В Києві розпочалися українсько-словацькі консультації з питань реформування ринку праці та трудових відносин

28 вересня у Міністерстві праці та соціальної політики України розпочалися українсько-словацькі консультації з питань реформування ринку праці та трудових відносин, які здійснюються в рамках міждержавного співробітництва щодо виконання Плану дій Україна-ЄС у 2006 році.

В Києві розпочалися українсько-словацькі консультації з питань реформування ринку праці та трудових відносинУ консультаціях взяли участь фахівці Мінпраці, Київської міської та обласної держадміністрацій, представники Державного центру зайнятості, науковці, юристи, фахівці з питань зайнятості, трудової міграції, соціально-трудових відносин.

Відкриваючи українсько-словацькі консультації, заступник міністра праці та соціальної політики Георгій Галиць зазначив, що Україна прагне інтегруватися до європейських економічних та соціальних структур. Щоб досягти цієї мети, українське законодавство потрібно привести до норм і стандартів ЄС. Міждержавні стосунки у сфері праці, зайнятості та соціальної політики між Міністерством праці та соціальної політики України та Міністерством праці, соціальних справ та сім’ї Словацької Республіки започатковано ще в березні 1997 року. Зважаючи на досвід Словацької Республіки, яка 1 травня 2004 року стала членом Європейського Союзу, українські урядовці розробили та направили своїм словацьким колегам нову угоду про співробітництво у сфері праці, зайнятості та соціальної політики між міністерствами обох країн.

«Сьогодні є гарна нагода обмінятися досвідом із нашими словацькими колегами, проаналізувати нормативні документи обох країн, які регулюють питання праці та зайнятості. Це стосується, зокрема трудового права, здійснення реформ у сфері зайнятості. Нас цікавить також чи змінювалася структура трудових ресурсів, зокрема відтік кваліфікованих працівників із Словаччини в інші країни, після вступу до ЄС? Які заходи вживалися щодо підвищення конкурентноздатності робочої сили, розвитку ринку праці? Які професії у Словаччині нині є найбільш дефіцитними?», - підкреслив Георгій Галиць. Заступник міністра також сказав, що Уряд нині проводить соціальну політику, спрямовану на зростання заробітної плати, пенсій, інших соціальних виплат, реформування пенсійної системи, посилення ефективності державного регулювання зайнятості населення. Програма зайнятості населення спрямована на створення нових робочих місць, посилення мотивації до продуктивної зайнятості, підвищення якості робочої сили, регулювання міждержавної трудової міграції, удосконалення форм соціальної підтримки безробітних.

Словацькі колеги Анна Войнарова, заступник директора Департаменту з питань трудового законодавства та охорони праці та Катаріна Ланакова , фахівець Департаменту стратегії зайнятості Міністерства праці, соціальних справ та сім’ї Словацької Республіки розповіли про етапи реформування, приведення соціального законодавства Словаччини до європейських норм і стандартів.

На час вступу Словаччини до ЄС у країні офіційно не працювало 18% населення, кожен третій мешканець Східної Словаччини був безробітним. Щоб вирішити проблему зайнятості і працевлаштування потрібно було змінити не лише законодавчу базу, але повністю переосмислити соціальну філософію, наблизивши її до європейських норм.

Першим кроком було внесено зміни до конституції Словаччини. Держава взяла на себе всі соціальні гарантії з виплат допомоги безробітним, багатодітним, інвалідам, іншим категоріям населення, які потребують соціального захисту. Розмір мінімальної зарплати було збільшено до 250 євро, зменшено податковий тиск на роботодавців, розроблено гнучку систему ринку праці, підвищено мотивацію для працюючих (будь-яка робота, навіть якщо вона не престижна і не кваліфікована, має добре оплачуватися). Під час реформи вдвічі скоротили кількість центрів зайнятості. На них було покладено функції з контролю всіх соціальних проблем та питань зайнятості. Раніше ці напрями контролювали два різних відомства.

Під час працевлаштування особливу увагу було приділено тим категоріям непрацюючих громадян, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці. До них віднесли молодих спеціалістів до 25 років без досвіду роботи; громадян, яким виповнилося 50 років; осіб, які перебувають на біржі праці понад 12 місяців; працівників, які не мають фахової освіти; членів багатодітних сімей, які виховують трьох і більше дітей; громадян з фізичними та психічними вадами; іноземців, які бажають працевлаштування тощо. Такі кроки дали свої позитивні результати. Держава визначила головний пріоритет у працевлаштуванні: кожна людина повинна знайти собі таку роботу, яка б забезпечувала її соціальні та життєві потреби. Тому багато людей перекваліфікувалося, влаштувалися на більш престижну, високооплачувану роботу. Таких успіхів Словаччина досягла завдяки підтримці урядів Великобританії, Угорщини та Польщі.

«Ці країни надали нам величезну технічну та консультаційно-методичну допомогу. Вивчався досвід, законодавство наших партнерів, економічні і соціальні чинники. Тепер ми раді поділитися своїми знаннями з вами, нашими українськими колегами»,– наголосили словацькі фахівці.

У програмі українсько-словацьких консультацій: ознайомлення з українським законодавством, відвідання столичного центру зайнятості, обмін досвідом.
Міністерство праці та соціальної політики України
30 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини