Любиш мотоцикли? Не забудь вибрати правильне мастило

Грамотне обслуговування будь-якої техніки - гарантія її довгої і стабільної роботи. Мотоцикли не можна назвати виключенням із цього правила. При догляді за ними важливо особливу увагу приділяти оливам та іншим витратним матеріалам.

Від них залежить стабільність роботи двигуна, а значить, безпека водія на дорозі і загальний термін служби мотоцикла. Про те, як вибрати відповідні мастильні матеріали для свого двоколісного коня, розкажуть представники бренду TotalEnergies - відомого виробника якісних мастил для різних цілей.

Особливості двигунів мотоциклів і скутерів

Незважаючи на те, що мотоцикл здається більш простим транспортним засобом, ніж автомобіль, в деяких випадках він більше примхливий. Двигуни сучасних байків якраз вимагають більше уваги і вимогливіші до якості масел. Тому важливо використовувати спеціалізовані витратні матеріали, які враховують специфіку мотоциклетного движка.

Мастильні матеріали для мотоциклів і скутерів виготовляються на основі автомобільних масел, але в них куди менше антифрикційних і протизадирних присадок. Цей та інші фактори забезпечують знижені показники спінювання. Саме піна, яка створюється міцною масляною плівкою, може пошкоджувати двигун при прискоренні. Виробники мастильних матеріалів для мотоциклів намагаються від неї позбутися. А ось в автомобілях це не так важливо - у них на двигун йде куди менше навантаження і циклічність його роботи менша.

Крім покупки спеціалізованих засобів, необхідно звертати увагу на те, для якого типу двигуна вони призначені. Є масла для двотактних і для чотиритактних двигунів, і це - найважливіший параметр. Усередині цих двох груп мастильні матеріали розрізняються за безлічю характеристик на кшталт умов експлуатації. Про них - нижче.

Як вибрати масло для мотоцикла

Вибір масла для мотоцикла або скутера схожий на підбір мастильних матеріалів для двигунів автомобіля. Необхідно враховувати такі фактори: склад (основа і присадки), сезонність експлуатації, в'язкість масла і т. д.

Склад

Найголовніше - це основа масла. Воно може бути мінеральним, синтетичним і напівсинтетичним. Мінеральне найбільш дешеве, воно швидко окислюється, володіє змінною в'язкістю, але все ж підходить для деяких двигунів. Купувати його можна, тільки якщо це рекомендує виробник вашого мотоцикла.

Синтетика куди більш стійка до окислювальних процесів, має низьку температуру застигання, стабільну в'язкість. Основний недолік - значна ціна масла. Тому часто власники транспортних засобів віддають перевагу напівсинтетиці, яка є таким собі перехідним продуктом. У неї більш-менш стабільні властивості і середня вартість.

У кожного масла певний склад присадок, які забезпечують йому додаткові властивості. Для мототехніки мастильні матеріали повинні включати від 85 до 95% масла і 5-15% присадок. Набір добавок залежить від того, яких властивостей хоче домогтися виробник.

Сезонність

Є масла, які можна використовувати тільки влітку, спеціальні зимові варіанти і всесезонні продукти. При екстремально високих і екстремально низьких температурах краще використовувати спеціалізовані суміші. Якщо зима м'яка, а літо - не дуже спекотне, всесезонне масло буде кращим рішенням.

В'язкість

Допустимі параметри в'язкості вказуються в інструкції до мотоцикла. Рекомендації виробника обов'язково потрібно дотримуватися. Звертайте увагу на класифікацію масел: в'язкість може бути вказана по американській системі SAE, японській класифікації JASO і т. д. Якщо сумніваєтеся, чи підходить дана марка для вашого двоколісного друга, уточніть в сервісному центрі або у дилера.

Вік двигуна

Вважається, що синтетичні масла не дуже підходять для старих мотоциклів. Вони краще працюють на мінеральних мастильних матеріалах або на напівсинтетиці. Але в будь-якому випадку звертайте увагу на рекомендації виробника.

Мастильні матеріали TotalEnergies

В каталозі масла для мотоциклів відзначаються брендом Hi-Perf. Залежно від того, чи використовується двотактний або чотиритактний двигун, необхідно купувати витратні матеріали з відміткою 2T або 4T відповідно.

Загальні характеристики масел TotalEnergies

Всі мастильні матеріали бренду не тільки мають високу якість, але і відзначені виробниками автомобілів, мотоциклів, скутерів. Бренд тісно співпрацює із заводами, щоб постійно покращувати свою продукцію. У підсумку матеріали бренду мають наступні характеристики:

  • створюють стійку довговічну масляну плівку;
  • добре захищають від корозії;
  • не виділяють сильний дим, не створюють нагар;
  • розроблені з урахуванням характеристик двигунів;
  • не допускають прослизання зчеплення.

Використання мастильних матеріалів TotalEnergies створює всі умови для комфортної, плавної, динамічної їзди.

Категорії масел для мотоциклів і скутерів

Перерахуємо особливості масел бренду, призначених для скутерів і мотоциклів різного типу:

  • лінійка Hi-Perf SCOOTER. Розроблено спеціально для двоконтактний моторів скутерів. Розрахована на використання в умовах міста. Добре захищає від корозії, зносу деталей двигуна, утворення відкладень вуглецю. Дає плавний запуск двигуна.
  • лінійка Hi-Perf SPORT. Створена для двотактних двигунів будь-якого об’єму. Забезпечує низький вміст шкідливих речовин у вихлопних газах, відноситься до класу всесезонних масел, може використовуватися в будь-яких умовах.
  • лінійка Hi-Perf 2T Special. Виготовляється на мінеральній основі, підходить для використання в холодну пору року. Забезпечує надійний захист поршнів і циліндрів, виключає появу нагару в свічках, добре змішується з паливом в однорідну по консистенції структуру.
  • лінійка Hi-Perf 4T SPORT 10W-40. Адаптована для екстремальних умов, стійка до спінювання, окислення, передчасного займання. Може використовуватися в будь-який сезон.
  • лінійка Hi-Perf 4T 700 10W-40. Створена на синтетичній основі, володіє високим показником в'язкості, який зберігає за будь-яких умов експлуатації. Не окислюється. Очищає двигун, володіє диспергуючими властивостями.

Правильний підбір масла для мотоцикла допоможе вам зберегти техніку в робочому стані довгий час. Орієнтуйтеся на технічні специфікації мотоцикла або скутера, а також на умови його експлуатації. Ну і, звичайно, купуйте тільки масла перевірених виробників, адже з ними ви можете бути впевнені в тому, що вони насправді відповідають заявленим характеристикам.

09 вересня 2021р.

Теги: мотоцикл, мастило

НОВИНИ: Різне

16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
» Всі новини