На Закарпатті серйозно занепокоєні перспективою вимирання кажанів (ФОТО)

Глобальний розвиток людської цивілізації змушує нас звернути увагу на вивчення та збереження біологічного різноманіття нашої планети.

На Закарпатті серйозно занепокоєні перспективою вимирання кажанів (ФОТО)

Одними із видів тварин, що перебувають під загрозою, є кажани. Вони є одним з ключових елементів екосистем, що безпосередньо відповідають за боротьбу із шкідниками сільського і лісового господарства. Вимирання навіть одного виду кажанів призведе до величезних екологічних втрат та значного дисбалансу екосистеми. Тож унікальні істоти, єдині серед ссавців, які здатні літати, потребують захисту. 

“Ситуація стала вкрай гострою, коли на початку пандемії коронавірусу саме кажанів несправедливо обвинуватили у його виникненні. Ставлення до них у людей різко змінилося з нейтрального до негативного”, - каже керівник Інституту еколого-релігійних студій (ІЕРС) Олександр Бокотей (м.Ужгород). 

Тож на початку березня 2020 року, в рамках проекту BAT4MAN команда ІЕРС почала активну роботу по підвищенню екологічної обізнаності місцевого населення з питання збереження кажанів в прикордонних районах Угорщини, Словаччини, Румунії та України. 

“В підтримці кажанів повинні бути вкрай зацікавлені винороби та фермери Закарпаття, - вважає Олександр Бокотей. - Ці дрібні ссавці поїдають комах, зокрема виноградних метеликів, у кількості, що становить майже третину їхньої ваги (тобто до 3000 комах на одного ссавця щоночі). Це важливо, адже виноградний метелик відкладає свої яйця в плоди, сприяючи утворенню гнилі. У разі спалаху їхньої чисельності  виноградарі змушені використовувати інсектициди. Тож чому б не спонукати кажанів оселятися поруч із виноградними лозами?”.

У ІЕРС наводять досвід Франції, де виноградарі всіляко сприяють розширенню місць зимівлі та всебічному захисту кажанів, оскільки критично залежать від них. 

Щоб привернути увагу громадськості до захисту кажанів шляхом спільного впровадження методів охорони тварин та підвищення обізнаності про них, в рамках проекту «Підвищення екологічної обізнаності в місцевих громадах шляхом спільного збереження кажанів у природних регіонах Угорщини, Словаччини, Румунії та України» діє цілий ряд заходів. Виставка «Повітряні акробати ночі» експонується в ряді навчальних, релігійних і відомчих інституцій області. Також активістами проекту очищено горища 9-ти храмів та вже проведено 11 воркшопів по виготовленню ящиків для кажанів (в яких зможуть комфортно заселятися рукокрилі); для діток підготовлена унікальна екологічна казка “Кажанчики”. 

Наразі в Українських Карпатах водяться 23 види кажанів. Усі вони віднесені до Червоної книги України і міжнародних охоронних списків. І не випадково. Ці істоти дедалі частіше стають вразливішими перед викликами сучасної цивілізації. 

Інформаційна служба Інституту еколого-релігійних студій 

13 вересня 2021р.

Теги: кажани

НОВИНИ: Соціо

16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
» Всі новини