Закарпатська служба зайнятості протидіє неврегульованій трудовій міграції та торгівлі людьми

На виконання державних програм "Зміцнення потенціалу в управлінні міграційними процесами в Україні" та "Протидія торгівлі людьми з України" (Міжнародна організація праці) обласна служба зайнятості проводить активну роботу з попередження неврегульованої зовнішньої трудової міграції та протидії торгівлі людьми. У якості навчально-методичного матеріалу районним центрам зайнятості передано диски з документальними фільмами "Станція призначення життя", "Дитяча праця", "Уроки праці" для використання в профорієнтаційній роботі з випускниками шкіл, молоддю та безробітними.

Спеціалісти базових центрів демонстрували фільми на уроках трудового навчання, виховних годинах у школах, під час проведення "Днів відкритих дверей", "Ярмарках вакансій та професій" на семінарах.
Учні та безробітні були вражені матеріалами про торгівлю людьми, використання наших співвітчизників як донорів внутрішніх органів, юнаків як гарматне м’ясо у військових конфліктах, неповнолітніх громадян та жінок у сексіндустріїї та порнографії за кордоном. Застереження та практичні поради, озвучені у фільмах, були позитивно сприйняті усіма учасниками семінарів.
Жваве обговорення відеофільмів пройшло на семінарі з гендерних питань у Свалявському районному центрі зайнятості. За відгуками учнів та безробітних для запобігання торгівлі людьми необхідно частіше висвітлювати різні матеріали в засобах масової інформації. Для покращення ситуації щодо викорінення найгірших форм дитячої праці були висловлені думки щодо посилення роботи державних та громадських організацій з виявлення неблагонадійних сімей, застосування примусового лікування алкогольно залежних батьків, потрібно більше звертати увагу на розвиток здорового способу життя. Працюючим батькам слід забезпечити достойну зарплатню, щоб не було необхідності працювати дітям. У будь-якому випадку праця дітей повинна бути посильною, щоб залишався час на навчання та дозвілля. Багатьом учням сподобалася ідея притулків для молодих мам.
У ході перегляду фільму "Уроки праці" у Міжгірському районному центрі зайнятості безробітні висловлювали думки про необхідність залучення дітей до роботи у сільських сім’ях. Практично в кожній сільській сім’ї – використовується праця дітей. У зв’язку з тим, що більшість чоловічого населення нашого краю постійно виїжджає на сезонні роботи за межі області та держави на плечі дітей лягає робота по догляду за худобою, проведення весняних та осінньо-польових робіт. У літній та осінній період з метою покращення матеріального стану сімей більшість дітей займається збиранням ягід та грибів. Для деяких сімей це є чи не єдиним засобом покращити своє матеріальне становище (одягти, взути, зробити запас продуктів на зиму). Більшість дітей у сільських сім’ях працює і бажає працювати, аби заробити собі хоча б якісь кишенькові гроші, бо не кожній дитині батьки можуть виділити певну суму коштів на власні витрати.
Кілька слів щодо перегляду фільму "Станція призначення життя" у Берегівському районному центрі зайнятості. Глядачам фільму було досить цікаво переглянути його, оскільки не так багато інформації щодо торгівлі людьми вони отримують. Уперше почули про такі явища як "боргова кабала", "жива людина на прокат", "жива людина на запчастини", "кастинг", "Інтернет", "продаж через шлюб", "легкі й великі гроші на чужій війні". Обговорювались причини нелегальної трудової міграції. Якщо раніше головною причиною було безробіття і неспроможність знайти роботу, то останнім часом головним чинником виступає низький рівень оплати праці. Часто не тільки безробітні, а й працюючі віддають перевагу виїзду на заробітки за кордон.
Матеріалами публікацій, а саме: "Торгівля людьми: це може трапитися з кожним", "Дізнайтеся більше про роботу за кордоном", "Що потрібно знати українським громадянам, які збираються працювати, навчатися або одружуватися за кордоном, щоб запобігти торгівлі людьми", "Пам’ятка для громадян України, які виїжджають за кордон" у Тячівському районному центрі зайнятості були поповнені куточки в профінформаційному секторі. Ці матеріали вразили безробітних, адже хоча сьогодні населення України достатньо поінформоване про проблему торгівлі людьми, однак прогалина залишається у інформаційному забезпеченні широкого населення про процедури законного виїзду і працевлаштування за кордоном і про те, які саме компетентні органи можуть надати необхідні консультації. Громадських організацій, які надають таку інформацію, не достатньо.
Не зважаючи на те, що Україна уклала ряд угод про взаємне працевлаштування громадян країн, механізми їх практичного застосування є недосконалими і дуже часто навіть встановлені квоти не заповнюються. Внаслідок необізнаності потенційні мігранти звертаються до нелегальних посередників і потерпають від шахрайства з боку останніх.
Отже, особливого значення набуває і далі питання вироблення і реалізації гнучкої і безпечної державної політики у сфері регулювання міграційних процесів та створення комфортних умов праці та проживання в країнах призначення наших співгромадян.

Під час семінарів у Перечинському районному центрі зайнятості учасники наводили приклади щодо відомих їм випадків використання дитячої праці, насильства, в тому числі за кордоном, а також торгівлі жінками. Населення мігрує (нелегально) бо не може підтримувати хоча б середній рівень життя на Батьківщині. Низький рівень життя штовхає громадян України на пошук роботи за межами держави. Але для того, щоб легально виїхати на роботу за кордон, потрібно мати значні кошти для оформлення документів. Процес міграції криміналізується. Таким чином громадяни України стають заручниками шахраїв. На думку безробітних громадян, законодавство України не є вдосконаленим з цього питання. Фактично не існує закону про соціальний захист українських громадян за кордоном.
Незважаючи на певну стабілізацію економічної ситуації в Україні та на Закарпатті, в останні роки завдяки певному розвитку малого та середнього бізнесу все ж багато закарпатців у вирішенні проблеми безробіття надають перевагу заробітчанству, ніж заснуванню власного бізнесу. Але ж роботодавець не готовий дати старт, щоб працівник відроджував економіку підприємства і держави. Через це бурхливими темпами розвиваються міграційні процеси, ми втрачаємо кваліфікованих працівників. Роботодавець має платити гідну заробітну плату і надавати гідний соціальний пакет.
Лише відповідальний роботодавець – це гарантія конкурентоспроможності держави.
Відгуки безробітних Мукачівського МЦЗ
Щиру вдячність хочу висловити спеціалістам центру зайнятості за їхнє розуміння, співучасність, професійність та за ту роботу, котру вони проводять не тільки з безробітними, а й взагалі у нашому місті.
Я уже не вперше перебуваю на обліку в Мукачівському міському центрі зайнятості. Є певний досвід та можливість порівняння послуг, які надаються спеціалістами служби зайнятості. Хочу сказати, що рівень цей постійно зростає і що дуже важливо – це широке використання наочного матеріалу. Маю на увазі фільми, котрі демонструються на семінарах.
Проте найбільше враження на мене справив фільм “Дитяча праця ”, який я переглянула на семінарі. Дуже знайомі ситуації. Думаю, що цей фільм потрібно переглядати не тільки дітям, а в першу чергу дорослим людям, у кого є діти. Адже діти залежні від нас, від нашої поведінки. Дітей штовхає на вулицю наше ставлення до них, наша байдужість, неувага та інколи навіть неможливість зробити їхнє життя кращим. Дитина повинна жити в оточенні любові, довіри, поваги до батьків.
Тому ми повинні робити все можливе, щоб вести достойний та здоровий спосіб життя. Наше життя – це школа, зразок для наших дітей.
Переглянувши фільм, я хочу звернутись до батьків: приймаючи рішення про виїзд на заробітки, в першу чергу подумайте про дітей. Як будуть жити вони? Подумайте, чи всі можливості ви використали в рідному місті? Часто великі заробітки – це лише примара. Вони стають причиною того, що сім’ї розпадаються.
Інформація зараз стала більш доступною. Було б лише бажання поспілкуватись з працівниками центру зайнятості і соціальних служб. Хочу підкреслити, що, на мій погляд, спеціалісти центру зайнятості проводять важливу та необхідну роботу з інформування населення, домагаються приймати важливі та виважені рішення, адже від нашої роботи залежить те, як будуть жити наші сім’ї.

Розглянемо ще один випадок.
Безробітна, яка звернулася до нас за допомогою та порадою, розповіла про те, що у неї склалася дуже важка ситуація. Три роки стали нестерпними, робота в 3 зміни, оплата праці низька, і тому жінка зробила висновок виїхати за кордон. У неї зростає донька, якій необхідна матеріальна допомога. Уважно вислухавши цю історію, спеціалісти відділу активної підтримки безробітних запросили жінку на семінар “Жінка і праця”, на якому демонструвалися фільми “Станція призназначення життя”. Після перегляду фільму жінкам стало зрозуміло, яким небезпечним може стати для них пошук заробітку за кордоном, про труднощі, знущання, рабство.
Після переконань жінка вирішила залишитись в рідному місті. Прийнята помічником кухаря , зараз працює кухарем і керує невеличким колективом.

Закарпатський обласний центр зайнятості
06 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини