У Нижньому Селищі на Закарпатті провели дводенний ретрит для родин військовослужбовців (ФОТО)

50 осіб взяли участь у дводенному ретриті в одному з наймальовничіших куточків Закарпаття, який 29-30 серпня організувала ГО «Рух підтримки закарпатських військових - Ужгород» спільно з Міжнародною організацією з міграції.

У Нижньому Селищі на Закарпатті провели дводенний ретрит для родин військовослужбовців (ФОТО)

Серед учасників 23 дітей віком від 3-17 років та 27 дорослих: ветерани, поранені захисники, які перебувають на лікуванні, члени родин військовослужбовців.

Чисте карпатське повітря, мальовничі краєвиди Хустщини, можливість усамітнитися і відпочити від сирен, тривог, міського шуму, побути поруч з найріднішими -  неабияк позитивно вплинули на кожного. На базі двох садиб Нижнього Селища «Шарго Ріго» та «Олеся» організували проживання, харчування та різноманітні заняття, мета яких - надати психологічну підтримку людям, обпаленим війною.

До програми відновлення першого дня увійшли сесії групової психологічної підтримки військових, ветеранів, поранених та їх рідних. Їх провели фахівці-психологині Маріанна Ширяєва та Олена Хомич. А також розваги для усієї родини, ігри для дітей від івент-агенції «Левеня» і Надії Ваць; творча майстерня з художнього розпису квіткового горщика і саджання рослин з Юлею Дуб; творча майстерня з розпису екоторб з майстринею Валентиною Васильєвою; музикотерапія разом з керівницею вокального ансамблю «Перлинки» Марією Мудранинець та енергетичні практики від Володимира Сурана. Також багато уваги було приділено харчуванню учасників, зокрема для них влаштовали гастрономічну екскурсію з дегустацією традиційних закарпатських страв у ресторані «Ґелета», який є надзвичайно популярним серед прихильників локальної кухні з усіх куточків України.

Маріанна Ширяєва, кандидатка медичних наук, клінічна психологиня, психологиня проєкту «Поверення до життя» коментує: «Більшість свідомих українців мають бажання допомогти, підтримати свої збройні сили. Але щоб отримати результат - бажання буває недостатньо, потрібні навики по наданню цієї допомоги, необхідне розуміння  - яка саме допомога зараз найбільш важлива, яку  підтримку, в якій формі і в якій кількості родини військових здатні прийняти. Це той досвід для психологів, психотерапевтів, психіатрів, соціальних служб, волонтерських організацій, який зараз напрацьовується в Україні і він унікальний. З міцним психічним здоров’ям здолати ворога буде реальніше, і очевидно, що від «боєздатності» родин військових, де дружинам зараз доводиться бути і за маму, і за тата, залежить боєздатність захисника на лінії вогню».

Не менш насичено була і програма другого дня, яка передбачала екскурсію на Селиську сироварню з дегустацією сирів; відвідини майстерні з вичинювання шкір ветерана війни Богдана Дерев’яги та поїздку на оленячу ферму в с. Іза. 

«Мій ретрит через сімейні обставини відбувся не за омріяним сценарієм, але сьогодні проаналізувавши ці неймовірні два дні думаю, що організатори врятували мене від нервового зриву, - зауважує Тетяна Логвінова, дружина військовослужбовця. -  Також висловлюю подяку за організацію цього заходу, бо це велика пророблена робота та відповідальність! Мої діти в захваті! А я досі під враженням від семінару Володимира Сурана!». Катерина Ренгач, дружина військовослужбовця додає: «З початку повномасштабної війни я так не перезавантажувалась і такий прилив сил, і всі ці активності одна за другою, одна за другою, вони просто оці думки всі погані, тривожні, зняли».

«Нам треба навчитись радіти і зараз, коли усім боляче, тривожно, неспокійно. Обов’язково треба  наповнювати себе позитивом, любов’ю, спокоєм і гармонією. Тільки тоді ми зможемо пройти весь цей важкий шлях війни до нашої перемоги, - каже Роман Шаповалов, військовий на реабілітації, -  І я дякую за можливість ці два дні побути з родиною, поспілкуватись в колі однодумців на теми, які турбують нас, набратись нових сил і, зрештою, виспатись».

Рух підтримки закарпатських військових-Ужгород щиро вдячний Міжнародній організації з міграції за підсилення проєкту, спільнодію, яка дозволила нам залучити до нього більшу кількість учасників та розширити програму заходів!

Ретрит відбувся в межах реалізації проєкту психосоціальної підтримки «Повернення до життя», за фінансування Європейського Союзу та міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». 

 

 

 

 

 

04 вересня 2023р.

Теги: ретрит, родини, військовослужбовці

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини