Закарпаття: Місцева рада – головна опора громад

Сьогодні, коли політична ситуація в державі є вкрай нестабільною, а у верхніх ешалонах влади точиться гостра боротьба за посадові крісла, місцеві ради залишаються для людей єдиною опорою у вирішенні життєвих проблем територіальних громад.

Закарпаття: Місцева рада – головна опора громад

Саме тому голова, його заступники, депутати обласної ради ще активніше, як дотепер, приділяють увагу діяльності органів місцевого самоврядування. Минулий тиждень керівництво облради та працівники її виконавчого апарату присвятили вивченню та сприянню щодо вирішення назрілих проблем на місцях. Вони взяли участь у роботі пленарних засідань сесій райрад, провели прийом громадян з особистих питань, робочі зустрічі із депутатськими активами сільрад, керівниками органів виконавчої влади, вивчали умови роботи бюджетних закладів та установ краю тощо.

Голова обласної ради Михайло Кічковський минулого вівторка побував на Виноградівщині, у четвер - на Берегівщині, у п’ятницю – на Міжгірщині, а заступники голови ради Михайло Мартин – на Ужгородщині, Василь Брензович – на Хустщині.

Бюджет – фундамент розвитку територіальних громад

Виноградівщина – один із регіонів, що суттєво впливають на формування економічного й соціального стану Закарпаття. У промисловості району за січень-листопад 2008 –го приріст обсягів виробництва зріс на 5,1 відс. За темпами промислового виробництва посів 5 місце серед інших районів області. В цілому суттєво покращився фінансовий стан суб’єктів господарювання. За цими показниками – відчутний внесок депутатського корпусу райради на чолі з Олегом Любімовим. Серед депутатів – кваліфіковані господарники, фахівці. Приємн, що вагомим є внесок у спільну справу і депутатів обласної ради Юдіти Петеї та Івана Бушка.

Але, на жаль, і цей благодатний район не оминули кризові явища. І багато позитивних напрацювань не встояли перед навалом інфляцій, неймовірним зростанням цін, втратою ринку збуту та інших негативних факторів.А це відбивається на стані бюджетних надходжень, що відразу відчуло населення. Протягом січня –листопада в районах відбувся спад платежів до бюджетів усіх рівнів. Зріс на 36 відс. податковий борг, на 27,4 відс. – борг до Пенсійного фонду. План надходжень до загального фонду місцевих бюджетів не виконали м. Виноградів та 11 сільських рад.

Михайло Кічковський, який взяв участь у роботі сесії районної ради, проаналізувавши побачене і почуте в територіальних громадах, виробничих колективах, на зустрічах з виборцями, звернув увагу присутніх на те, що настали часи, коли істина народжується не в суперечках, а у злагодженій роботі, взаєморозумінні та взаємоповазі.А це – означає, що самоврядні органи мусять працювати разом із виконавчою владою на людей, для їх блага.

Слід зазначити, що бюджетні питання минулого тижня були заглавними у порядку денному сесій і Ужгородської, Великоберезнянської, Хустської, Берегівської районних рад, сесій багатьох міських та сільських і селищних рад. І це – невипадково. Адже бюджет – основа стабільності й розвитку територіальних громад. Тому аналіз його виконання – то не тільки одна із форм контролю наповнення його доходної частини і ефективного використання кожної бюджетної копійки, а й пошук нових можливостей і незадіяних резервів у наступному році. Серед яких важливими є нарощування власного виробництва, перерозподіл бюджетних надходжень між центром і регіонами, вдосконалення стммулюючої податкової системи і т.д. Від правильно сформованого місцевого бюджету, продуманого використання зароблених у територіальній громаді коштів значною мірою залежить добробут і соціальний стан її мешканців.

Є робота - є добробут

Враховуючи те, що основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів громадян, сьогодні надзвичайно важливо підтримати фермерство, малий і середній бізнес, зацікавити людей працювати краще, більше і ефективніше. В цьому напрямку важливу роль відіграє послідовна робота по виконанню районних програм зайнятості населення. І тому депутати Виноградівської районної ради на своїй сесії розглянули хід прийнятої ними раніше програми. Її наслідком стало створення 2029 нових робочих місць при завданні 1500. Працевлаштовано 2353 особи із 4472 незайнятих громадян, які перебували на обліку.

Такого показника досягти вдалося завдяки застосуванню активних заходів сприяння зайнятості - організації професійного навчання, ведення оплачуваних робіт, працевлаштуванню, проведенню ярмарок вакантних місць та інших заходів, в тому числі надання допомоги для організації власної справи. А якщо є робота - є зарплата, є достаток у сім’ї, є й наповнення бюджетів. Хоча і на Виноградівщині є негативні симптоми – ряд підприємств подали списки про вивільнення працівників.

Кризові явища зобов’язують органи місцевого самоврядування питанню зайнятості приділити ще більшу увагу у зв’язку з зростанням потоку людей, які повертаються із заробітків –з-за кордону. Якою буде їх доля?. Тому важливими напрямками діяльності органів місцевого самоврядування району на наступний рік, підкреслив М. Кічковський, виступаючи на сесії районної ради, залишаються залучення їх до виробництва, адже вони мають досвід європейського виробника і його слід обов’язково використати! Слід добиватися забезпечення економічного зростання, залучення інвестицій в економіку, подальший розвиток пріоритетних галузей і на цій основі забезпечення захисту всього населення від безробіття.

Стан виконання аналогічної програми розглядали і депутати Великоберезнянської районної ради під головуванням Василя Канюки. Адже проблема зайнятості населення для цього району завжди була „ахіллесовою п’ятою“. Працьовитим горянам в усі часи бракувало до чого докласти рук. Тому теперішній голова РДА, депутат обласної ради Мирослава Каламуняк немало зусиль як і в попередні роки і зараз докладає над вирішення цього питання. На черговій сесії районної ради вона разом з депутатами, головами сільських, селищної рад шукала шляхи розв’язання цієї проблеми, яка в умовах економічної кризи не в одну хату принесла журбу та бідність.

На жаль, результати здійснення цієї програми в районі, як інформував заступник директора районного центру зайнятості Василь Герзанич, аж ніяк не можуть задовільняти. Протягом року не працювали 67 зареєстрованих підприємств. Кількість незайнятого населення перевищує число працюючих у економічній та соціальній сферах. Введення незначної кількості робочих місць у підприємницьких струтурах не забезпечує відчутного зростання у їх потребі по причині одночасної ліквідації робочих місць в інших підприємствах. Тому багато людей вимушені виїжджати за межі району та області у пошуках роботи.

Який вихід? Відповідь на це питання міститься у самій затвердженій районною радою програмі зайнятості. Це – розвиток малого підприємництва, сворення особистих селянських господарств та кооперативів, пошук інвесторів для розміщення у селах невеликих підприємств з переробки сільськогосподарської продукції та деревини, пошиття одягу, надання побутових послуг. Тим більше, що для цього у багатьох селах є приміщення, які після певної реконструкції можна б використати.

Антикризові заходи

Закарпаття: Місцева рада – головна опора громад1 Проблема зайнятості ще більше ускладнюється економічною кризою в державі в цілому і у кожному регіоні зокрема. Вона викликає велику стурбованість у депутатів місцевих рад, які поки що не бачать реальних заходів протидії цьому загрозливому явищу з боку вищих органів державної влади, які привели Україну на роздоріжжя через внутрішню слабкість та розбрат. На сесії Виноградівської райради з цього приводу депутати прийняли звернення до Верховної Ради України, Кабінету міністрів України та Національного банку України. В ньому зазначається, що внаслідок непродуманої кредитно-фінансової політики різко зменшилося кредитування підприємств малого і середнього бізнесу в національній валюті, що змусило багатьох суб’єктів підприємництва і громадян брати кредити в іноземній. Наслідком цього стало різке підвищення цін, різке падіння курсу національної валюти, зниження виробництва та ріст безробіття. І люди запитують: а де політична еліта і партії зі своїми програмами, декларованими на виборах?

Зміна банками в односторонньому порядку кредитних ставок призводить до зростання заборгованості, банкрутства суб’єктів підприємництва, зупинки виробництва, зубожіння людей. Уже сьогодні майже 500 працівників підприємств знаходяться у вимушених безоплатних відпусках.

Тому депутати районної ради вимагають від Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національного банку України прискорити впровадження заходів, спрямованих на ліквідацію кризи в економіці, для чого повернути кредитні ставки до рівня закладених у кредитних угодах, відновити систему кредитування реального сектору економіки, знизити податок на додану вартість та здійснити інші заходи щодо зменшення податкового тиску. Підсумовуючи, голова облради наголосив: нам необхідно мати свій внутрішній ринок, який би не залежав від зовнішнього. А для цього потрібні свій виробник, створення йому відповідних умов розвитку, вжиття заходів щодо розвитку економіки з урахуванням світових вимог.

Це питання не оминули і депутати Ужгородської районної ради. На сесії, я в якій взяв участь заступник голови обласної ради Михайло Мартин, депутати підтримали пропозицію про необхідність розробки комплексного плану антикризових заходів в районі. Його ініціативу тут же схвалив голова РДА, депутат облради Анатолій Колібаба, запросивши депутатів райради до участі у засіданні „круглого столу“ з керівниками підприємств, на якому обговорюватимуться проблемні питання господарського комплексу Ужгородщини і антикризові заходи.

Контролювати виконання рішень

Спілкуючись з депутатами райрад, Михайло Кічковський, Михайло Мартин, Василь Брензович звернули увагу на те, що якими б не були досконалими прийняті рішення, програми, їх результативність залежить від взаємодії органів місцевого самоврядування і місцевої виконавчої влади, контролю за їх виконанням, особистої участі депутатів у вирішенні економічних і соціальних проблем громад. Тому, аналізуючи порядок денний сесій, що відбулися минулого і позаминулого тижня, вони відмітили як позитив, що у кожному районі депутати заслухали звіти та інформації про виконання прийнятих ними рішень з найважливіших питань. Майже у всіх районах розглянуто стан дотримання земельного законодавства, виконання програм розвитку освіти, культури, газифікації населених пунктів тощо.

Звертаючись до районних парламентарів та представників РДА, керівники області закликали усіх присутніх спільно працювати над вирішенням тих викликів сьогодення. При всіх труднощах і обставинах для місцевого самоврядування соціальні інтереси людей мають залишатися незмінно пріоритетними.

При зустрічах з керівниками облради громадяни особливо наголошували й на подальшому удосконаленні діяльності рад у цілому в Україні, підвищенні їх відповідальності перед виборцями. А для цього необхідно насамперед змінити виборчу систему, запровадити відкриті списки на вибори до Верховної Ради, а в місцевих – перейти на мажоритарну систему і відмінити не лише депутатську недоторканність, а будь–яку в усіх формах влади.

Парламентарі Ужгородщини підтримали рішення облради щодо грального бізнесу

Закарпаття: Місцева рада – головна опора громад На пленарному засіданні сесії Ужгородської райради у четвер, в якому взяв участть заступник голови облради Михайло Мартин, серед багатьох важливих питань, за пропозицією голови районної ради Михайла Фединця розглянуто і таке актуальне питання як впорядкування грального бізнесу в Ужгородському районі. Адже нині гральний бізнес не тільки служить наповненню бюджету, а й негативним чинником на стан дотримання законності і громадського порядку, особливо серед неповнолітніх.

Тому депутати райради підтримали рішення своїх обласних колег щодо впорядкування роботи цього виду підприємництва, заборонивши розміщення гральних автоматів у навчальних закладах, закладах охорони здоров’я і культури, установах зв’язку, на зупинках громадського транспорту, вокзалах, ринках та нежитлових приміщеннях багатоповерхівок. Середнянській селищній і сільським радам рекомендовано розглянути на своїх сесіях та визначити спеціальні території за межами населених пунктів для розміщення гральних закладів. І хоча це рішення районної ради дещо вийшло за межі повноважень, наданих законом, та викликало дискусію, воно було прийнято без зауважень. При цьому на пропозицію прокурора району І.Штефанюка виконкомам місцевих рад району рекомендовано прийняти також рішення щодо обмеження грального бізнесу в часі роботи.

Не хлібом єдиним

У ці дні Мукачево уже набуло Новорічно–Різдвяного вигляду. На центральній площі міста навпроти Ратуші закрасувалася ялинка.

Та для депутатів міськради продовжувались будні 2008 року з їх завданнями і проблемами. У четвер вони зібралися на чергове пленарне засідання, яке провів новообраний Мукачівський міський голова Золтан Лендєл. У роботі пленарного засідання сесії взяв участь заступник начальника відділу оргроботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування виконавчого апарату облради Михайло Пригара.

На порядок денний було винесено 48 питань. Депутати затвердили звіт про виконання міського бюджету за 9 місяців 2008 року, встановили розміри ставок фіксованого та єдиного податку для фізичних осіб та вартості торгових патентів. Обговорено та прийнято ряд рішень з земельних і майнових питань.

З усією відповідальністю депутати розглянули і одноголосно підтримали низку освітянських та культурних програм на 2009 рік, підтвердивши цим, що навіть у скрутні економічні часи питання духовності не мають права бути відсунутими на задній план.

Як ся маєш, районна новинко?

Перебуваючи на Винорадіщині, голова обласної ради Михайло Кічковський побував у редакції газети „Новини Виноградівщини. Тож його розмова із теперішнім редактором Мальвіною Савчинець була про те, чим живе районна, про завдання районної преси щодо висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування, про фінансово-економічну частину діяльності редакції, шляхи роздержавлення друкованих ЗМІ. У Виноградові уже відбулось об’єднання райдрукарні і редакції райгазети в одне поліграфічно – творче підприємство.На думку голови, цей досвід знайде підтримку і в інших районах.

Проблемам діяльності свого друкованого органу приділили увагу і депутати Великобереняняської райради, прийнявши на сесії Програму підтримки районної газети „Карпатська зірка“ на 2009 рік, на якій побував заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Іван Бібен.

Розв’язати „гордієві вузл“ проблем допомагають жителі громад

Підтвердженням цього є численні прийоми громадян на місцях, які увійшли у практику роботи керівництва обласної ради. І цього разу Михайло Кічковський, Михайло мартин, Василь Брензович, побувавши протягом минулого тижня у Виноградіському, Берегівському та Міжгірському , Ужгородськом, Хустському районах, зустрілися з людьми, вислухали їх проблеми та пропозиції.

Так, у Виноградові перед початком і після пленарного засідання сесії до керівника облради підходили депутати та сільські голови з проханням посприяти у розв’язанні питань, які заважають працювати не лише виноградівцям. Зокрема, керівник фракції „Наша Україна“ у райраді П. Понедільник звернувся з питанням стосовно неможливості відправлення телеграм з сільського поштового відділення. Михайло Михайлович тут же зв’язався з начальником Закарпатського відділення УДППЗ „Укрпошта“ Миколою Ростовим і попросив його розібратися у даній ситуації та вирішити питання позитивно. Депутат райради Іван Черепко звернувся за сприянням щодо роз’яснення для широкої громадськості запроваджених останнім часом новацій у порядку відпуску деревини населенню та підприємцям. Найближчим часом у „НЗ“ буде подано відповідні матеріали з обласного управління лісового та мисливського господарства.

У Берегівському районі на прийомі громадян з особистих питань також прийшло чимало жителів сіл. Але суттєвим є те, шо більшість із них порушували не так власні проблеми, як ті, щостосуються життя громад. Так, завідувачка дитячим садком с. М.Бийгань Ержебет Чех клопотала про створення районного полігону для зберігання побутових відходів. Фельдшер села Шом Йожеф Вереш просив сприяти у виділенні коштів для реалізації можливого спільного проекту будівництва ФАПу. Житель села Гать Олександр Вейс стурбований бездіяльністю керівництва ВАТ «Племзавод» Закарпатський» стосовно ефективного використання земельних ресурсів та інших.

Наболілі проблеми однієї з найбільших територіальних громад Хустщини стали предметом детального і конкретного обговорення під час зустрічі заступника голови облради Василя Брензовича з членами виконкому Вишківської селищної ради.

Мова, зокрема, про поліпшення оперативного медичного обслуговування мешканців Вишкова та його присілків, комплекс робіт по відновленню у селищі сучасного водогону, створенню належних очисних споруд та системи каналізації, добудову двох дитячих садків у самому селищі та прикордонній Яблунівці, на які не вистачає коштів.

Члени виконкому селищної ради також звернулися до Василя Брензовича з проханням активізувати процес фінансування Проекту рівного доступу до якісної освіти, адже у цьому конкурсі вишківчани взяли активну участь і виграли гранд.

Висловлені пропозиції та побажання депутатського активу, мешканців області керівництво обларди взято на контроль, а також підготовлено відповідні звернення до профільних відомств та установ.

***

Перебуваючи минулого тижня в районах, голова обласної ради, його заступники, працівники виконавчого апарату закликали голів районних, міських та селищних рад, депутатів місцевих рад усіх рівнів підтримати і цього року започатковану торік облрадою благодійну акцію „І у нас, і у вас хай буде гаразд“, щоб усі ветерани, інваліди, малозабезпечені і багатодітні сімї не були обійдені увагою на новорічні та різдвяні свята. Особисто голова обласної ради на день Святого Миколая, перебуваючи на Міжгірщині, вручив від імені Глави Секретаріату Президента України Віктора Балоги подарунки учням шкіл у селах Колочава, Колочава – Марішор, Колочава - Брадовець та Негровець, а колочавським хлопчакам – футбольні мячі, виконавши їх прохання на нещодавній зустрічі. І в інших містах і районах області депутати облради – Володимир Шкріба, Омелян Мателешка, Мирослава Каламуняк та ін., заступник керуючого виконавчого апарату облради Іван Бібен передали учням шкіл і дошкільних закладів біля 200 тис. подарунків від Віктора Івановича.

Перший заступник голови ОДА, депутат обласної ради Іван Балога у ці дні взяв участь у відкритті дитячого садка у селі Драгиня Мукачівського району та вручив малечі телевізор.

Василь Густі та Іван Діус, Закарпатська обласна рада
24 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини