Захист інтересів дітей-сиріт у Закарпатті: результати досліджень аудиторів КРУ

КРУ в Закарпатській області здійснило аудит ефективності використання бюджетних коштів, виділених для надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною» за 2006-2007 роки та І квартал 2008 року.

Одним з основних завдань державної політики щодо соціальних гарантій є захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Задля цього державою передбачене створення інститутів сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу як альтернативних до інтернатних форм виховання. Прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу (ПС та ДБСТ) за своєю суттю є державними сім’ями, оскільки утримання і виховання дітей в них покладається як на батьків, так і на державу. З метою стимулювання зростання кількості сімейних форм влаштування дітей названої категорії, реалізовується фінансовий механізм «гроші ходять за дитиною» у формі державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях.
Показником готовності суспільства боротися з таким явищем, як сирітство, є стан захисту прав дитини та їхнього добробуту, кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, аналіз демографічної ситуації дитячого населення віком до 18-ти за п'ять останніх років на території Закарпаття свідчить, що загальна кількість їх постійно змінюється: якщо станом на початок 2003 року в області проживали 319 228 дітей, то вже станом на 1.01.2007 року — на 7 % менше, або ж лише 295 743 дитини. Загальна ж кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, навпаки, збільшується. Так, станом на 25.03.2006 року на обліку відділів освіти райдержадміністрацій та міськвиконкомів перебували 1460 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Уже на початку 2007 року на цьому обліку нараховувалося 1477 таких дітей, ще рівно за рік — 1721 особа, а станом на 1 квітня 2008 року — 1808 (що становить 0,57% від загальної кількості дітей в області, в Україні цей показник становить 1,16 %). Загалом за 2 роки кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування зросла на 24 відсотки.
Усі ці дані отримали працівники КРУ в Закарпатській області під час виконання фінансового аудиту. До того ж, вони з’ясували, що в області спостерігається позитивна тенденція щодо влаштування дітей в сім'ї, хоча існує низка факторів, які впливають на посилення захисту інтересів, надання соціальних гарантій та забезпечення належного виховання дітей в прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ). Власне це й стало предметом дослідження аудиту.
За припущеннями аудиторів КРУ, основними факторами, які б могли сприяти посиленню захисту інтересів, надання соціальних гарантій та забезпечення належного виховання дітей в прийомних сім'ях та ДБСТ, є такі. По-перше, своєчасна реєстрація бюджетних зобов'язань управліннями праці та соціального захисту населення в органах державного казначейства з метою уникнення затримки виплат соціальної допомоги та грошового забезпечення сім’ям.
По-друге, необхідність фінансового  забезпечення таких заходів місцевих програм у частині сприяння утворенню та функціонуванню закладів соціального захисту для дітей та молоді, мережі дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, які сприяють їхньому суттєвому розвитку. Однією з причин, що перешкоджає збільшенню кількості ДБСТ, є відсутність необхідної житлової площі. Станом на 01.04.2008 року з 24 ДБСТ в області більше половини (14) розміщені в приміщеннях громадських (релігійних, благодійних) організацій, у приватних будинках батьків-вихователів розміщено дев'ять ДБСТ. При цьому один дитячий будинок сімейного типу функціонує на базі службової квартири. У 3 з 13 районів області та в містах обласного значення Ужгороді та Чопі взагалі не створений та не функціонує жоден ДБСТ та прийомна сім'я. У вказаних районах та містах нараховується 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, котрі знаходяться в інтернатних закладах та медичних установах. До речі, це становить 30% від загальної кількості таких дітей в області. 
У той же час проведеним аналізом забезпечення державою матеріальними благами дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в різних формах влаштування було з'ясовано, що найбільше затрачається коштів на утримання однієї дитини на рік в інтернатному закладі — 29,6 тис. грн., центрі соціально-психологічної реабілітації — 28,0 тис. грн. та в притулку для дітей — 23,9 тис. грн.
Поряд з цим говоримо і про кадрове забезпечення служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Так, станом на 1 квітня поточного року забезпеченість кадрами служб у справах дітей усього на 55% та центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на 49,4% від потреби призводить до значного навантаження на працюючих спеціалістів та плинності кадрів, а в кінцевому результаті впливає на ефективність роботи в цілому.
За результатами аудиторського дослідження, працівники КРУ розробили й надали свої пропозиції щодо удосконалення роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування районним державним адміністраціям, виконкомам міських рад, Службі у справах дітей Закарпатської облдержадміністрації, Центру соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді Закарпатської облдержадміністрації.

Василь Стойка, заступник начальника КРУ в Закарпатській області
08 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини