Прем'єрою вистави "Фарс про Фауста" і не тільки закарпатські театрали-лялькарі зустріли свої професійні свята (ФОТО, ВІДЕО)

21 березня відзначається Всесвітній день лялькаря, а 27 березня — Міжнародний день театру — обидва свята дотичні до діяльності Закарпатського академічного обласного театру ляльок, адже сучасний лялькар, окрім володіння різноманітними системами ляльок від рукавичної ляльки до маріонетки також має досконало опановувати майстерність актора, сценічний рух, пластику, вокал — сучасний театр тяжіє до синергії різних форм і жанрів. І звісно, головними подіями у житті кожного театрального колективу є прем'єра. І саме прем'єрою вистави «Фарс про Фауста» закарпатські лялькарі відзначили свої професійні свята.

Прем'єрою вистави "Фарс про Фауста" і не тільки закарпатські театрали-лялькарі зустріли свої професійні свята (ФОТО, ВІДЕО)

Вистава «Фарс про Фауста» Закарпатського академічного обласного театру ляльок є дипломною роботою  студента 4 курсу режисури театру ляльок  кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого Юрія Михалка (керівник курсу —  режисер Михайло Урицький) під керівництвом заслуженої артистки України, головного режисера Наталії Орєшнікової. Першу професійну освіту закарпатець Юрій Михалко отримав в Академії культури і мистецтв (тоді ж Ужгородський коледж культури і мистецтв) у майстерні Н.Орєшнікової і з її «благословення» продовжив освіту вже у більш вузькопрофесійному напрямку анімаційної режисури. Художник-сценограф вистави — головний художник театру Паола Полуденна.

Постановка «Фарс про Фауста» створена за мотивами п’єси Фрідріха Гайнріха фон дер Гаґена, написаної 1807-1808 роках, який, своєю чергою, реконструював вистави німецького середньовічного народного театру  з головним героєм Кашперле. Енциклопедія пояснює, що ...«Кашперле, Кашперль (німецький Kasperle, Kasperl) — це комічний персонаж австрійської та німецької вуличної комедії ляльок. Сценічний образ Кашперле виник наприкінці 18 століття у Відні, потім — у Німеччині. У різних місцевостях йому надавали особливі характерні риси: добродушний, наївний, але хитрий селянин (австрійський варіант), ненажера, шахрай, пройдисвіт, кар'єрист (німецький варіант). Любитель ковбаси, пива та сосисок, балагур Кашперле завжди готовий покарати кривдників ціпком»...

До речі, сатиричний простонародний фарс як театральний жанр є найдавнішим за своїми джерелами, а історії про Дон Жуана і доктора Фауста —  найдавнішими сюжетами представлень мандрівних лялькарів, саме звідти брали сюжети і творчо обробляли відомі письменники, композитори, театральні та кінорежисери... Але театр — це не музей, театр — завжди про сьогодення, і тому Фауст  закарпатського театру ляльок, отримавши за допомогою Мефістофеля у жіночому обличчі владу над часом і простором, направляється не будь куди, а до Ужгорода — минулого і сучасного...

Вистава майстерно розігрується трьома акторами —  Оленою Пишкою, Дмитром Ємцем та Богданом Реплюком в прекрасному сценічному просторі середньовічного європейського майданного театру — танцюють, співають, перевтілюються у лялькових персонажів. Незвичний жанр, оригінальні ляльки свідчать про те, що репертуар  улюбленого малюками та їхніми батьками театру поповнися ще однією цікавою роботою, яка цікава як тим, хто знає про фарс і про Фауста, так і тим, які вперше дізнаються і поринуть у запальну веселу подорож разом з Кашперле...

Безумовно, у ці святкові дні лялькарі отримали привітання і відзнаки своєї праці від Департаменту культури області, обласної профспілки працівників культури, дирекції театру. Згадувалась напружена робота колективу в останній нелегкий рік повномасштабної війни, яка проводиться постійно  — постановки вистав сучасної драматургії воєнного часу, заходи «арттерапії» для дітей, допомога ЗСУ, співпраця з волонтерськими організаціями.

У святковий тиждень у рамках Всесвітнього дня лялькаря та Міжнародного дня театру, який лялькарі назвали «Театр — дітям», було проведено багато вистав та творчих заходів — на стаціонарі, окрім прем'єрних показів, відбулися вистави «Зайчикова хатинка», «Нова сукня для принцеси», «Спляча красуня», на виїзді до Берегова — вистави «Золоте курча». та «Чок та його вірні друзі». 21 березня в обласній науковій бібліотеці пройшла «Творча майстерня» — історія українського лялькового театру та майстер-клас з виготовлення паперової ляльки для дітей переселенців, організована спільно з волонтерами, ГО «Асоціація бібліотекарів Закарпаття» та БФ «Дерево мого життя». Після  «здачі» на глядача прем'єри у театрі була проведена творча зустріч з молодим режисером  Юрієм Михалком та   бесіда про жанрове розмаїття  театру ляльок зі студентами 1-4 курсів спеціальності  «сценічне мистецтво» Академії культури і мистецтв.

У полі зору керівництва театру (директор-художній керівник Мирослав Петій) завжди перебувають також і питання інклюзії — у цьому напрямку йде окрема робота з відповідними організаціями та глядачами.  А на день театру у фоє  була відкрита виставка творчих робіт — вишивок технічного працівника театру Василя Мирявчика, який сумлінно працює на своїй ділянці роботи та одночасно є творчою особистістю.

Отже, Закарпатський академічний обласний театр ляльок живе насиченим творчим життям, даруючи радість мистецтва глядачам, вселяючи оптимізм і віру у світле мирне майбутнє України!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ніна Малишка

27 березня 2023р.

Теги: прем'єра, вистава, лялькарі, Фауст, театр, Кашперле, Мефістофель

НОВИНИ: Культура

10:57
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 3
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
» Всі новини