Ужгородські депутати ледь не створили «Алчевськ-2»

Мешканці обласного центру, а надто ті, що не обтяжені автономним опаленням, вже почали відлік до «часу Х», тобто настання холодів. Ще б пак — надворі жовтень, а в міських котельнях, які мали б обігріти оселі городян взимку, як то кажуть «і корова не телилася».

Ужгородські депутати ледь не створили «Алчевськ-2»Днями з’явилася ще одна новина — суд розпочав процедуру ліквідації банкрута «Ужгородтеплокомуненерго». Цей й стало приводом для термінового засідання міськради.

Як заявив на сесії міський голова Сергій Ратушняк, одинадцятигодинні дебати напередодні з представниками кредиторів і ліквідаторами призвели до формування наступного рішення. Ліквідатори передають КП-банкрут управлінню майнової політики міста, яке протягом доби передає його… КП «Хімчистка». Останньому для того, щоб не створювати нове підприємство і не втрачати час на процедуру реєстрації, оскільки «на носі» опалювальний сезон.

Працівники «Ужгородтеплокомуненерго» передаються новому підприємству, як і майно, яке управління майнової політики надаватиме у користування. Для нового підприємства обрали назву «Ужтепло» — варіант «Алчевськ 2» вирішили відхилити.

Ситуацію з боргами у 58 млн. грн. має з’ясовувати ліквідатор. Серед кредиторів – «Закарпатгаз», міський «Водоканал», «Закарпаттяобленерго», ДК «Газ України», бюджет та інші організації. Як сказала у своєму виступі голова бюджетної комісії, керівник Ужгородської ДПІ Марія Бадида, більшість боргів накопичені до жовтня минулого року і згідно з постановою Кабміну підлягають списанню. Тому, мовляв, можна було оскаржувати постанову суду і після взаємозаліків залишилося б близько 10 млн. грн. боргів. Є ще близько 25 млн. грн. дебіторської заборгованості, але більша її частина реструктуризована на 5 років.

Проте Сергій Ратушняк наполягав на виконанні рішення суду і створенні нового підприємства, бо Ужгород не має угоди про постачання газу. Очевидно, мер сподівається підписати таку для забезпечення двох нових підприємств, які ще не встигли назбирати боргів – «Енергетичних систем Ужгорода» та «Ужтепло».

Не виключено, що це не останній демарш – Сергій Ратушняк вважає за доцільне об’єднати теплопостачальників із «Водоканалом», бо у них, мовляв, є добрий механізм збирання платежів і дієві важелі впливу на боржників — відключення каналізації в кожній окремо взятій квартирі. Єдине, що зашкодило цьому процесу – необхідність робити все дуже терміново. Проте мер пообіцяв за зиму підготувати базу для втілення подібного механізму.

Усе це, а також підвищення тарифів на вивезення твердих відходів (тобто сміття), водопостачання та водовідведення і передачу котельні на вул. Добрянського і деякі приміщення «Енергетичним системам» депутати проголосували «з голосу».

Очевидно, новим керівником нового КП стане колишній багаторічний очільник «Ужгородтеплокомуненерго» Юрій Фогел – він один з п’яти претендентів, за яких голосуватимуть працівники підприємства. Принаймні, С.Ратушняк просто на сесії запросив Ю.Фогела на каву, попередивши, що хай іде зі своїм цукром. То, може все ж цьогорічна зима й для ужгородців буде солодкою, себто теплою?..
Лариса ПОДОЛЯК, «Старий Замок «Паланок»
04 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини