Як боротися з болем у спині

Час від часу кожна людина стикається з болем у спині. Він може бути постійним та нетривалим, але дискомфорт викликає однаково неприємний. Щоб заглушити больові відчуття, більшість із нас приймає анальгетики, протизапальні препарати, мазі від болю у спині та інші препарати, що полегшують симптоми. Їх можна купити в інтернет-аптеці «Здравиця» без рецепта лікаря та за доступною ціною. Але перш ніж усувати біль, важливо задуматися про те, що стало його причиною. Забираючи симптоми, ми залишаємо осередок проблеми, після якого можуть розвинутися серйозні патології та ускладнення. Тому при виникненні больових відчуттів у спині, важливо виявити причину і тільки після цього приступати до лікування. У цій статті ми обговоримо фактори, які можуть сприяти болю у спині та методи його усунення.


 

Причини болю у спині

Біль у спині може бути безпосередньо пов'язаний із захворюваннями внутрішніх органів, травмами хребта, неврологічними болями, патологіями ШКТ та іншими різноманітними причинами. Спина дуже сильно схильна до травматизації. Справа в тому, що наш хребет здійснює досить велику кількість функцій, серед яких опорна, захисна, рухова та амортизаційна. При появі болю можна думати про наслідки поганої постави або надмірного навантаження на хребет. Діагностувати біль у спині – завдання нелегке. Нижче постараємося розібратися у найпоширеніших причинах. Больові відчуття ділять на первинні та вторинні і відповідно кожен із цих типів обумовлений широким спектром симптомів та хвороб. До первинних відносять ті, що мають прямий зв'язок із проблемами в хребті та оточуючих його тканинах. Серед очевидних та поширених причин найчастіше виділяють:

  • Сколіоз (викривлення хребта, усунення хребців і як наслідок – перенапруження м'язів).
  • Остеохондроз (ушкодження та обмеження міжхребцевих дисків).
  • Міжхребцева грижа.
  • Остеомієліт (інфекційне захворювання у хребетному стовпі).
  • Травми хребта.

Також необхідно розглянути вид болю в спині, який пов'язаний із патологічними змінами безпосередньо у м'язах. До нього відносять м'язові запальні процеси, спровоковані безліччю факторів: переохолодження, перенапруга, інфекції, серйозні захворювання. У більшості випадків первинний біль у спині локалізується у конкретному місці та посилюється при натисканні. До специфічних болей відносять ті, що не мають прямого відношення до хребетного стовпа і м'язів, що його оточують. Причинами вторинних болей можуть бути різні захворювання, у тому числі онкологічні. Наприклад, при злоякісному новоутворенні в грудях, біль може іррадіювати в спину. До найімовірніших захворювань, які можуть викликати біль у спині, відносять:

  • Защемлення нервових корінців у грудній клітці.
  • Захворювання ШКТ.
  • Апендицит.
  • Хвороби нирок та сечового міхура.
  • Гінекологічні захворювання.
  • Онкологія.
  • Серцево-судинні патології.
  • Запалення у суглобах.

Діагностика

При появі перших больових відчуттів у спині, особливо у гострій формі, необхідно звернутися до лікаря-терапевта. Він зробить первинну діагностику і при необхідності призначить додаткові обстеження та консультацію вузькопрофільних фахівців, особливо якщо причини болю відносяться до неспецифічних та пов'язані із супутніми захворюваннями внутрішніх органів. Для встановлення діагнозу потрібно провести ретельний аналіз стану хворого. Для цього можуть бути призначені такі дослідження:

  • Лабораторні аналізи (загальний аналіз крові, сечі, калу, рівня гормонів, а також онкомаркери).
  • Апаратна діагностика (УЗД, МРТ, рентген).

Після встановлення діагнозу, хворому буде призначена схема лікування, яка підбирається індивідуально, з урахуванням всіх особливостей та загального стану пацієнта. У жодному разі не можна самостійно лікувати біль у спині, оскільки це може призвести до прогресування захворювання або його переходу в хронічну стадію.

Профілактика

Профілактичні заходи найчастіше залежать від того, що саме спровокувало біль у спині. Але якщо спиратися на загальні рекомендації, слід почати зі здорового способу життя, повноцінного харчування, помірних фізичних навантажень. Важливо регулярно відвідувати лікарів вузького профілю для запобігання появі різних захворювань, а у разі їх наявності – не запускати, а своєчасно лікувати. Варто також приділити особливу увагу сну. Спальне місце має бути середньої жорсткості, з дотриманням пропорцій маси тіла та товщини матраца. По можливості краще придбати спеціальний ортопедичний матрац. Не варто ігнорувати подушку, без неї спати не корисно для здоров’я хребта. Краще підібрати ту, яка ідеально підходить вам, середнього розміру, а краще – ортопедичну. Якщо ви любите перед сном почитати книгу в ліжку, краще робити це в положенні напівсидячи, щоб не перевантажувати шию та шийні хребці.

29 березня 2023р.

Теги: спина, біль, Здравиця

НОВИНИ: Різне

13:38
Шафа-купе для акуратного та зручного зберігання речей: як підібрати найкращу?
20:52
/ 2
"Потрібен ще один Вселенський собор", – предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав про спільне святкування Великодня
18:27
Лайфхаки догляду за комбінованою шкірою
18:17
/ 1
Підтверджено загибель у жовтні 2022 року Михайла Зейкана з Виноградова
20:55
Велика родина за святковою вечерею: як вибрати зручний стіл
21:54
Jooble – кращий сайт для пошуку роботи, і ось чому
15:05
Що таке крафт папір і яка його сфера застосування?
02:11
/ 2
Фіцо назвав "пердінням" збір словаками €4 млн для України
15:18
/ 1
Косметичний ремонт у помешканні - як підготуватися, щоб все пройшло як і годиться
14:40
Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною – ДПСУ
13:08
Чи потрібен вугільний фільтр для води
20:07
Якими бувають стаканчики
16:56
Як доглядати за біговими кросівками: поради та трюки
16:30
Як купити вуличний ліхтар: особливості вибору якісного приладу
16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
» Всі новини