Українці штурмують інвентарбюро та владні відділи приватизації

Вже кілька тижнів коридори відділів приватизації місцевих органів влади нагадують останній вагон ешелону, в який намагаються втиснутися всі, хто досі не приватизував квартиру. Налякані чутками про завершення термінів приватизації житла, люди в буквальному розумінні слова штурмують двері відділів приватизації та інвентаризаціних бюро.

Українці штурмують інвентарбюро та владні відділи приватизації Сварки, крики, з’ясовування стосунків. До декого викликають “швидку”. Зняти паніку непросто – у чергах люди “запалюють” одне одного розмовами про те, що якщо не приватизувати квартиру до нового року, опісля доведеться викуповувати її за гроші.

Тим часом причини, з яких житла досі не приватизували, дуже різні. Найбільш поширені – хтось із членів родини поїхав на заробітки за кордон, вчиться далеко від дому тощо. У деяких містах України у відділах приватизації уже запровадили талони, аби люди не займали черги за кілька годин до початку прийому. Найбільше мороки мають мешканці відомчого житла – більшість документів на приватизацію вони мусять підписувати у директорів підприємств, яким належать будинки. На сьогодні приватизація двокімнатної квартири обходиться приблизно у 180-200 гривень.

Черги вишиковуються і в жеках – люди подовгу вистоюють, аби отримати довідки про склад сім’ї. На жеки за останні тижні впало потрійне навантаження – відвідувачі беруть довідки на вироблення субсидій, на приватизацію житла і на відділення від централізованого теплопостачання – після подорожчання газу люди масово прагнуть встановити автономне опалення.

Мери кількох міст України уже звернулися до Кабінету Міністрів з проханням продовжити термін приватизації квартир, який, нагадаємо, обмежений постановою Верховної Ради до 31 грудня 2006 року (при цьому Закон України “Про приватизацію державного житлового фонду” терміну приватизації не обмежує). Аби зняти паніку, Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації радить парламенту прийняти в першому читанні законопроект “Про внесення змін у Закон “Про приватизацію державного житлового фонду”, поданий депутатами Андрієм Кожемякіним, Людмилою Кириченко, Іриною Антипенко. Законопроект передбачає, що “реалізація права громадянина на приватизацію житла з державного житлового фонду не може бути обмежена в часі”.

Коментуючи повідомлення про припинення з 1 січня 2007 року приватизації житла державного житлового фонду, комісія заявила, що, згідно з вимогами пункту 7 частини 1 статті 92 Конституції, правовий режим власності визначається виключно законами України. Згідно з частиною 2 статті 41 Конституції, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Тобто жодними нормативно-правовими актами, окрім законів України, не може встановлюватися, змінюватися чи скасовуватися право громадян на приватизацію житла.
27 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини