До сьогоднішніх так званих "громадських слухань" влада не оприлюднила жодних проєктів "урбан-парку" на ужгородській "Кірпічці"

«Велике будівництво», яким прикриваються ініціатори спорудження так званого урбан-парку на території цієї живої оази в центрі Ужгорода, не має мати нічого спільного з «великим дерибаном» в громади землі, призначеної виключно під зелену зону, та «великим розпилом» бюджетних коштів, нагадують владі ужгородці.

До сьогоднішніх так званих "громадських слухань" влада не оприлюднила жодних проєктів "урбан-парку" на ужгородській "Кірпічці"

На суспільний резонанс про рухи, проєкти та концепти навколо ужгородського парку "Кірпічка" закарпатська влада в далеко пообідній час відізвалася оголошенням про так звані громадські слухання в малій залі Закарпатської ОДА, на яких презентуватимуть якийсь концепт урбан-парку із можливою онлайн-трансляцією для всіх зацікавлених. Останню, наголосимо, не варто плутати з онлайн участю.

Громадська ініціатива «Кірпічка» і громадськість обласного центру в цілому звертають увагу на те, що, по-перше, станом на 16:00  25 січня, тобто рівно за добу до оголошеної презентації, жодних документів, креслень, схем та пояснювальних записок щодо запланованого владою на території «Кірпічки» громада на свою вимогу так і не дочекалася.

По-друге, формат громадських слухань, визначений нормативно, передбачає обговорення зауважень і пропозицій зацікавленої громадськості щодо завчасно оприлюдненого проєкту. Однак, замовник не пояснив, які саме проєктні чи передпроєктні  пропозиції пропонує обговорювати на вказаних «громадських обговореннях».

По-третє, замовник, яким очевидно виступає структурний підрозділ ОДА, для онлайн-конференції вказаного заходу обрав непопулярну Інтернет-платформу webex, можливо  –  з метою економії коштів, але точно не для зручності учасників зустрічі.

«Громадська ініціатива «Кірпічка» має свій концепт парку, напрацьований і представлений ще 2017 року. І 2018 року презентувався він в центрі міста, і в Совиному гнізді на різного рівня та формату зустрічах та заходах, зокрема й організованих за співучасті з міською радою. Точніше, проєктів форматі концепту презентовано було навіть два. І зовсім не зрозуміло, чого раптом, після того, як громадськість і влада пройшли разом такий довгий спільний шлях до спільного розуміння майбутнього цієї паркової території, хтось раптом вирішує, на власний розсуд, все перекреслити і «втемну» пропонує невідь що, до того ж – з реальною перспективою відчудження цієї вистражданої ужгородцями зеленої зони в інтересах забудовників», – коментує ситуацію громадський правозахисник Наталія Майстренко.

Тема території «Кірпічки» із колись анонсованим парком Перемоги, у відстоювання від забудови якої пліч-о-пліч включилися представники різних громадських рухів, організацій, екологи, біологи, зоозахисники та правозахисники, місцеві мешканці прилеглого житлового кварталу, а також місцева ініціативна група з однойменною назвою, є чутливою темою для місцевої громади. Не даремно не один кандидат у депутати до місцевих органів влади обирав тему її захисту від забудови для включення до своєї передвиборної програми обов’язковим пунктом.

Однак, не такою прагнули бачити «Кірпічку» більшість ужгородців, що хочуть мати парк зеленим, а не залитим бетоном та закладеним бруківкою. А протискуваний окремими представниками влади так званий «урбан-парк» має зі справжнім парком спільного тільки одне слово – «парк». Ні дерев, ні очерету, ні риби, ні качок, ні лебедів, які завдяки «Кірпічці» зокрема стали окрасою Ужгорода, цей проект не передбачає. І альтернативне місце для нього – площа Богдана Хмельницького, де вже реалізовано один із локальних проектів пропонованого урбан-парку – майданчик для скейтерів.

А тому для уяви про формат концепту, що анонсується ужгородцям,  пропонуємо ознайомитись із аналогічним урбан-парком столиці.

Досі залишається незрозумілим, для чого виділяти під урбан-парк всю територію «Кірпічки», навіщо для цього вилучати цю землю в громади Ужгорода, якщо в інших відомих випадках проєкти «Великого будівництва» реалізовуються і в контекстах можливостей обласних центрів, без передачі землі обласній владі, до того ж – без жодних гарантій щодо неможливості її забудови у майбутньому.

«Велике будівництво», яким прикриваються ініціатори спорудження так званого  урбан-парку на території цієї живої оази в центрі Ужгорода, не має мати нічого спільного з «великим дерибаном» в громади землі, призначеної виключно під зелену зону, та «великим розпилом» бюджетних коштів, нагадують владі ужгородці.

Сьогодні, 26 січня, о 16:00 в малій залі ОДА відбудеться представлення концепції розвитку території парку Перемога "Кірпічка" в Ужгороді.

26 січня 2022р.

Теги: Кірпічка, парк, урбан-парк

Коментарі

Простий 2022-01-26 / 18:07:00


Перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Наталка Майстренко 2022-01-26 / 11:56:11
Влада Ужгорода протягом останніх 10 років так і не засвоїла уроки Кірпічки, набережної та будинку Фунданича. Про обласну владу, керівників якої завжди за незрозумілим для громади краю алгоритмом призначають в Києві, я змовчу, - вічний космос, протистояння з містом, а іноді й з усім регіоном, орієнтація не на інтереси Закарпаття, а власні шкурні, суто заробітчанський характер якої доводить, що там і уяви не мають як кооперуватися з громадою у суспільно важливих справах.
Є тема - розпил бюджету, от вони й шукають нову площу Народну, яку вбили своїми тупим фонтаном та кривою фальш-бруківкою. А що ж поряд реформована поліція, яка ГУ НП. І як в 2013 вийде на підтримку наступним ідіотським проєктам нових голодних при владі

НОВИНИ: Соціо

21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 52
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
» Всі новини