Аквапарк в Ужгороді захистить дамба, а майно жителів правобережжя… попливе

«Усі служби вже погодили проект аквапарку «Водний світ», поставили свої підписи, не вистачає тільки підпису начальника обласного управління охорони навколишнього природного середовища Андрія Погорєлова, — заявили на зустрічі з журналістами напередодні проведення в Ужгороді референдуму члени ініціативної групи Олег Лукша, Еміл Ландовський та Володимир Ломоносов.

Аквапарк в Ужгороді захистить дамба, а майно жителів правобережжя… попливе

 — А якщо референдум відбудеться, — це замінить підпис Погорєлова? — перепитали медійники. — Так!» — була упевнена відповідь. Щоправда, пояснити як саме, уже не змогли. Усе звелося до мантр, мовляв, тоді можна буде виграти справу у будь-якому суді (хоча так і не зрозуміло про що) і … громада Ужгорода без усяких погоджень піде і побудує аквапарк! Тобто вже не інвестори, не закордонна фірма, а самі собі зробимо щось на зразок комсомольського БАМу чи гулагівського Біломорканалу… Або, припустили, якщо будуватиме інвестор, то громада Ужгорода встане і захистить будівництво. Знову ж від кого, чого і як – живим ланцюгом чи цілодобовим чергуванням, доповідачі не прояснили. 

Отож, перший в Ужгороді міський референдум відбувся. І цифру дав гарну — намалювали, як самі хотіли. Та що далі? Який би не відбувся референдум, які б його результати не були, якщо припустити, що наміри міської влади чесні, чисті і благі, однаково будувати треба за правилами і законодавством. І крок перший — підготовка та погодження проекту організації території Боздоського парку. І такий документ справді підготували. І навіть подали на розгляд відповідним службам. От тільки жодна з них, як стверджували керівники ініціативної групи з проведення референдуму, «добро» не дала.

Утім, докладніше що і як запроектували, розповів «СЗ «Паланок» начальник відділу державного управління охорони навколишнього природного середовища Анатолій Поляновський.

 — До нашого управління, на замовлення  комунального підприємства «Боздоський» надійшов для погодження проект реконструкції та проект організації території частини парку, на площу 53,5 га. Це тільки перший крок, зокрема й у плані, як каже міська влада Ужгорода, спорудження аквапарку. І дуже добре, що його таки зробили.

Ми розглянули поданий проект і, на жаль, змушені були його відхилити на доопрацювання. Самі проектанти визнали, що недоробок дуже багато. Коли проект подадуть нам знову — не знаємо, хоча з огляду на актуальність, яку отримало спорудження аквапарку в Ужгороді та рішення сесії обласної ради, яке спонукає усі причетні структури, у тому числі й наше управління, якомога швидше розглянути подані документи, хотілося б, аби міська влада з цим не зволікала. 

Які ж причини змусили повернути проект на доопрацювання? Справа в тому, що на багато питань проектанти не дали відповіді. Наприклад, хоча у тексті документу згадується про об’єкт «Водний світ», у плані парку він не визначений. Крім того, все повинно починатися з акту вибору земельної ділянки, якого досі не представлено. Дослідити проект повинні і працівники підрозділів архітектурного планування, земельних ресурсів.

Не визначено й етапність реконструкції парку — що робитимуть у першу чергу, що згодом. Не кажучи вже про кошториси. Однак це, можна сказати, уже другий етап, наразі важливо визначитись принципово що, де і як повинно розміщуватися.

У представленому на розгляд нашого управління документі не було визначено як же буде здійснюватися, наприклад, водопостачання, водовідведення у новозбудованих об’єктах, як проводитиметься утилізація побутових і будівельних відходів. Запроектовано, скажімо, чудовий ресторан. А запитуємо, як туди подавати воду — відповіді немає.

Також з’ясувалося, що будови планують зводити у зоні затоплення. Щоб захистити їх, передбачили дамбу протяжністю 800 метрів чималої висоти. Проте, як свідчать фахівці обласного управління водного господарства, це ні з ким не було узгоджено.

Листом від 4 листопада облводгосп повідомив (у тому числі й наше управління), що  дамба запроектована без будь-яких гідравлічних та інженерних розрахунків і її зведення призведе до звуження Ужа та, як наслідок, росту рівня води у створі дамби та угору за течією. Ця територія є зоною розвантаження паводкових вод. Ужгород від повеней не захищений, а таке будівництво ще більш ускладнить ситуацію і гарантовано викличе затоплення правобережної частини міста.

Заступник керівника облводгоспу Олег Кисіль додав «СЗ «Паланок», що у разі зведення запланованого об’єкту, мешканці території, прилеглої до Студентської набережної, стадіону «Авангард» і аж до вул. Фізкультурної, зеленгоспу знову плаватимуть і нормою стане те, що відбулося у 1992 році.

Знову ж обома руками «за» і щиро прагнучи, аби у нашому місті нарешті був аквапарк, мені зовсім не хочеться, аби через це «попливли» помешкання знайомих, які живуть з правого боку за течією Ужа нижче транспортного мосту. Тоді й справді матимемо велетенський водний атракціон. Вочевидь, навіть на більшій площі, ніж 23 га, про які йдеться нині.

Та й чи не застопорять, і  надовго, будівництво цього об’єкту судові позови від мешканців цієї частини міста?

Тим більше жену геть настійливі думки, що такий підхід до проектування свідчить, на превеликий жаль, або про непрофесійність тих, хто взявся за цю справу, або про те, що апріорі ніякий аквапарк міська влада тут будувати таки не планує…

Сергій Попович, "Старий Замок "Паланок"
18 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини