Конфіскат для ЗСУ. Про елітні позашляховики, вантажівки та "металобрухт", які закарпатські митники передали на початку війни (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО)

Від самого початку війни військовим у зоні бойових дій потрібні життєво необхідні автомобілі, які під постійними обстрілами є фактичним розхідним матеріалом. Тому автівки високої прохідності та з обов’язковими системними параметрами, як от дизельний двигун, на фронті потребують постійно.

Конфіскат для ЗСУ. Про елітні позашляховики, вантажівки та "металобрухт", які закарпатські митники передали на початку війни (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО)

У перші місяці війни на Закарпатті та в сусідніх з Україною країнах Євросоюзу дуже швидко закінчились доступні за ціною вживані позашляховики та авто підвищеної прохідності. Волонтерам вдалося налагодити системну закупівлю авто з більш віддалених країн. Наприклад, закарпатський письменник Андрій Любка від початку війни придбав для ЗСУ під 200 автівок, переважно із Великобританії та Ірландії.

Авто на потреби військовим, заарештовані в рамках кримінальних проваджень та вилучені у порушників адміністративного законодавства, передавала поліція. Також транспортні засоби передавали прокуратура і митники.

Зокрема, у лютому та березні 2022 року двома актами Закарпатська митниця передала на потреби ЗСУ 389 конфіскованих транспортних засобів на загальну суму 73,64 млн грн. Транспортні засоби – автомобілі, вантажівки, автобуси, причепи та напівпричепи передали безпосередньо Закарпатському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП). Вже далі обласний терцентр повинен був розподіляти ці транспортні засоби за потребами військовим підрозділам Збройних Сил України та територіальної оборони ЗСУ. 

Однак, що це були за автівки, з якими технічними характеристиками та у якому стані і, найголовніше, чи передали найбільш придатні з них військовим – було невідомо.

Єдиною інформацією, яку вдалося отримати протягом року запитів до Закарпатської митниці та після звернення до Уповноваженого ВР з прав людини, – це копії актів про примусове відчуження або вилучення майна, якими 25 лютого та 3 березня 2022 року митники передавали ТЗ.

Отримавши їх врешті та проаналізувавши, через півтора року є можливість уявити, які автівки дійсно могли задовольнити потребу військових, які – ні, а користь від яких для ЗСУ полягала б у тому, щоб їх, наприклад, продати і вирученими коштами закрити інші потреби. 

Частина із переданих транспортних засобів була у несправному стані та потребувала ремонту, що під час брифінгів підтверджували як у Держмитслужбі, так і в Закарпатській військовій адміністрації. «На жаль, більша частина цих автомобілів є у несправному стані, але ми вже співпрацюємо з представниками бізнесу, які мають запчастини і надають нам допомогу. Наразі ми інспектуємо ці автомобілі щоб поставити їх й стрій», - коментував питання голова Закарпатської ОВА Віктор Микита під час брифінгу 10 березня минулого року.

Також, найбільш нові та коштовні з переданих автівок стали резервувати для себе державні органи – адміністрації, силові, терцентр тощо.

Конфісковані автівки на митницях Закарпаття, лютий-березень 2022 р.

Перипетії з мікроавтобусом і через нього

Із обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки до військових автівки мали потрапляти приблизно так. Частина, яка потребувала транспортний засіб, зверталась із заявою до терцентру, у якій вказувала авто з якими характеристиками потребує і у якій кількості. Терцентр мав розглянути заяву і знайти серед переданих автівок, які так і залишались на території митниць області, підходящу, яку звідти вилучали і актом передавали частині. Звідти автівка їхала у зону бойових дій. 

Однак, у реальності все відбувалося складніше. 

Один із батальйонів Закарпаття тиждень «бився», щоб укомплектувати себе транспортом, бо обрав на митниці у Виноградові автівку, яку встигла зарезервувати для себе Закарпатська ОВА Mercedes Benz Viano 2011 р.в. Автівка була без ключів, але в іншому у придатному технічному стані. 

Мікроавтобус військові отримали лише після розголосу, який, у підсумку, не минув безслідно для громадського правозахисника з Ужгорода Віталія Грегора – за кілька днів його, протиправно визнавши довідкою військово-лікарської комісії Ужгородського районного територіального центру комплектації та соціальної підтримки придатним, мобілізували.

Власне, приклад Грегора став ніби попередженням для закарпатських актикорупційних активістів, що з початком війни критика влади та підпорядкованих їй чи пов’язаних з нею структур може коштувати дорого. З цієї ж причини, а також через відсутність офіційної інформації про передані автівки і розуміння повної картини які з них мали б служити військовим замість того, щоб бути зарезервованими посадовцями цей текст виходить зараз, через півтора роки після подій. 

Елітні та піввікові авто і майже «металобрухт»

Мікроавтобус Mercedes Benz Viano 2011 р.в. за 1,10 млн грн – одна із найкоштовніших переданих митницею автівок. Загалом же ціна автомобілів, вказана при передачі, варіювалась від 0 гривень для Daewoo Lanos 1998 р.в. до 1,84 млн грн для кожної з двох вантажівок Mercedes Benz Actros 2018 р.в. 

Рік випуску транспортних засобів, серед яких були легковики, позашляховики, мікроавтобуси, вантажівки, автобуси, причепи та напівпричепи, спецтранспорт – переважно друга половина 90-х – початок 00-х. «Найстарішими» автомобілями були ВАЗ 2101 та Volvo 1973 р.в., найновішими – легкове авто Skoda Super-B, вантажівки Mercedes Benz Actros, напівпричепи-рефрижератори Schmitz Cargobull.

 

Ілюстративні фото моделей з порталів авто-продажу

Найдорожчі серед інших переданих автівок  Skoda Super-B 2018 р.в. з оціночною вартістю 1,81 млн грн, Land Rover Range Rover 2013 р.в. за 1,68 млн грн, Lexus RX450H 2016 р.в. за 1,40 млн грн, вже згаданий Mercedes Benz Viano 2011 р.в. за 1,10 млн грн, BMW X-5 невідомого р.в. за 971 тис. грн мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter 318 CDI також невідомого року випуску оціночною вартістю 862 тис. грн.

Серед автівок, оціночна вартість яких у доларовому еквіваленті дорівнює близько 20 тисяч  Volvo XC90 2003 р.в. за 841 тис. грн та спорткар Maserati GHIBLI 2013 р.в. за 788 тис. грн.

Ілюстративні фото моделей з порталів авто-продажу

Також до обласного терцентру на потреби військових передали Audi A6 2000 р.в., BMW 730D 1998 р.в., Mitsubishi Outlander 2010 р.в., Mercedes Benz MB310 CDI 2011 р.в., Hyundai Terracan 2005 р.в., та два автобуси Setra S315HDH 1999 р.в. Оціночна вартість кожного з цих транспортних засобів понад 500 тис. грн.

Ілюстративні фото моделей з порталів авто-продажу

Серед майже нових елітних авто були й такі, вік яких доходив до 50-ти років. Це моделі 1970-80-х років випуску. Згідно із актами, військовим передали, наприклад, ВАЗ 2101 та Volvo 1973 р.в., Москвич-2140 1977 р.в., Audi 100, випущені з 1985 по 1993 рр., Audi 80, випущені з 1980 по 1990 рр., автомобілі Mercedes Benz класу D, випущені з 1978 по 1990 рр. та інші.

Оціночна вартість автомобілів, випущених у 1970-80-х роках, що була зазначена при передачі, – від 5 тис. грн до 238 тис. грн (Mercedes Benz 200 D 1980 р.в.).

Ілюстративні фото моделей з порталів авто-продажу

Як вже згадувалося на початку, невідомо, скільки із переданих митницею до Закарпатського ТЦК і СП транспортних засобів були відправлені безпосередньо на потреби військових і були серед них згадані елітні автівки, або ж вони були кимось «заброньовані». Також не відомо, скільки ТЗ виявились у непридатному технічному стані і що з ними зробили. 

Журналісти відправили запит з цими питаннями до обласного терцентру і опублікують надану відповідь, коли вона надійде. 

Олена Мудра

30 вересня 2023р.

Теги: війна, митниця, автомобіль, позашляховик, спорткар

Коментарі

зсу 2024-02-11 / 19:23:19
їх не має в нас

жандарм без пендрика 2024-01-26 / 22:42:33
Закарпатець слушну ідею дає.

zed 2024-01-19 / 16:58:37
закарпатцеві.
сам іди копати окопи. розумний за чужий рахунок. жебрак напевно бо любиш чужі гроші рахувати

закарпатцеві 2023-10-01 / 21:58:58
Золоті слова! Якби ще їх виконати...

закарпатець 2023-10-01 / 14:39:03
На х.... ЗСУ старе цуря, тим більш із маленьким кліренсом? Нещодавно я проїхався до пилипецького водопаду, то там біля декількох баз десятки джипів та квадроциклів, які гроблять карпатський ландшафт і катають по горах ухилянтів за сходу України та Киева. Так от оці транспортні засоби однозначно би знадобилися на фронті, де хлопці на руках виносять поранених бійців із передової. Конфіскувати на х... цей транспорт, а їх власників на війну.

злий 2023-10-01 / 09:49:31
Дуже б було цікаво дізнатися, в яку з частин поїхав спорткар і як від допомагав бійцям в умовах фронтового бездоріжжя )

Чи є надія? 2023-09-30 / 23:45:40
Півтора роки на отримання відповіді на запит журналіста - це реалії дотримання Закарпатською митницею та ОВА Законів України "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації" і нового - "Про медіа".
І разом з цим, забиті гуманітаркою склади і підвали у родичів.
Яка ще правда просочиться в публічну площину завдяки розлідуванням невтомних журналістів про закарпатську владу?
Знаючи їх методи затикання рота шляхом вказівок обласному прокурору про відкриття кримпроваджень, Колєснікову (ще один "свадєбний хєнєрал") про приводи та внесення в бази по розшуку за надуманими підставами в той час, як правоохоронна система лежить і нічогісінько не рухається в розслідуванні, Музиченку про вручення повісток занадто спритним і непокірним, що можна чекати від їх зграї?

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 1
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини