Закарпатські депутати розглянули драматичну ситуацію на Солотвинському солеруднику

Болючі проблеми Солотвина – в центрі уваги депутатів Закарпатської облради, які вчора на позачерговій 17-й сесії, що проходила безпосередньо у Солотвині, розглянули єдине питання – «Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення «Солотвинський солерудник» і шляхи виходу з неї».

Закарпатські депутати розглянули драматичну ситуацію на Солотвинському солеруднику

Роботу виїзного засідання депутати розпочали з огляду об’єктів солерудника та прилеглої території, де останнім часом активно прогресує руйнівний процес карстоутворення внаслідок затоплення гірничих виробок на 8-й та 9-й копальнях.
Депутати облради, як і запрошені на сесію представники центральних органів влади та керівники профільних управлінь облдержадміністрації, на власні очі мали змогу переконатися у катастрофічних наслідках руйнації соляного купола, реальній небезпеці для мешканців селища Солотвино, його інфраструктури.
Ситуація, що склалася на ДП «Солотвинський солерудник» є вкрай критичною і небезпечно загрозливою, наслідками якої, через затоплення гірничих виробок цілком можлива реальна самоліквідація шахти № 8 і № 9, втрата унікальних за своїми лікувальними властивостями обласної та Української алергологічної лікарень та колись популярної і привабливої зони відпочинку «Соляні озера».
Депутати Закарпатської облради роглянули драматичну ситуацію на Солотвинському солерудникуДраматична ситуація, що склалася на Солотвинському солеруднику, увесь комплекс наболілих технічних, фінансових і соціальних проблем неодноразово були предметом розгляду як обласною радою, так і облдержадміністрацією.
    Лише з 2002 року по теперішній час на їх настійливі звернення прийнято понад 60 доручень Кабінету Міністрів України, які, на жаль у більшості, не знаходили належної фінансової підтримки.
    Враховуючи, що державне підприємство «Солотвинський солерудник» знаходиться у відомчому підпорядкування Мінагрополітики України, остаточне вирішення його подальшої долі є безпосередньою компетенцією центральних органів влади.
    Однак, зважаючи на виключну серйозність ситуації, можливі непередбачувані наслідки та очевидну недостатність здійснених заходів на рівні центральних органів влади, депутати обласної ради V скликання цілком виправдано ініціювали розгляд цього важливого питання на позачерговій сесії. Тому відкриваючи пленарне засідання позачергової 17-ої сесії голова обласної ради Михайло Кічковський найперше закликав депутатів до злагодженої і конструктивної роботи, аби прийняти зважене і відповідальне рішення щодо надзвичайної ситуації у селищі солекопів.
    Розгорнуту, аналітичну і об’єктивну інформацію щодо критичної ситуації на об’єктах солерудника подали на розгляд депутатів голова Тячівської районної ради Василь Кушілка, перший заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку ОДА Степан Нодь, голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій Василь Лінтур, головний лікар Української алергологічної лікарні Ярослав Чонка, науковий керівник з роботи, що проводиться на солеруднику, доктор технічних наук, представник інституту УкрНДМІ НАН України Євген Піталенко, які також відповіли на численні запитання депутатів Василя Швардака, Михайла Турянчика, Володимира Піпаша, Андрія Сербайла, Михайла Качура, Олександра Солонтая, Василя Гнатківа та інших.
     Відтак у конференц-залі Української алергологічної лікарні, де й відбувалося пленарне засідання сесії, розгорнулося жваве, предметне обговорення, у якому зокрема, взяли участь народні депутати України Станіслав Аржевітін, Олександр Кеменяш, заступник міністра аграрної політики України Олександр Шевченко, заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Богдан Костенюк, начальник відділу Міністерства охорони здоров’я України Ольга Колякова.
    Слушні й конструктивні пропозиції внесли під час обговорення і депутати обласної ради Іван Качур, Анатолій Колібаба, Іван Гецянин Василь Швардак.
    Практично всі виступаючі на сесії підтримали пропонований проект рішення щодо визнання ситуації на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві «Солотвинський солерудник» «надзвичайною», а також щодо звернення до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути на своєму засіданні дане питання і прийняти доручення Кабінету щодо розробки Комплексної Державної програми «Солотвино», якою, зокрема, передбачити: приведення території до безпечного стану, відселення, за необхідності, місцевих жителів з потенційно небезпечної зони, надійну безпеку авто- і залізничних магістралей, енергокомунікацій, вирішення соціальних питань тощо…
    Після врахування доповнень й пропозицій, висловлених у сесійній залі, депутати в цілому ухвалили розгорнуте рішення з цього питання.

Владислав Бильов, прес-служба Закарпатської обласної ради
13 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини