На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина

З нагоди 85-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина в області відбудеться низка культурних заходів. Про це 13 березня в пресцентрі Закарпатської ОВА розповіли керівники галузі культури області й організатори заходів.

На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина

Голова комісії з питань культури, молодіжної та інформаційної політики, фізичної культури і спорту Закарпатської обласної ради Наталія Шетеля нагадала, що 21 грудня депутати в ході пленарного засідання 13-ої сесії Закарпатської облради оголосили 2024-ий – роком Августина Волошина, відтак заходи з ушанування видатного українського політичного, культурного, релігійного діяча, президента Карпатської України, героя України – відбуватимуться упродовж усього року.

Одна з наймасштабніших подій відбудеться саме в Академії культури і мистецтв 18-19 березня – І Міжнародна науково-практична конференція "Синтез мистецької науки, освіти і творчості в Україні та глобальному культурному просторі", присвячена 150-річчю від дня народження Августина Волошина. В роботі конференції візьмуть участь представники 5 країн: Словаччини, Польщі, Німеччини, Румунії та України. Як розповіла ректорка Наталія Шетеля, в межах конференції відбудеться три майстер-класи, а також спільний концерт оркестрів Національного педагогічного університету ім.М.Драгоманова та оркестру Академії культури і мистецтв – у вівторок, 19 березня, о 13:00 у залі Закарпатської обласної філармонії. Онлайн до концерту долучиться Хор іноземних студентів "Гармонія Сходу".

Наукову конференцію спільно з Ужгородським національним університетом проводитиме і Закарпатський краєзнавчий музей ім.Т.Легоцького – 14 березня. Захід урочисто відкриють о 10:00 в ректораті УжНУ, основна ж програма відбуватиметься на базі музею. Зокрема, о 14:30 буде представлено оновлені експозиції "Карпатська Україна" та "Меморіальна кімната-музей Президента Карпатської України Августина Волошина". "Я думаю, це буде дуже вагомо, адже ми – єдиний заклад, де так представлені ці історичні події 1938-1939 рр. і де вшановано пам’ять Августина Волошина. І це не випадково, тому що саме в нашому закладі, в Ужгородському замку, існувала духовна семінарія, яку закінчував Августин Волошин, саме там була кузня вчителів, інтелігенції, котра потім створювала оцю новітню історію, яку ми зараз вшановуємо", – розповіла директорка музею Ольга Шумовська.

15 березня о 9:00 в Ужгороді на набережній Незалежності біля пам’ятника Августину Волошину відбудуться офіційні урочисті заходи та мистецько-патріотична акція "Моя Карпатська Україна" від Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

В меморіальному парку "Красне поле" (с.Рокосово, Хустський р-н) 15 березня о 12:00 відбудеться мітинг-реквієм. А о 14:00 в Закарпатському обласному театрі драми та комедії (м.Хуст) відбудеться прем’єра вистави "Остання ніч у Хусті". "Театр несе місію не лише розважальну, а й просвітницьку, тож ми вирішили не обмежитися лише святковим концертом, а підготувати тематичну постановку – історичну хроніку "Остання ніч у Хусті" за п’єсою Олександра Гавроша. З драматургом театр уже співпрацював до 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України, тоді ставили історичну драму "Останнє танго у Хусті", яка з успіхом ішла на нашій сцені. Цього ж разу, в продовження теми, ми вирішили зробити нову постановку – історичну хроніку, та показати роздуми Августина Волошина напередодні від’їзду з Хуста, його переживання, його спогади, останні розмови з друзями, побратимами, однодумцями. І через призму його постаті ми встановлюємо зв'язок із сучасністю: дуже перекликаються події Карпатської України, трагічна загибель молодого покоління, студентів, із тим, що відбувається у нас зараз", – відзначила директорка-художня керівниця театру Олеся Чепелюк.

Письменник Олександр Гаврош поділився, що писати про Августина Волошина – надзвичайно відповідальна робота, адже його постать є ключовою в історії Закарпаття ХХ ст. Із пропозицією написання п’єси до драматурга звернулись на початку року, втім, не зважаючи на обмежений час, п’єса вдалась, позаяк тема Карпатської України завжди цікавила автора. "Побажаємо успіху театру, тому що це завжди дуже непросте завдання – втілити історичну драму, саме тому подібні постановки не так часто в нас і йдуть. Хочу відзначити саме хустський театр, який виявляє велику цікавість до своєї історії. Це свідчить про те, що театр наближений до свого регіону, він знає чого хочуть люди, що їх цікавить, тому що завжди, в першу чергу, цікавить своє".

Ще одним яскравим дійством у Хусті стане гала-концерт і нагородження переможців Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле", який традиційно проводить Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури. Подія відбудеться в залі Закарпатського обласного театру драми та комедії 17 березня о 13:00.

Тематичні заходи пройдуть і в обласних книгозбірнях. У Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка 14 березня о 17:00 відбудеться історична година "Заповіт Срібної Землі" (лектор – вчитель історії Юрій Офіцинський) і 17 березня буде розгорнуто книжкову виставку "Феномен Августина Волошина". А в Закарпатській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва 18 березня проведуть вечір-портрет "Августин Волошин – невтомний просвітник Карпатської України", початок о 13:00.

Директор департаменту культури ОВА Євген Тищук підсумував, що до відзначення таких важливих краєзнавчих дат долучаться всі обласні заклади культури. "Приміром, Закарпатський облмуздрамтеатр у травні відновить виставу про Августина Волошина "Судний час" за п’єсою Івана Козака, головну роль у якій виконував Анатолій Філіппов. І ще чимало проєктів – від музеїв, філармонії та інших наших закладів – реалізуємо впродовж року, про що буде повідомлено додатково".

Департамент культури Закарпатської ОВА

14 березня 2024р.

Теги: Волошин, Карпатська Україна, заходи

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини