У закарпатки Консуели Грицай "австрійський" чоловік відсудив доньку

20-річна Консуела Грицай із села Паладь-Комарівці Ужгородського району Закарпаття півроку не може побачити доньку. 2,5-річну Антуанету-Чарліз відсудив Золтан Екшміт, колишній чоловік Консуели. Він із донькою живе в австрійському місті Зальцбург.

Консуела Грицай із донькою Антуанетою. Нині жінка бачить дівчинку лише на фотографіях
Консуела Грицай із донькою Антуанетою. Нині жінка бачить дівчинку лише на фотографіях

Із Консуелою зустрічаємося в будинку її бабусі в Паладь-Комарівцях. Жінка веде до дитячої кімнати: у маленькому ліжку лежать іграшки, одяг, взуття доньки.

— Я з братами тут жила, — розповідає жінка. — Мама багато років працювала за кордоном: у Чехії, Польщі. Вийшла заміж в австрійському Зальцбурзі. 2003 року забрала нас туди.

За кордоном Консуела вивчила мову, закінчила тамтешню школу, вступила до коледжу. Освоювала професію модельєра-дизайнера. 2005-го познайомилася із Золтаном Екшмітом. Чоловік старший на дев’ять років, народився в Мукачеве на Закарпатті. Останні роки жив у Австрії.

— За рік ми побралися, а 20 серпня 2006-го народилася донька Антуанета-Чарліз, — продовжує жінка. — Я переїхала до Золтана: він проживав у соціальній квартирі. Лишала доньку в садку, ходила на роботу. Купила у кредит автомобіль, побутову техніку, меблі до хати.

За півроку спільного життя Консуела вирішила піти від Золтана.

— Він зраджував, бив мене, кричав, — пояснює. — Якось виставив на вулицю з речами. Постійно брехав, не ночував удома, весь час гуляв у нічних клубах. Був на дискотеці навіть тоді, коли я народжувала. Відмовився забезпечувати дочку. Усі витрати лягли на мене. Я вирішила вернутися в Україну. 18 травня торік виїхали із Зальцбурга. Офіційно не розлучалися, бо ми були тільки повінчані в церкві. Домовилися з чоловіком, що я періодично привозитиму Антуанету до Австрії.

Мукачівець Золтан Екшміт мешкає в австрійському місті Зальцбург. Чоловік запевнив тамтешній суд, що його колишня дружина повія і наркоманка

Консуела показує фотографії доньки, оригінал австрійського свідоцтва про народження, довіреність від Екшміта на перевезення Антуанети-Чарліз через кордон, український паспорт із записом про дитину.

— За місяць я з донькою зібралася до Австрії. Золтан пообіцяв узгодити виплату аліментів, — згадує Грицай. — Увечері 24 червня прибула до Зальцбурга, а зранку до квартири вдерлися троє людей. Зайшли без стуку до спальні, не дали одягнутися. Показали якісь папери, забрали Антуанету й передали Золтанові.

Коли двоє поліцейських і соціальний працівник пішли, Консуела прочитала протокол. Виявилося, Золтан подав на неї до суду. Запевняв, що колишня дружина вживає наркотики, займається проституцією, не виховує доньку. Суд підтримав чоловіка. Золтан виставив Консуелу на вулицю. У тамтешньому суді Грицай відмовили.

— Золтан не віддає доньки, бо в Австрії виплачують на дитину солідну грошову допомогу, — пояснює жінка. — А ще намагається через дочку якнайшвидше отримати громадянство Австрії.

Грицай повернулася додому. Хоче повернути доньку. Обстежилася в наркологічному диспансері. Отримала довідку, що в її організмі не виявлено слідів уживання наркотиків.

— Австрійська влада не слухає мене, — плаче Консуела. — Я постійно пишу Золтанові, дзвоню. Він не дозволяє зустрічатися з Анєчкою. Мене оглядав судовий психолог і дійшов висновку, що я цілком позитивна мати. В ужгородській адвокатській конторі мені відповіли, що для виграшу справи треба 10 тисяч доларів. Таких грошей у мене немає. Щодня плачу, бо не знаю нічого за донечку: що їсть, як спить. Золтан же не має постійного заробітку в Австрії.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
13 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини