Закарпаття: У банківське "рабство" — через кредит на "мобілку"

Про проблеми, пов’язані з банківськими кредитами, мовиться немало. Однак, як то кажуть, поки сам не обпечешся… У подібну халепу потрапила нещодавно і наша постійна читачка. Ми вирішили опублікувати її лист, щоб попередити громадян: будьте уважні під час оформлення кредитів, тим паче, коли йдеться про банки із сумнівною репутацією.

Закарпаття: У банківське "рабство" — через кредит на "мобілку"

«Пересічному громадянину нині нелегко розібратися з безмежною кількістю банків, що розгорнули свою діяльність на території краю. За офіційною статистикою, тільки в Ужгороді працює 48 обласних відділень банківських установ, про кількість їхніх філій мова навіть не йде.
Почалося все з того, що зник мій  телефон. Не можу навіть стверджувати, що його вкрали, просто він  раптом  не виявився під руками. Спроби додзвонитися до нього також були марними. У моїй роботі обійтися без мобільного зв’язку неможливо. Однак вільних коштів під рукою на той момент не виявилося. Тому хтось із друзів підкинув геніальну ідею – взяти телефон у кредит. Чому б ні?  Я вибрала абсолютно демократичну модель — «Самсунг» за ціною трохи менше, ніж 800 гривень, у звичайному магазині на вул.Швабській, себто першому, в який я зайшла. Це сталося торік у листопаді, через місяць я сплатила перший внесок, а в лютому  прийшла у банк, поцікавилася  кінцевою сумою і чесно внесла залишок – 900 гривень. Щоправда, трошки здивували дві речі: у банку не було кас, а на прохання видати мені довідку про погашення кредиту юна особа відповіла: мовляв, вони -- небалансове відділення, тому таких довідок видати не можуть.  Зі спокійною совістю я забула і про кредит, і про телефон.
На початку жовтня цього року я отримала лист-претензію від київської фірми, котра займається стягненням боргів зі злісних неплатників, згідно з яким я, виявляється, залишилася боргувати банку 226,87 гривень. Але найстрашніше, що до цієї суми мені доплюсували: заборгованість за основною сумою кредиту — 1074,55 грн., заборгованість за відсотками — 101,75 грн., заборгованість за комісіями — 718,35 грн., суму нарахованих комісій — 50,82 грн.  Словом, загальна сума штрафних санкцій сягнула понад п’ять тисяч гривень.
Вирішивши розібратися в ситуації, я зателефонувала на вказаний у листі номер «гарячої лінії» банку. Сонний голос у трубці назвав мені номер відділу  роботи з боржниками, потім відділу роботи з клієнтами, далі ще з двадцять номерів (до речі,  ці дзвінки були аж ніяк не безкоштовні). Невдовзі якась добра душа змилосердилась наді мною і пояснила: банк моєю справою не займається, оскільки зі всіма боржниками, котрі мають заборгованість понад півроку, працює та ж структура, котра мені й надіслала лист з претензіями. Не хочеться навіть розказувати про пошук фірми «з вибивання боргів», зауважу лише, що телефони, номери яких були вказані в реквізитах, не відповідали. Однак мені вдалося знайти цю компанію на сайті в Інтернеті. Після тривалих спроб мені таки вдалося поговорити з людиною, котра «просвітила». А все банально просто: фірма взагалі не в курсі щодо дій банку – вона лише виконує замовлення на підставі угоди з цією установою. Тож мені порадили з’ясувати проблему на місці. Звісно, більше п’яти тисяч гривень – це чимала сума, тому я пішла шукати банк по Ужгороду. Дуже здивував той факт, що знаходився він на жахливих задвірках. Дві юні працівниці ситуацію прояснили мало. Виявляється, для того, аби вони зробили роздрук про нарахування-погашенння боргу, я повинна сплатити 50 гривень, а щоб отримати цей документ на руки -- ще 100 гривень. Водночас, коли з’ясується, що я не маю рацію, то доведеться заплатити за помилкову претензію до банку чергові 100 гривень!
Врешті-решт, згадані працівниці банку, вочевидь, вгледівши у мені потенційно небезпечну клієнтку, взагалі відмовилися надавати мені будь-яку інформацію, порадивши звернутися … на ту ж таки  «гарячу лінію» банку. Себто на початок мого зачарованого кола.
Ніколи не вважала себе дурною і завжди була переконана: аби довести свою рацію, потрібні тільки правильні аргументи. Тепер розумію: ситуація абсолютно безвихідна, принаймні тому, що поки я намагаюся знайти компетентних людей, мені щодня «капає» один відсоток, а це -- близько 60 гривень за добу    з неіснуючого боргу.
Знаючи нашу судово-виконавчу службу, до якої  згодом, скоріш за все, потрапить моя справа, розумію, що все одно нічого не доб’юся — я ж не знаю, хто стоїть за цим банком,  які в нього адвокати та фінансові можливості.
Тому лише хочу попередити таких,  як я. Найкращий вихід — не зв’язуватися з банками!»

Людмила Руда, Ужгород
10 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Некто Одессит 2008-10-31 / 12:24:00
ПРОСТО КРЕДИТ? ;)

GWW 2008-10-29 / 15:58:00
Мовили "А", говоріть і "Б". Стаття абсолютно замовна, в дусі "Жовтої преси". Отакі плітки повалили "ПІБ".Називайте конкретно банк, конкретно імя касирів та керуючого, а якщо не знаєте то нічого ходити, по якимось "конторам", які заманюють гарними відсотками.

Tonight Master 2008-10-29 / 13:10:00
Непогано було б, якби у пані були б свідки. А банк все одно варто назвати.

Klod 2008-10-23 / 18:06:00
Правий "юрій", але, крім того, можете сміливо "послати" і банк, і "колекторську" фірму. При будь-яких спробах тиско сміливо погрожуйте судом - вони неправі не те що 100, а 1000%

галина 2008-10-15 / 22:55:00
я погоджуюсь , що пані безвідповідальна.Це відношення до своіх же грошей

Світлана 2008-10-13 / 18:11:00
Шкода панянку, але я згідна з "321" в тому, що вона сама винна в тому, що з нею сталося. Я декілька разів користувалась банківськими кредитами і жодного разу не мала проблем.

юрий 2008-10-12 / 09:35:00
Смело подавайте два заявления:


В налоговую-за отсутствие приходного ордера(кассовая дисциплина)

В милицию-за мошенничество(завладение Вашими деньгами)

321 2008-10-11 / 17:09:00
Мені самому приходилось оформляти видачу кредитів у магазині і рівень відношення до ознайомлення з документами і умовами кредитування практично нульовий. 99% не читають умови. Більш того, вони часто послуговуються слухами, порадами таких як і вони безграмотних. Найчастіше всі спроби розяснити і підібрати навигідніші умови наражаються на тупе нерозуміння і несприйняття. Взагалі важко передати ту безграмотність значної частини позичальників

321 2008-10-11 / 17:03:00
Навіщо наводити "тінь на плетінь". Я не захищаю апріорі банки, але звернув увагу на одну просту річ - ця громадянка БЕЗВІДПОВІДАЛЬНА і САМА ВИННА У ТОМУ ЩО СТАЛОСЬ. Будь яка людина з достатніми розумовими здібностями знає, що коли вносиш гроші, повинні видати документ що підтверджує факт внесення - касовий чек. А вона при відмові надання документа про сплату повинна була написати скаргу і не вносити кошти, тим більш таку суму.

Урзус 2008-10-11 / 11:23:00
Тоді треба назвати ім"я цього банку, аби зробити йому добру "рекламу". А загалом, усі ліхварі - злочинці і грішники

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини