"Зелений" подарунок для кандидата Євросолідарності. Як на Виноградівщині депутати зливають комунальний стадіон

Кілька років поспіль у селі Великі Ком’яти Берегівського району місцевий підприємець методично знищує комунальне футбольне поле. Земля чоловіку потрібна для розширення виробничих потужностей. Виноградівська міська рада та правоохоронці мовчки спостерігають за цим і бездіють. У грі за ділянку площею 1,8 га, яка оцінена міськрадою лише у 823,5 тис. грн, підприємець пообіцяв побудувати для громади нове футбольне поле. Однак, хиткі гарантії протоколу про наміри і залученість до гри обласної влади та нардепів змушують сумніватись у дійсно благих намірах. Навпаки – під загрозою привласнення ще 1,8 га комунальної землі.

"Зелений" подарунок для кандидата Євросолідарності. Як на Виноградівщині депутати зливають комунальний стадіон

У селі Великі Ком’яти Виноградівської територіальної громади діями місцевого підприємця і бездіяльністю міськради та правоохоронців знищили комунальний стадіон. Ще у 2018 році тут проводилися футбольні матчі районних першостей. Однак у наступні роки місцевий підприємець, кинувши оком на 1,8 га землі по-сусідству, почав методично «вбивати» сільське футбольне поле.

Акурат поруч побудований завод з виробництва кормів для домашніх тварин, що належить ТОВ «Харчові технології Закарпаття». А усі земельні ділянки навколо стадіону знаходяться у власності бенефіціара згаданої компанії Андрія Хрипти.

У 2021 році громадськості вперше показали, на що перетворився сільський стадіон: занедбаний, пошкоджений важкогабаритною технікою та без вільного доступу – під’їзди до поля та його частина були засипані «сусідом» будівельними сумішами. Крім того, підприємець самовільно проклав через футбольне поле дорогу до однієї зі своїх ділянок, а також без дозволу забетонував частину сільської дороги як під’їзд до заводу.

Тоді ж комісія Виноградівської міської ради зобов’язала Андрія Хрипту звільнити комунальну землю від будівельних матеріалів, що він тоді виконав лише частково. Як тоді, так і тепер міські посадовці та депутати ігнорують той факт, що частину стадіону перетворили на дорогу. 

Нарешті за рік, у 2022 році, обставини самовільного заволодіння Андрієм Хриптою комунальною землею почали розслідувати виноградівські поліціянти (ч. 1 ст. 197-1 «Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво»). За цей час правоохоронці двічі закривали кримінальне провадження, посилаючись на відсутність складу злочину, а прокуратура двічі скасовувала постанову про закриття.

Однією з підстав для закриття провадження став висновок комісії Виноградівської міськради, яким депутати не підтверджували самовільне зайняття стадіону.

Скриншот частини акту комісії Виноградівської міської ради, у якому посадовці і депутати офіційно збрехали поліції про відсутність пошкоджень і самозахоплення комунального майна

Цинічна ініціатива

Восени 2023 року голова Виноградівської територіальної громади Степан Бочкай і Андрій Хрипта підписали протокол про наміри, мета якого – вирішити «проблему відсутності об’єкту громадської інфраструктури для проведення спортивних змагань та заняття спортом для мешканців села Великі Ком’яти». Міські депутати цю домовленість підтримали голосом.

У протоколі, зокрема, йшлося, що мешканці Великі Ком’ят впродовж останніх років позбавлені можливості займатись спортом, тому що місцевий стадіон перебуває у занедбаному стані та використовується не за цільовим призначенням. Тому «небайдужий мешканець» Виноградівської громади Андрій Хрипта, той самий підприємець, який «вбив» футбольне поле і забрав від громади доступ до нього, тепер склав протокол про наміри з ініціативою будівництва нового стадіону, поля для міні-футболу та зони відпочинку.

Скриншот частини першої сторінки протоколу про наміри. Увесь протокол за посиланням тут.

Під реалізацію будівельного проєкту Хрипта задіяв три свої земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею майже 0,7 га, а також три комунальні такого ж цільового призначення площею понад 1,8 га. У протоколі ці ділянки мають назви «додаткова ділянка 4», «додаткова ділянка 5» та «додаткова ділянка 6».

Згідно із цим же протоколом, приступити до безпосереднього будівництва нового стадіону, для якого «інвестору» через аукціон мають продати право суперфікцію на «додаткові ділянки» №4 та №6, він готовий лише після проведення аукціону на продаж «основної земельної ділянки» з кадастровим номером №2121280900:08:002:0025 – тобто, того самого комунального стадіону.

Скріншот із відео зі сторінки А.Хрипти від серпня ’22 року на якому видно, що вирівнювати під будівництво комунальні ділянки, про які йдеться у протоколі про наміри, він самовільно почав за рік до підписання угоди (позначка 2).

Стрілочками показані написані будматеріали на ділянці стадіону (позначка 1) та прокладена через стадіон дорога.

Головною умовою для прийняття депутатами рішення про продаж комунального стадіону через аукціон є виконання 25% робіт нового будівництва, які мають підтвердити спеціально створена комісія міської ради та залучені міськрадою «технічні працівники». Останніми, за пропозицією Хрипти, є виконавці проєктних робіт – ТОВ «Грассер». Тобто, відсоток виконання робіт повинен підтвердити сам собі найнятий «інвестором» проєктант.

Згідно із планом виконання робіт, у ці 25% входять проєктні роботи, топографічна зйомка, роботи із перенесення ЛЕП, водовідведення, прокладка водопровідних труб та кабелів, вирівнювання земельних ділянок.

«Галочкою» відмічені роботи, які, нібито, вже становлять 25% і які зараз є виконаними, що повинні підтвердити проєктант і депутати міськради

Взагалі, протокол про наміри складений так, що увесь проєкт зав’язаний на продажі з аукціону комунального футбольного поля, на якому Хрипта й так давно нелегально, але безперешкодно господарює. І голова громади Степан Бочкай та міські депутати під цим підписались.

Крім усього цього у протоколі йдеться, що у подальшому «інвестор» також збудує поле для міні-футболу та зону відпочинку на «додатковій ділянці 5», яку йому передадуть у власність. Згодом Хрипта обіцяє передати 50% права власності на збудовані об’єкти Виноградівській територіальній громаді. Однак, виходячи з цієї історії, а також з того, що з державного чи місцевого бюджетів у даний проєкт не вкладається жодної гривні, така щедрість є підозрілою.

Протокол про наміри та рішення сесії Виноградівської міської ради, яким він затверджений, доступні за посиланням – ТУТ.

Політичне лобі

Депутати Виноградівської міської ради не одразу підтримали ідею Андрія Хрипти. Зокрема, ставили під сумнів його ініціативу у депутатській групі «Нова громада», що складається переважно зі «слуг народу».

Тож, протягом останніх двох років підприємець шукав підтримку для свого сумнівного проєкту не тільки серед політичних однодумців – нардепки "Європейської солідарності" Іванни Климпуш-Цинцадзе (у 2020 році Андрій Хрипта був кандидатом до Виноградівської міської ради та Закарпатської облради від ЄС – ред.) та мажоритарника-кнопкодава Владіслава Поляка, котрий у Виноградівській міськраді контролює провладну більшість, а і у «слуг» – голови Закарпатської ОВА Віктора Микити та нардепа-списочника Андрія Жупанина.

У підсумку Андрій Жупанин допоміг напрацювати для підприємця гарантію у 25% виконання будівельних робіт як умову для продажу комунального стадіону з аукціону, а Віктор Микита виступив гарантом виконання умов протоколу про наміри.

Одразу кілька джерел у Виноградівській міській раді переконані, що за запуск процесу продажу комунального стадіону, який є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо самовільного зайняття земельної ділянки, депутати проголосують на одній із найближчих сесій.

Народна депутатка І.Климпуш-Цинцадзе на фоні загарбаного своїм соратником стадіону у червні ‘21 р. Фото з фейсбуку А.Хрипти.

Віктор Микита і Андрій Жупанин під час візиту на виробництво А.Хрипти у вересні ’23 р, за кілька тижнів до голосування за сумнівний протокол про наміри

Далі  фото самовільно зайнятого і пошкодженого футбольного поля зроблені 7 лютого 2024 року. Факти, які мінімум три роки відмовляються бачити і визнавати у міській раді, правоохоронних органах, а також депутати різних рівнів і голова Закарпатської ОВА:

Олена Мудра

 

14 лютого 2024р.

Теги: Ком'яти, стадіон

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини