В Ужгороді обговорювали проблемні питання регіональної політики у сфері управління відходами в області (ФОТО)

Минулого тижня в Ужгороді обговорили регіональну політику у сфері управління відходами на круглому столі «Проблемні питання регіональної політики у сфері управління відходами у Закарпатській області: причини, прогнози та рекомендації».

В Ужгороді обговорювали проблемні питання регіональної політики у сфері управління відходами в області (ФОТО)

Участь у заході взялт представники департаменту екології та природних ресурсів, державної екоінспекції у Закарпатській області, Закарпатського відділення АМУ, РАОМС «Закарпаття – за чисте довкілля», ГО «Yadro lab» та ГО «Chysto.de». Організатором круглого столу виступила ГО «Екосфера».

Учасники заходу обговорювали ситуацію з управлінням відходами в області, зокрема говорили про Регіональний план управління відходами у Закарпатській області до 2030 року, який сьогодні проходить процедуру перегляду у зв’язку зі збільшенням мешканців області за рахунок ВПО. З моменту його затвердження головою Закарпатської ОВА цей документ визначатиме алгоритми дій з відходами, починаючи зі збору сміття від населення та бізнесу, і закінчуючи його переробкою, утилізацією чи захороненням. 

Акцент обговорення регіональної політики у сфері управління з відходами фокусувався на відповідності пріоритетів і заходів ієрархії поводження з відходами, зафіксованій Національною стратегією управління відходами до 2030 року, новим Законом України «Про управління відходами» та Європейським Зеленим Курсом, який базується на циркулярній економіці.

Ієрархія  операцій поводження  з  відходами  є  спрощеною  концепцією, яка  за пріоритетністю показує варіанти управління відходами від найбільш ефективних до найменш бажаних. Основа концепції – пріоритетність варіантів поводження з відходами з метою максимізації їх сталості таким чином:

Запобігання утворенню відходів. Деяких відходів можна повністю уникнути, а інші – мінімізувати в кількості. Особливий пріоритет має бути наданий мінімізації небезпечних компонентів відходів, а деякі небезпечні матеріали, можливо, слід взагалі усунути з потоку відходів.

Повторне використання. Полягає у поверненні об’єктів до використання з тим, щоб вони не входили до потоку відходів. Приклади включають повторне відновлення протектору шини або повторне наповнення пляшок.

Вторинна переробка. Полягає у виокремленні з відходів матеріалів для їх повторного використання у якості сировини. На цьому принципі базується циркулярна економіка.

Утилізація. Полягає у додаванні вартості шляхом конвертації відходів у щось інше. Два основні приклади – це компостування органічних відходів та вироблення енергії з відходів (біогаз, сміттєспалювання, включаючи піроліз і газифікацію).

Видалення і захоронення. Є найменш прийнятною альтернативою поводження з відходами. Може застосовуватись у перехідному періоді налагодження ефективної системи управління ТПВ.

На жаль, участь у роботі круглого столу, попри запрошення, не взяли представники міжнародного проєкту APENA 3, експерти якого власне й розробляють Регіональний план управління відходами для області. Тому присутні могли говорити лише про два напрацьовані сценарії, про які повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький 19 вересня.

У проєкті Регіонального плану управління відходами зазначається, що сьогодні в області утворюється не більше 350 тис. тонн відходів у рік. Тож перспективною цифрою є 500 тис. тонн відходів в рік. За першим сценарієм пропонується створення інфраструктури для сортування та переробки відходів, один сміттєспалювальний завод та полігони для захоронення ТПВ. За другим сценарієм – будівництво сміттєсортувальних ліній та сміттєпереробних заводів у кожному районі та 2 сміттєспалювальних заводи на 200 тис. тонн на рік.

«Ми не мали можливості ознайомитись з проєктом Регіонального плану управління відходами для Закарпатської області, який розробляють експерти APENA 3, однак, судячи з цих сценаріїв, бачимо, що основні заходи у рамках стратегії стосуються варіантів 4-ї та 5-ї пріоритетності в ієрархії поводження з відходами, тобто будівництва сміттєспалювальних заводів та полігонів ТПВ», – коментує екологиня ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук.

«Особливо бентежить пропозиція будівництва 2-х сміттєспалювальних заводів, потужністю 200 тис. тонн на рік. Тобто спалюватись має близько 50% утвореного сміття. Це свідчить про одне з двох: Регіональний план ігнорує впровадження заходів, спрямованих на запобігання утворенню відходів, повторне їх використання і головне – рециклінг, на який сьогодні орієнтована уся економіка країн ЄС. Якщо ж Регіональна стратегія все-таки передбачає і заходи вищої пріоритетності, які полягають у підвищенні екологічної свідомості мешканців області, відповідального відношення та практики сортування сміття, то досвід тих же країн ЄС свідчить, що сортувальні лінії та сміттєпереробні заводи механіко-біологічної обробки дозволяють відібрати для рециклінгу та виробництва компосту / біогазу до 80% сміття. Щоб сміттєспалювальні заводи на 200 тис. тонн у рік були рентабельними, вони повинні будуть завозити сміття із-за меж області. Чи такою бачать систему управління відходами в області її мешканці? Це питання повинно обов’язково бути винесене на публічне громадське обговорення» – зазначає екологиня.

Тим часом учасники круглого столу погодились, що хотіли б бачити у Регіональному плані управління відходами:

1) рішення про впровадження всеохоплюючого освітньо-виховного та інформаційного компонента через шкільні програми;

2) заходи з впровадження системи роздільного збору біологічної (мокрої) фракції ТПВ – харчових відходів, а також садових відходів та будівництво компостних станцій у містах і територіальних громадах, де проживає більше, ніж 50 тис. населення;

3) підтримку створення рециклінгових підприємств, орієнтованих на сортування сміття з подальшою його переробкою;

4) підтримку виробництва біогазу. 

31 жовтня 2022р.

Теги: обговорення, управління, відходи

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини