В Ужгороді "Щасливі діти" допомагають підготувати до зими осередки проживання переселенців (ФОТО)

З огляду на велику війну, прийдешня зима буде чи не найскладнішою за всі роки незалежності України – попереджають експерти. Відтак, радять заздалегідь готуватися до опалювального сезону на випадок екстрених ситуацій, пов’язаних із можливими ворожими атаками на критично важливу інфраструктуру України.

В Ужгороді "Щасливі діти" допомагають підготувати до зими осередки проживання переселенців (ФОТО)

Ужгород, як і Закарпаття в цілому нині – глибокий, відносно спокійний тил, який, утім, за час війни прийняв сотні тисяч вимушених переселенців. Хтось після деокупації рідних міст та сіл вже повернувся додому. А комусь – повертатися нікуди, тож доводиться готуватися зустріти зиму на новому місці.

Так, в ужгородській школі №6 наразі живе 61 вимушений переселенець, переважно – жінки з дітками та люди похилого віку. У зимовий період навчальний заклад опалюється газом. Відповідно, будь-які перебої з газопостачанням, зростання цін на газ в умовах війни можуть призвести до проблем із опаленням приміщень. Крім того, у випадку загострення ситуації на фронтах і ще більшої активізації бойових дій, Закарпаття знову стане місцем порятунку для десятків тисяч українців. В такому випадку, кажуть у школі, тут готові, без припинення навчального процесу, прихистити ще понад пів сотні потребуючих.

Аби мінімізувати ризики відсутності тепла, у навчальному закладі вирішили облаштувати додаткові альтернативі джерела опалення – встановити інвенторні кондиціонери. Допомогти реалізувати задум взялися волонтери ГО «Щасливі діти», запустивши проєкт «Долоньки тепла» – за аналогією до проєкту «Долоньки добра», який організація втілювала навесні, закуповуючи продуктові й гігієнічні набори для переселенців.

Як розповідає директора ужгородської ЗОШ №6 Марія Гринчук, «Ми вивчали альтернативні варіанти опалення, і з’явилася думка щодо кондиціонерів, якими можна окремо обігрівати приміщення. Ми їх уже отримали, загалом 7 кондиціонерів. Але перед встановленням мусимо провести роботи з підсилення електроживлення, бо, за розрахунками, наша енергосистема може не витримати такого навантаження. Тому хочемо провести окрему лінію, і, сподіваюся, уже за тижні півтора воно все буде працювати». 

Проєкт здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та CARE Deutschland в рамках Грантової гуманітарної програми «Гуманітарна солідарність». Окрім облаштування альтернативних джерел опалення, в рамках проєкту волонтери також закупили для вимушених переселенців мультиварки та електрочайники, що значно полегшує процес приготування їжі.

«Коли ми тільки заїхали сюди у березні, то спали прямо на підлозі на матрацах. Із техніки були лише пральні машинки і бойлер. Зараз же ми жартуєм, що живем у «Лакшері Готелі 35 зірок»: завдяки волонтерам ми повністю, як кажуть, «укомплектовані», навіть тостер нам привезли і ось тепер – мультиварки. Ми вдячні дуже за харчування, яке нам організовували, але часто хочеться їжі не зі столової, а своєї, домашньої. Ну, і в кого діти, теж вони, буває, відмовляються їсти пропоноване. А так – і супчик в мультиварці звариш, і кашку, хто що їсть, чайку собі завариш – щастя», – каже переселенка Наталія Каліта, що з двома дітками проживає у ЗОШ №6.

Паралельно тривають також роботи з підготовки до опалювального сезону у будиночку «Щасливих дітей», який так само від початку повномасштабної війни є прихистком для двох сімей переселенців з дітками. Вже закупили в будиночок  диванчики, адже до цього часу люди спали на  саморобних ліжках з палет. Тепер – планують підсилювати електропроводку і встановити обігрівачі.  

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та CARE Deutschland в рамках Грантової гуманітарної програми «Гуманітарна солідарність». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та CARE Deutschland.

 

20 жовтня 2022р.

Теги: Сюзева, "Щасливі діти", зима, підготовка, переселенці

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини