Закарпатські діти з великої дороги...

Як свідчить кримінальна статистика, неповнолітні зловмисники часом здатні на таке, що й зухвалому “зекові” з кількома “ходками” не спаде на гадку. У кримінальній історії, про яку поведемо мову, двійко мукачівських підлітків, надивившись, мабуть, бойовиків, здійснили розбійні напади на філію одного банку й салон гральних автоматів.

Жителька м. Мукачева Тетяна впродовж останніх півтора десятка літ працює контролером-касиром відділення “Ощадбанку. Те, що трапилося з нею обідньої пори, жінка, мабуть, пам’ятатиме все життя.
Того дня відвідувачів у філії банку було небагато.  Хтось оплачував комунальні послуги, хтось міняв гроші тощо. Як правило, великі кошти у таких відділеннях не зберігаються, тому й посиленої  охорони  не потрібно. Чужі сюди заходять рідко, а основних клієнтів - мешканців прилеглих будинків касир знає, як то кажуть,  в обличчя.
На вулиці було спекотно, тож вхідні двері в приміщення відчинили навстіж. Тетяна вже  готувалася незабаром йти додому, як зненацька у приміщення банку забіг незвичного вигляду відвідувач. Незнайомець був високий на зріст, одягнений у сорочку  світлого кольору з чорними цятками та в чорні штани. Але головне - на голові мав маску із жіночої панчохи! Ця деталь, а також замашна біта в руці «гостя», промовисто говорили про мету його появи. 
«Давай гроші, бо вб’ю!» - люто просичав молодик російською мовою.
Підскочивши до бар’єру та кинувши переляканій касирці поліетиленовий пакет, нападник наказав складати туди гроші. Однак на робочому столі касирка мала лише дріб’язок - 30-40 гривень для здачі клієнтам. Гроші були, але вони лежали в касі, яку,  незважаючи ні на що,  досвідчена касирка  вирішила не відчиняти. Спершу пані Тетяна трохи тягнула час, сподіваючись, що в ощадкасу хтось зайде  із відвідувачів, і нападник втече. Однак нікого, як  на зло, не було. Нападник  нервово ходив по залу й торочив своє: гроші або життя!
Це  тривало  5-10 хвилин. Врешті-решт касирка змушена була віддати бандиту... власних 1920 гривень, які тримала у  сумочці, сподіваючись, як потім пояснила, придбати того дня холодильник.  Нападник відразу ж кинувся утікати з приміщення, але дорогою у нього... випав з рук пакет.
Касирка встигла розгледіти, що розбійник має спільника. На  сходах перед дверима каси на нього  чекав  якийсь молодик. Його обличчя жінка не бачила, але зауважила: той нижчий на зріст за першого нападника, худорлявої статури, темноволосий. Коли перший зловмисник вибіг  з приміщення, то зірвав з голови панчоху, й удвох  з приятелем щодуху помчав.
Трохи оговтавшись від пережитого шоку, пані Тетяна зателефонувала своєму керівництву й повідомила про напад. Через кілька хвилин на місце пригоди  прибули  керівник банку та працівники міліції. Позаяк власне банківських грошей не вкрали, тому  ревізія в ощадкасі не проводилася, а самі банкіри заяви не писали...       
Не зупиняючись на скоєному, зловмисники вирішили піти ще на одне «шоу з масками». В Мукачеві, навпроти  “Колгоспного” ринку знаходиться зал ігрових автоматів. Вечірньої пори,в ігротеці чергувала касир-оператор Діана. Відвідувачів того вечора не було, тож дівчина  сиділа на дивані й нудьгувала. Однак всю її нудьгу швидко розвіяв... незнайомець, котрий увірвався в приміщення ігротеки близько 20.10. На голові невідомий чоловік мав чорну капронову панчоху, а в руках – невеликий ніж.
«Це пограбування! Давай гроші!» - наказав нападник.
Діана відмовилася віддати гроші, сказавшиграбіжнику, що  його знає! Хлопець неодноразово заходив у їхній заклад пограти на автоматах. Діана пригадала, що за півгодини до нападу, коли вона виходила на вулицю, цей молодик стояв у компанії трьох інших підлітків. Хлопці про щось розмовляли.  Правда, тоді цей  юнак був одягнений у білу кофту й світлі джинси, а тепер мав на собі вже темно-зелений гольф...
Але нападник не звертав уваги на слова Діани. Тримаючи в одній руці ніж, іншою поліз в тумбочку стола, звідки витяг три стопки перев’язаних резинкою грошей. Як з’ясується пізніше, там було 3700 гривень. У столі лежала і  четверта пачка – проте нападник не взяв її, бо вже не вміщалася в руку, а в іншій він тримав ніж. Ні кишень, ні  якогось пакета,  вочевидь, не мав.
Коли нападник вибіг на вулицю, касирка вийшла за ним і побачила напрямок його втечі. Спільників з ним уже не було. Діана відразу ж зателефонувала власнику гральних апаратів і повідомила про напад. У міліцію жінка не зверталася, бо власник сказав, що сам  розбереться.
Таким чином неповнолітні розбійники встигли пограбувати згадані банківську філію та ігротеку . Викрадені гроші «спускали»  на тих же ігрових автоматах. Приятелі хвалилися своїм знайомим, що займаються грабежами. А невдовзі обидва були затримані.
Проти  фігурантів цієї справи порушено кримінальну справу за ст.187 ч.3 Кримінального кодексу - розбій, поєднаний з проникненням у приміщення. Санкція цієї статті доволі сувора й передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Кримінальна справа за звинуваченням молодих мукачівців у розбійних нападах розслідувалася старшим слідчим в особливо важливих справах слідчого управління УМВС підполковником міліції Вікторією Кудловською й направлена на розгляд у Мукачівський міськрайонний суд. Феміда й визначатиме долю парубків  на найближчі роки їхнього юного ще життя.     

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
19 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини