Чи є майбутнє у Закарпатського Туристичного Шляху?

У 2004 році Швейцарсько-українським проектом розвитку лісового господарства в Закарпатті «FORZA» було вперше сформульована концепція Закарпатського Туристичного Шляху, яка б охоплювала туристичні маршрути різної довжини, видів та рівнів складності.

Чи є майбутнє у Закарпатського Туристичного Шляху?Концепція ЗТШ розроблялась як рамковий документ розвитку так званого «свідомого туризму» із збереженням природних, ландшафтних, історико-культурних особливостей краю, який би також сприяв підвищенню добробуту місцевих громад через їх активну участь у процесах розвитку сільського або зеленого туризму, народних промислів, соціального підприємництва.

Вже упродовж 2005-2006 років завдяки проекту було облаштовано 75 км маршруту на території Рахівського району, а також цього року за підтримки фонду Євразія промарковано понад 30 км ЗТШ на території Воловецького району.
Давши поштовх для розвитку одного з головних напрямків туристичної галузі області, проект закликав зацікавлені організації до активної участі у вдосконаленні та утриманні Закарпатського Туристичного Шляху. Минулого тижня в Ужгороді відбулася зустріч закарпатських фахівців лісогосподарської та туристичної галузей, управлінців, представників відповідних організацій із Львівщини та Івано-Франківщини, які обговорювали подальшу долю ЗТШ і радилися, які механізми найкраще застосувати, аби позитивні починання переросли у справді потужний та довготривалий проект.

Наталія Волошина, менеджер сектору соціального розвитку проекту FORZA представила учасникам передумови та основні результати по ЗТШ, а також поінформувала про механізми координації сфери активного туризму в Польщі та Швейцарії. У Польщі, зокрема, діє потужне Польське туристично-краєзнавче товариство, яке налічує близько 70 тис.членів, володіє мережею туристичних притулків і опікується туристичними шляхами.

Представник фундації “Карпатські стежки” з Івано-Франківщини Василь Гутиряк поділився досвідом розроблення туристичних маршрутів у своєму регіону. Ще у 2001 році він віднайшов Східно-Карпатський туристичний шлях і почав працювати над концепцією його відновлення. Чотири роки пішло на впорядкування 10 км туристичних стежок, фактично, як каже Василь Гутиряк без підтримки влади: на вибиті кошти вдалося придбати 2 бензопили, якими й чистили самотужки лісові шляхи.

Окрім обговорення нинішнього стану сучасних туристичних шляхів, й зокрема перспектив ЗТШ, учасники працювали у робочих групах, результатом обговорень у яких стали запропоновані пропозиції щодо ефективного механізму інституційного забезпечення розвитку та утримання ЗТШ, а також наступних кроків з реалізації міні-проектів у контексті Закарпатського Туристичного Шляху.

Дехто з фахівців бачить координатором цього потужного проекту владу, інші—громадські організації. Була пропозиція також передати повноваження організовувати роботу по ЗТШ групі зацікавлених осіб. За словами, Наталії Волошиної, на 7 листопада призначена нова зустріч фахівців, вже у більш вузькому колі ( Закарпатська ОДА, Закарпатський центр розвитку зеленого туризму, ГО «Екосфера», ГО «Тур’євроцентр», «Європейський дім» ті інші), які вивчивши вироблені на зустрічі пропозиції, остаточно вирішать, як надалі координувати розвиток ЗТШ та утримувати туристичні стежки.
02 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини