райради Віктор Любімов. Гості висловили глибоку вдячність Антоніну Олександровичу за його труд на благо Батьківщини.

– Самовідданою працею Ви здобували краю славу садів та виноградників, – констатував Олег Гаваші. – Трудовий героїзм, новаторська діяльність значно підвищила рівень народного господарство краю. Такі люди, як Ви, творили історію Закарпаття. На таких прикладах високого громадянського обов’язку і потрібно виховувати молоде покоління.

Як годиться на іменини, керівник краю вручив ювіляру цінні подарунки – телевізор та систему супутникового телебачення.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
02 лютого 2009р.

Теги:

Коментарі

2010-01-14 / 17:25:00

Любчик 2009-02-05 / 13:29:00
Оце так газда, не то, що зараз голови сіл лиш про наповнення сільського бюджету думають і ніякого прогресу. Застой !

ember 2009-02-03 / 10:35:00
Izvenjajusj: Antonina Birova, kotoryj postroil "5 шкіл, 4 дитсадки, 4 будинки культури та музична школа"? zvatj Biró Andor. Ja rodom s odnovo iz etikh sel.

ember 2009-02-03 / 10:32:00
Dlja Sergeja: k kolkhozu Prykordonnik v samoe poslednee vremja otnosilisj sem sel: Tiszabökény (Bobove), Tiszafarkasfalva (Vovchanske), Tiszapéterfalva (Petrovo), Tivadarfalu (Fedorovo), Forgolány (Devichnoe), Nagypalád (Velyka Paladj), Fertősalmás (Zabolottja). Poslednie dva sela (byvshij kolkhoz Boljshevik) prisoedinilisj lish v poslednie gody. Zemlja khoroshaja, pogodnye uslovuja ochenj priemlivye (samyj teplyj region nashej oblastki), 90 procentov naselenija vengry-protestanty. Antonina Borova, kotoryj postroil "5 шкіл, 4 дитсадки, 4 будинки культури та музична школа"? zvatj Biró Andor. Ja rodom s odnovo iz etikh sel.

Сергей 2009-02-02 / 21:39:00
Интересно, что это за село, в котором "5 шкіл, 4 дитсадки, 4 будинки культури та музична школа"?

Faust 2009-02-02 / 21:16:00
Щиро вітаю славного закарпатця Антоніна Бірова з ювілеєм! Особисто знайомий з ним, свого часу читав у "Прикордоннику" у Peterfalva популярні лкції для селян-колгоспників... Адже він мій земляк! Доброго здоров'я Вам, BIRO-baczi!

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини