Хворим алергологічної лікарні в Солотвино дозволили спускатись до аварійної копальні

8 липня увечері після того, як пацієнти Української алергологічної лікарні в Солотвино (Закарпатська область) півтори години блокували дорогу, їм таки дозволили спускатись до аварійної копальні №9.

У цій шахті на глибині 300 м розташоване відділення спелеотерапії. Як повідомив  начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Тячівської РДА Роман Бедей, учора ввечері було вирішено створити комісію, фахівці якої щодня обстежуватимуть шахту й письмово засвідчуватимуть, чи можна до неї спускатись. Згідно з висновком Держгірпромнагляду, експлуатація шахти пов’язана з ризиком для життя.
Зі слів Р.Бедея, небезпека використання копальні полягає в тому, що її заливає водою. На добу вода прибуває до 10 см, насоси працюють постійно. `При підйомі води ствол шахти може відхилитися і може виникнути проблема з ліфтом`, - зазначив Роман Бедей.
Він також повідомив, що з кожним роком через брак фінансування ситуація погіршується. Цьогоріч з бюджету виділено 15 млн грн. Цих коштів достатньо хіба для зміцнення шахт і деяких інших невідкладних робіт. Однак проблеми затоплення це не вирішить. Наразі навіть невідомо, звідки прибуває вода. На це питання мають намір відповісти науковці, однак їхніх висновків поки що нема.
Затоплення копалень №№8 і 9 Солотвинського солерудника розпочалося після паводку 2001 року. Тоді сильно піднявся рівень у річці Тиса і в шахти почали потрапляти підземні води.
Роман Бедей переконаний, що копальня №8 перебуває в кращому стані. В ній розташовано спелеотерапевтичне відділення обласної алергологічної лікарні.
Як повідомили в управлінні охорони здоров’я ОДА, це відділення є значно меншим і прийняти пацієнтів з української алергологічної лікарні не може. До того ж, згідно з нормативами, повітря у підземному відділенні має поновлюватись як мінімум щовісім годин.
Сьогодні в обласній алергологічній лікарні перебуває близько 70 пацієнтів. В Українській - біля 300.
Із січня 1976 року в Українській алергологічній лікарні, яка до 1991 року мала всесоюзне значення, проліковано понад 100 тисяч хворих, у тому числі не менше 30 тисяч дітей з України і країн СНД.
Нині по Україні близько двох мільйонів осіб потребують специфічного лікування, яке надають лише алергологічні відділення у Солотвині
8 липня близько 100 пацієнтів Української алергологічної лікарні заблокували трасу. Хворі вимагали дозволити спуск у шахту №9 Солотвинського солерудника, в якій розташовані підземні відділення лікарні. Люди заплатили за путівки тисячі гривень. Однак без спелеотерапії, яка на тривалий час може позбавити їх від хронічних захворювань органів дихання, ці витрати марні.
Довiдка
14 червня цього року Закарпатська облрада назвала ситуацію на Солотвинському солеруднику вкрай загрозливою й звернулась до уряду з проханням надати їй статус надзвичайної державного рівня. З 2002 року на численні звернення області було дано понад 60 доручень Кабінету Міністрів України, Мінагрополітики, проте більшість із них не отримали жодного фінансування.

ZAXID.NET
09 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини