Шкільна рада русинських шкіл: Сидор прикривається тим, до чого не доклав жодних зусиль та жодної копійки

Заява Шкільної ради русинських недільних шкіл

Шкільна рада русинських шкіл: Сидор прикривається тим, до чого не доклав жодних зусиль та жодної копійки

Ми, члени Шкільної ради русинських недільних шкіл, обурені брехнею, яку дозволив собі в інтерв’ю Е.Попову Д.Сидор, який заявив: "У нас действует 40 русинских классов – финансируем мы их сами, никакой помощи от Москвы, как я уже сказал, мы не получаем".
Див.: http://www.odnarodyna.ru/topics/2/123.html#c3822

І це не перший раз цей чоловік дозволяє собі брехню.

Три роки тому меценат русинських шкіл Стівен Чепа подарував на Різдво кожному учню (500 учнів) компакт-диск з записом концерта русинської народної музики. Загальна вартість подарунка 2000 дол. США. С.Чепа просив Д.Сидора привезти коробку з дисками з Пряшева до Ужгорода та окремо заплатив йому за цю послугу. Але Д.Сидор передав школам тільки 20 CD-дисків. Коли з часом про це дізнався Чепа, то змушений був категорично вимагати, щоб Сидор віддав вкрадені 480 CD-дисків. Що той і зробив, але свідками цього були всі активісти русинського руху.

Д.Сидор ніколи не фінансував русинські школи. Їхнє фінансування визначене, воно прозоре. Школи фінансує, переважно, С.Чепа з Канади та русинська громада в США. Але протягом кількох років Д.Сидор (у своїх статтях у пресі) позиціонував себе, безгрішного, та Сойм як Патрона русинських шкіл. Тобто і патрона, і такого, хто фінансує школи. Два роки тому члени Шкільної ради русинських недільних шкіл змушені були написати офіційну заяву-протест газеті "Підкарпатський русин", яка тиражувала цю брехню, та чітко заявили, що жодної копійки від Д.Сидора школа не отримувала та на його кошти не розраховувала.

Сьогодні в інтерв’ю Д.Сидор знов брехливо прикривається русинськими школами. Але школи діють (як і діяли всі шість попередніх років!) під егідою Світової ради русинів, і школи не мають нічого спільного з Д.Сидором, ніколи не підпорядковувалися ні Д.Сидору, ні Сойму. Ніякої допомоги від Д.Сидора не отримували й не чекають. Також русинські школи не мають нічого спільного з коштами з Росії, які нібито (через Сидора) йдуть на фінансування русинських шкіл.

Всі школи на Закарпатті закладені стараннями Світової ради русинів (голова проф. П.Маґочій), протягом тривалого часу вони забезпечені самим необхідним, видано серію підручників, які учні отримали безкоштовно, забезпечено учбовий процес, проводяться позашкільні заходи, кращі випускники з 1 вересня отримають ґрант на навчання в європейських вузах, а вчителі влітку проходитимуть тритижнёві курси підвищення кваліфікації на базі Інституту русинської мови Пряшівського університету.

Так сталося, що кілька шкіл у травні 2008 року піддалися галасливій агітації Д.Сидора та М.Алмашія та вийшли з Програми русинських шкіл. Це всього кілька шкіл у Свалявському районі, але не сорок шкіл, як про це згадує Д.Сидор. Та навіть тих кілька шкіл, які нібито фінансує Д.Сидор, й нині працюють на матеріальній базі, яка була закладена Світовим конгресом русинів – підручники, шкільна бібліотечка, музичні центри тощо. Та й вчителі там сьогодні вже не в захваті від Д.Сидора.

То ж виходить, що Д.Сидор увесь час прикривається русинськими школами, до заснування яких не доклав жодних зусиль та жодної копійки. Ми, Шкільна рада русинських шкіл, заявляємо рішучій протест Д.Сидору. Перестаньте спекулювати та заробляти собі політичний капітал на цьому питанні. Брехнею авторитета не заробиш.

27 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

Олесь 2009-01-03 / 18:23:00
Виялвяється що провідник лже русинів Сидор не лише сепаратист, він також брехун і злодій!

Посторонній 2009-01-03 / 07:27:00
Пан учитиль Сарканич зо Сваляви выйшов з ідеёв основати русинські недільні школи в року 2001. Сконтактовав в томто ділі - в организованні русинськых недільних школ на Пудкатпатті - проф. Магочі-го. Сися файна ідея русинськых недільних школ пана Сарканича дустала дуже сильну пуддержку и фахову помуч уд проф. Магочі-го. А фінанчна помуч бола уд пана Стівена Чепи (Торонто, Канада) и американськых русинув Карпато-Русинського общества (Пітсбург, США). О.Сидор и пан Алмашій не зачали с русинськыма недільнима школами. Честованный пан Цильо, пан Сарканич умер не так давно. Честовати добрих людей треба ай по смерти, особенно кидь зроблять доброє діло. Честованный пан учитиль Сарканич зробив дуже файну роботу на сохренення русинської культури.



Цілий світ знає, ош де суть двая українці, там є нараз троє гетьманів. Чого ви русини на Пудкарпатті так інтензивно наподобнюєте (обезяничаете) українців и стаєте ся нараз гетьманами? То ся вам так любить гетьманський бордак Украйини?

Софія 2008-12-29 / 06:41:00
А чого заява без підписів? Без єдиного прізвища. Щось ви добродії хворі на голову коли на сайті пишете хоч що,лиш би проти о.Сидора. Покажіться коты психіатру

Цильо 2008-12-29 / 06:17:00
*********** Стаття од начала до конця - чиста брехня. В Свалявы 27 децембра была учительська конфернция и нико таки дурниці не писав,не говорив. Учителям виплатили гонорари. Світова рада відношення до організації школ не має. Мала одношеніє до фінансованя. Днеська Падяк має 10 класов а пише собі 40. так што хлопці не звіздіт.

Заява Шкільної ради 2008-12-28 / 12:34:00
Мусимо констатувати, що сайт Репортер став заручником Сидора та Гецко, які на цьому сайті (у блогах) роблять підміну коментарів та заяв, знищують не бажані для них коментарі та ін. Також Сидор вчора підмінив заяву Шкільної ради, знищив на сайті її оригінал та подав фальшивку.

Сидор до всього ще й фальшивомонетник!!!!

orange 2008-12-27 / 21:30:00
Як і слід було чекати, поп-толоконный лоб переступив через Божі заповіді - не збреши, не укради...



Бреше і краде, московит, як останній... (тут кожен може вставити свій епітет)... :))))))))))))

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини