Сьогодні на Закарпатті розпочинається ювілейний DOCUDAYS UA

Сьогодні в Ужгороді стартує Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Фестиваль триватиме в області з 19 листопада по 19 грудня 2023 р. Загалом він побуває у 22 областях України. Фільми Мандрівного Docudays UA — це правдиве й важливе кіно про актуальні виклики сьогодення: перемогу правосуддя, екологічні проблеми, збереження культурної спадщини, кажуть організатори.

Сьогодні на Закарпатті розпочинається ювілейний DOCUDAYS UA

Центральна тема 20 Docudays UA — «Образ майбутнього» — це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз. “Це розмова про справедливість — невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як давати раду травмам, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів. Про відбудову після нашої перемоги — без пластикових лебедів і розфарбованих шин на газонах і дитячих майданчиках від ОСББ. Про те, як по-справжньому модернізувати наші міста, містечка та села, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими на пішоходів — старих і малих, і покалічених війною. Це розмова про те, як очистити наші води й землі від забруднень і мін, які нам у великій кількості залишають окупанти.

Тему 20 Мандрівного Docudays UA творчо відображає головний фестивальний ролик. Його основу створив український художник Микита Лиськов за мотивами власної анімації «Вигаданий пейзаж». Музичний до ролика написав український музикант Антон Байбаков».

Цьогоріч організатори в якості афіші обрали мінімалістичний дизайн — просто чистий білий аркуш. Щоб нікому не заважати малювати в уяві власний образ майбутнього. Для підсилення виразності такої ідеї створили спеціальний шрифт, його автор — Дмитро Растворцев.

Із програми титульного фестивалю Docudays UA, який відбувся у червні в м. Києві, відібрано 7 фільмів із різних країн віту (України, Канади, Польщі та інших), найбільше українських фільмів, як  повнометражних, так короткометражних.

«Стрічкою-відкриттям 20 Мандрівного Docudays UA став «Король Лір: як ми шукали любов під час війни», автор ідеї фільму — В’ячеслав Єгоров, режисер – Дмитро Грешко (обидва із Закарпаття). Показ відбудеться 21 листопада, о 15.00, у залі ПАДІЮНу. 19 листопада відбудеться показ для студентів фільму «Друге дихання», де головний герой фільму- кларнетист, життя якого різко змінила війна. Дві стрічки через тиждень будуть показані на базі Освітного абу та на базі медіа центру ліцею «Лідер».

 Традиційним є конкурс фотографій, організатори закликають активно брати в ньому участь. Цього року не тільки школярів, але й молодь до 23 років. Тема фото дотична до тематики фестивалю, конкурс називається «Моє місто майбутнього», пропонується поділитися через об’єктив фотоапарату своєю історією та показати місто таким, яким мають його побачити майбутні покоління. Що вартує зберегти, залишити незміненим, а що відновити? Чим ми можемо пишатися перед нащадками? Детальні умови участі за посиланням https://forms.gle/fiizE7j5ruzRLQtG6 Роботи приймаються до 1 грудня.
У рамках фестивалю відбудеться також відкрита екскурсія Ужгородом, спільно з ГО «Форза».

В’ячеслав Єгоров, автор ідеї фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» розповів, що підштовхнуло його до такого сюжету. «Коли ти бачиш скільки людей використовує Закарпаття як транзитну область, хочеться задокументувати цей процес з одного боку, з іншого – зупинити людей, яких можна зупинити. Україні потрібні українці, треба працювати над тим, щоб люди насамперед хотіли залишатися, повертатися, - каже В’ячеслав Єгоров.  – І щоб все було не таким сумним. Бо у мирному житті ми втрачаємо дуже багато. Фільм вийшов таким, що можна і посміятися і надихнути молодих людей, бо вони не бачать себе з країною».

Також під час фестивалю  проходить флеш моб #FreeMaksymButkevych на підтримку правозахисника, військового Максима Буткевича, який у березні 2022 потрапив полон. «Окупаційний суд Луганська засудив його до 13 років колонії, а 22 серпня цього року Максима відправили у невідомому напрямку. Організатори фестивалю закликають розслідувати цей воєнний злочин, а також розслідувати злочини щодо інших правозахисників, які потерпають у колоніях.  

Партнерами проведення Мандрівного фестивалю Docudays UA на Закарпатті є також юридичний факультет УжНУ та Управління культури, молоді та спорту Ужгородської міськради.

Повний перелік документального кіно 20 міжнародного Мандрівного фестивалю Docudays UA представлений на сайті в розділі Програма.

Всі події фесту, зауважують організатори, відбуватимуться у визначену годину - 15.00 у різні дні.

Організатори:

Громадська організація «Докудейз»

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»

ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

 

19 листопада 2023р.

Теги: Docudays, фестиваль, кіно, майбутнє

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини