30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота" (ФОТО, ВІДЕО)

У межах проєкту «Турбота» відбулося три заїзди, під час яких 66 мам із дітками проходили санаторно-оздоровчі процедури, долали страхи та тривоги та відпочивали на тлі карпатської природи.

30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота" (ФОТО, ВІДЕО)

Програму реабілітації та відновлення втілювала на Закарпатті ГО «Щасливі діти» за підтримки BlueCheck Ukraine. Заходи програми відбувалися на базі санаторію «Карпатія» в Хустському районі, кожен із заїздів тривав упродовж тижня.

Всі учасники програми – мешканці Новопокровської громади Харківської області. Населені пункти громади знаходяться на відстані 40-50 кілометрів від лінії фронту, тож перебувають під постійною загрозою обстрілів. Через бомбардування на території громади зруйновані навчальні заклади, тож діти вже третій рік поспіль навчаються дистанційно й позбавлені можливості відвідувати школи, дитячі садки, позашкільні заклади. 

Аби повернути дітям дитинство, а мамам – дати можливість відпочити й відновити сили, команда ГО «Щасливі діти» розробила програму заходів та занять. Так, для учасників проводилися творчі майстерні з кераміки та малювання, заняття з арттерапії, екскурсії, спілкування у жіночому колі взаємопідтримки, відвідини термальних басейнів, екскурсії. Для дітей працював дитячий клуб з різноманітними активностями.

Одним із ключових акцентів програми було відновлення за рахунок санаторних процедур: на початку програми кожен із учасників, пройшовши обстеження у лікарів, отримував індивідуальні призначення.

Впродовж кожного із заїздів із учасниками працювала фахова психологиня Вікторія Муромець.  За її словами, «Під час групової діяльності жінки відчували довіру і підтримку. Вони активно взаємодіяли одна з одною. Формат зустрічей – жіноче коло – був дуже важливим для стабілізації їх емоційного стану. Адже постійне перебування в зоні бойових дій сильно знесилює жінок, забирає важливі життєві ресурси: спокій, сон, відпочинок та відновлення. Для діток були вкрай важливими арттерапевтичний вправи на розуміння власних емоцій, відреагування страхів та переживань. Вони зміцнили здоров'я, відпочили, знайшли нових друзів».

У ГО «Щасливі діти» відзначають: щоразу після анонсування чергового заїзду буквально впродовж кількох годин отримували велику кількість заявок і були вимушені закривати форми для реєстрації. Менеджерка проєктів Людмила Сюзева каже: нині у селищі Есхар (більшість сімей було з с. Eсхар) проживає близько 1400 дітей, які через війну позбавлені нормального дитинства.

«В умовах часу, в якому нам усім доводиться жити, це неймовірно важливий проєкт. Про його цінність і потрібність свідчить високий попит і відгуки учасників та учасниць – ми отримали стовідсотковий позитивний зворотний зв'язок. Одна з учасниць під час проєкту повернулась до свого хобі – занять фотографією, яке покинула через велику війну. Ще одна учасниця висловила свої почуття й емоції, присвятивши турботливим Карпатам вірш. Ми вдячні долі, що можемо у відносно мирному Закарпатті допомагати нашим українським людям знову знаходити опертя і сили. Дякуємо всій команді, яка доклала великих зусиль, аби створити для учасників казку. Окремо вдячні партнерам, завдяки яким цей проєкт став можливим», – розповіла Людмила Сюзева.

При цьому, додала, що зважаючи на гостру актуальність подібних ініціатив і великий на них попит, в організації продовжують шукати можливості для продовження проєкту.

Проєкт «Турбота» реалізується ГО Щасливі діти за підтримки BlueCheck Ukraine.

28 березня 2024р.

Теги: Турбота, реабілітація, відновлення, Харківщина, Щасливі діти, Сюзева, BlueCheck Ukraine

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини