4 грудня на Закарпатті закриється найбільший в Україні пункт для нелегальних мігрантів (ОНОВЛЕНО)

Як уже повідомляло "Закарпаття online", 4 грудня у присутності журналістів залишать стіни свого тимчасового прихистку 10 останніх мешканців місця тимчасового тримання незаконних мігрантів (МТТ) «Павшине», що розташоване поблизу Мукачевого, які найближчим часом будуть видворені з України.

4 грудня на Закарпатті закриється найбільший в Україні пункт для нелегальних мігрантів (ОНОВЛЕНО)

Після цього МТТ, яке тривалий час залишалось об’єктом суперечок та дискусій, припинить своє існування у такій якості та буде передано в комунальну власність.

Роками «Павшине» залишалося єдиним великим пунктом, де іноземці, затримані в адміністративному порядку (у межах контрольованих прикордонних районів під час спроби або після незаконного перетинання державного кордону України) очікували на видворення чи прийняття іншого рішення. З 2002 року це містечко було тимчасовою домівкою для майже 13 тисяч нелегальних мігрантів, а протягом 11 місяців цього року в ньому утримувалося понад 1150 іноземців.

Закриття «Павшиного» стало можливим лише нинішнього року, коли в структурі МВС у Чернігівській та Волинській областях з’явилися відповідні пункти, що були створені для тримання незаконних мігрантів.

Створення 7 років тому МТТ було вимушеним кроком як для прикордонників, так і для влади Закарпаття. Річ у тім, що цей регіон був та залишається найпривабливішим для незаконних мігрантів, які прямують транзитом через Україну. Звідси вони можуть потрапити до Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Найбільше іноземців традиційно намагається потрапити до Словаччини, де досить лояльне міграційне законодавство. До 2001 року затриманих у Закарпатській області незаконних мігрантів прикордонники утримували у наметовому містечку, де, зрозуміло, не було елементарних побутових умов. У квітні 2001-го рішенням Закарпатської облдержадміністрації прикордонникам було передано містечко колишньої військової частини поблизу Мукачевого для облаштування там пункту тимчасового тримання незаконних мігрантів, однак без відповідного державного рішення. Прикордонники та місцева влада були вимушені самотужки розбудовувати «Павшине» та забезпечувати його функціонування.

Утримання, харчування, медичне обслуговування незаконних мігрантів практично повністю лягло на плечі прикордонників, хоча це й не було передбачено законодавством. Тривалий час спроби передати «Павшине» до інших органів та забезпечити його функціонування у правовому руслі не мали успіху. Рішення Закарпатської обласної Ради про передачу «Павшиного» до Держкомнацміграції (2005 року) та до Управління МВС України в Закарпатській області (2006 року) так і не реалізувалися.

Однак Державна прикордонна служба за сприяння міжнародних та благодійних організацій намагалася створювати непогані умови для тривалого проживання іноземців. Деякі з нелегалів, які тікали за кордон від злиднів, називали МТТ ледь не готелем. Встановлення 2007 року модульних будиночків дозволило збільшити кількість місць з 250 до 320. Тут було організоване належне комунально-побутове, медичне, лазнево-пральне обслуговування, триразове харчування, забезпечення одягом, постільною білизною, тощо. Нелегальні мігранти також могли спілкуватися з родичами за допомогою міжнародного телефонного зв’язку. Для забезпечення релігійних потреб для них були облаштовані спеціальні ритуальні приміщення. Проте за оцінками міжнародних експертів «європейських» умов тримання у «Павшиному» все ж не було.

У березні цього року було підписане Доручення Кабінету Міністрів України щодо закриття «Павшиного». Державна прикордонна служба України, органи влади Закарпатської області підтвердили готовність виконати його в найкоротші терміни, а Міністерство внутрішніх справ України запевнило, що готове забрати нелегалів до своїх пунктів тимчасового тримання. Для прискорення процесу розгляду справ нелегалів у Чопському прикордонному загоні навіть була виділена спеціальна кімната для проведення засідань Закарпатського окружного адміністративного суду.

03 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини