У Чопі утеплення школи за 8 млн замовили у підрядника, що фігурує у провадженні про привласнення 5 мільйонів

Управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради 7 серпня за результатами відкритих торгів з особливостями уклало договір з ТОВ «БК Гефест» на 8,2 млн грн.

У Чопі утеплення школи за 8 млн замовили у підрядника, що фігурує у провадженні про привласнення 5 мільйонів

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На аукціоні із закупівлі послуги капітального ремонту фасаду будівлі ЗОШ І-ІІІ ст. №2 імені Іштвана Сечені у м. Чоп, по вул. Миру, 13, який повинні завершити до 31 грудня 2024 року, конкурували ТОВ «Будстріха» та ТОВ «БК Гефест». На торгах конкуренти не торгувались.

Дешевшу на 438 тис. грн пропозицію ТОВ «Будстріха» відхилили через невиконання учасником вимог п. 2 Додатку 1 тендерної документації, а саме ненадання календарного плану виконання робіт як «невід’ємної частини» Договору підряду від 25.06.2019, укладеного між згаданим ТОВ та Голубинською сільською радою про будівництво амбулаторії та житлової частини лікаря, який учасник надав у якості підтвердження відповідності кваліфікаційному критерію - наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Замовник запропонував учаснику усунути цю невідповідність, тобто надати календарний план. Однак ТОВ «Будстріха» не змогло виконати цю вимогу через відсутність календарного плану, про що компанія повідомила у листі-поясненні. Відтак на аукціоні перемогла дорожча пропозиція від ТОВ «БК Гефест». Економія сягла 3,4% від початкової очікуваної вартості лота.

Згідно із інформацією з дефектного акту, на загольнобудівельні роботи, капремонт фасаду школи включає також утеплення фасадів площею понад 2 тис. кв.м. та улаштування східців. Фінансування робіт здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Згідно із умовами договору, фінансування на 2023 рік становить 6,95 млн грн, на 2024 – 1,29 млн.

ТОВ «БК Гефест», яке займається організацією будівництва будівель, зареєстрували у кінці листопада 2016 року у кімнаті по вул. Університетській, 21, в Ужгороді у будівлі, що належить Інституту електронної фізики НАН України. Засновником, кінцевим бенефіціаром та уповноваженою особою є Максим Олександрович Яцко із смт Солотвино Тячівського району.

Сума договорів «БК Гефест», укладених через «Прозорро», становить 170,5 млн грн. Найбільші контракти укладені зі Сторожницькою сільською радою (143,3 млн грн), управлінням освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради (38,7 млн), Чопською міською радою (22,1 млн) та Холмківською сільською радою (19,4 млн грн).

Крім «БК Гефест» Максим Яцко також є засновником та уповноваженою особою ТОВок «Інфініті Білдінг» та «Еквілібрум V». Також раніше був засновником ТОВ «АСТ», яким сьогодні володіє Лев Баті, а також засновником та бенефіціаром ТОВ «СІБ», яке у стані припинення з 2012 року.

Усі компанії займались будівництвом будівель. Основними замовниками послуг ТОВ «Інфініті Білдінг» і «Еквілібрум V» є Чопська міська рада та управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради. А згідно із даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «АСТ» у 2009 році проводило роботи з будівництва тублікарні обласного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» вартістю 13,9 млн грн на замовлення управління капітального будівництва Закарпатської обласної державної адміністрації.

ТОВ «БК Гефест» і «Інфініті Білдінг» згадуються у судових документах як фігуранти кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в умовах воєнного стану). Слідчі встановили, що Чопська міська рада та управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міськради протягом 2022 року здійснили низку перерахунків вищезгаданим компаніям на загальну суму біля 5-ти млн грн за виконання замовлень з поточних ремонтів приміщень для ВПО та утримання мереж зовнішнього освітлення, які не були виконані у повному обсязі, не виконувались взагалі або на які не укладались офіційні документи.

У травні 2022 року Північний офіс Держаудитслужби у Вінницькій області, здійснюючи моніторинг 18-мільйонної закупівлі послуги з капітального ремонту фасаду та приміщень будівлі Чопського ЗЗСО І-ІІІ ст. №1 м. Чоп, вул. Шкільна, 12, замовником якої було управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради, виявив ознаки порушення Закону «Про публічні закупівлі» і прийшов до висновку, що замовник мав би відхилити тендерну пропозицію переможця ТОВ «БК Гефест» як таку, що не відповідає встановленим абзацом 1 частини третьої статті 22 Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства. Спираючись на висновок Північного офісу Держаудитслужби, замовник звернувся до Господарського суду Закарпатської області з позовною заявою до ТОВ «БК Гефест» про дострокове розірвання договору підряду. Однак судді дійшли висновку, що у правовідносинах закупівлі замовником - управлінням освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради - дотримано принцип об`єктивності, а Держаудитслужбою не доведено наявності упередженості (прихильності щодо вибору переможця) в діях управління міськради і відмовив у позові.

Олена Мудра

10 вересня 2023р.

Теги: утеплення, школа, Чоп, БК Гефест, Яцко

Коментарі

Степан Крук 2023-09-11 / 12:41:55
Кримінальне правопорушення https://reyestr.court.gov.ua/Review/112510889

У діях службових осіб Чопської міської ради Закарпатської області, Управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради та підрядних організаціях ТОВ «БК Гефест», ТОВ «Інфініті Білдінг» містяться ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини