Руїни 5 закарпатських замків планують віддати в оренду

Йдеться про Невицький, Угочанський, Середнянський, Квасівський та Королевський замки, що мають статус пам'яток архітектури.

Руїни 5 закарпатських замків планують віддати в оренду

Відповідний проєкт рішення, підготовлений до розгляду 29 липня, оприлюденний на сайті Закарпатської обласної ради.

Зазначається, що мета передачі в оренду - підвищення ефективності використання комунального майна.

"Таким чином, з метою підвищення ефективності використання майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також забезпечення збереження і належного використання пам’яток архітектури національного значення, доцільним є передати останніх в строкове платне користування", - йдеться у пояснювальній записці до проєкту рішення.

Крім замків, на затвердження пропонується перелік нерухомого комунального майна, що може передаватись в оренду, який включає адмінбудівлі, спортивні та освітні комплекси, приміщення медичних установ та бібліотек, аптек тощо.

Зазначимо, що Мукачівського та Хустського замку у цьому переліку немає.

Історична довідка:

Невицький замок — напівзруйнований замок біля села Кам'яниця Ужгородського району Закарпатської області, пам'ятка архітектури національного значення. Замок уперше згадується на початку XIV ст. як опорна база місцевого феодального бунту проти королівської влади Карла Роберта Анжу. У XIV ст. замок переходить до володінь роду графів Другетів, які будують на місці дерев'яного замку кам'яний. У 1644 році під час релігійних воєн трансільванський князь Юрій I Ракоці зруйнував замок.

Угочанський замок Канків — зруйнований замок на Закарпатті, пам'ятка архітектури національного значення. Розташований на східній околиці міста Виноградова, біля підніжжя Чорної Гори. Вперше замок згадується в анонімній угорській хроніці ("Gesta Hungarorum") 903 року у зв'язку з приходом угорців в Тисо-Дунайську низовину. У той час він був укріпленим городищем місцевого слов'янського вождя, що захищало народ від нападів угорців. За свою історію замок пережив кілька руйнувань. Остаточно був зруйнований в останній третині XVI століття за наказом австрійської імператорської влади, яка в цей час вела активну боротьбу проти угорського дворянства.

Середнянський замок — замок, розташований в селищі міського типу Середнє Ужгородського району Закарпатської області, пам'ятка архітектури національного значення. Середнянський замок утворює одна чотирикутна башта-донжон (18,6 х 16,5 м), висота якої сягає 20 м, а товщина стін — 2,6 м. Це єдиний замок Закарпаття, в якому в незакінченому виді збереглись риси романського стилю. Нині він хоча по праву й вважається однією з головних пам'яток Закарпаття, перебуває в жалюгідному стані недоглянутого румовища.

Квасівський замок — феодальний замок XII—XIII ст. Побудований у романському стилі, стояв на торговельному шляху з Мармароша в Задунав'я, та контролював сухопутний соляний шлях і вихід із Боржавської долини. Розташований в селі Квасово Берегівського району Закарпатської області, на скелі, висота якої з боку річки Боржави сягає 15 м. З заходу обмежений глибоким ровом. Пам'ятка містобудування та архітектури України національного значення, він також є раннім зразком кам'яного середньовічного оборонного мистецтва Європи.

Королевський замок Нялаб — замок на Закарпатті, пам'ятка архітектури національного значення (№ 178). Розташований в смт Королеве. Королевський замок є важливою архітектурною пам'яткою і свідком багатьох подій. Побудований він на горі вулканічного походження. Унікальність цієї гори в тому, що вона відрізана від всіх інших гір, що розміщені довкола, і відстань до найближчої (з боку села Велика Копаня) не менше 2 км. Сама гора, на якій розташовані руїни замку, має досить солідні розміри: висота — 52 метри, довжина 600 метрів, а ширина — від 100 до 250 метрів у різних місцях.

18 липня 2021р.

Теги: замок, руїни, оренда

Коментарі

до містного 2021-07-19 / 11:50:30
як уміють у нас поводитися з памятками минулого показує приклад ужгородської Корони та забудовані околиці Невицького замку і не тільки

МѢСТНЫЙ 2021-07-19 / 10:49:12
В Празi дуже багато споруд нiбито XIII-XVI столiть, хоча насправдi то новобудови початку ХХ столiття на руїнах або навiть на залишках старих фундаментiв. Що не заважає Празi бути одним з накрасивiших мiст на планетi.
В бiлоруськiй Лiдi "за полякiв" теж добудували рештки замку, чим зберегли його вiд остаточного руйнування. Сьогоднi вiн є справжньою тур.родзинкою.
Що краще: автентичнi руїни чи "новобудови"?
Може й нашi замки теж "добудувати"?

Вася 2021-07-18 / 21:48:56
У переліку обєктів шо пропонуються для здачі в оренду є і комплекс Великоберезнянськрї школи-інтернату. Це як разом з дітьми будуть здавати в оренду

до няня 2021-07-18 / 18:49:32
ви праві. на жаль автор (чи автори довідки) про замки не знайомий з досягненнями закарпатських дослідників( Дзембас, Мойжес, Прохненко), які кілька десятиліть ведуть на цих замках цілеспрямовані розкопки , знайшли тисяч археологічних знахідок, і змінили старі(радянські) уявлення про них.Замки сьогодні вже не просто памятки архітектури, але й археології. А згідно законодавства памятки археології здавати в аренду заборонено.

няньо 2021-07-18 / 11:52:23
По перше, не Королевський, а Королівський, див. Граматику української мови (чергування голосних), а по друге - якщо вже запозичуємо угорську назву замку , то слід писати Ньолаб, тому що саме так звучить назва угорською.

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 5
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини