В Ужгороді громада вирішила, як боротися з амброзією

В Ужгороді відбулася пресконференція за результатами круглого столу «Амброзія: є проблема, є і рішення», що відбувся 28 травня на базі Медіа-центру учнівського врядування міста Ужгорода «КОРЗО»

В Ужгороді громада вирішила, як боротися з амброзією

Як розповіла Марія Менджул, д.ю.н., УжНУ, ГО «КАПЛ «Вестед», керівниця кіноклубу медіапросвіти з прав людини «Альтернатива» Docudays UA, кампанія боротьби із амброзією розпочалася з електронної петиції, які подали мешканці Ужгорода до міськради. «На жаль, відповідь міської ради була: вибачте, боротися з амброзією не можемо. Навіть на викошення сухостою коштів нема, - розповіла Марія Менджул. – Тому ми ініціювали рух за вирішення цієї проблеми. Багато організацій підтримало ініціативу.  Амброзія полинолиста – рослина, дуже небезпечна для здоров’я людини, потужний алерген» . 

Через те, що амброзія - чужий для України вид, завезений з Північної Америки, рослина немає на наших територіях природніх ворогів. На цьому наголосила Леся Лойко,  керівниця Агентства сприяння сталому розвитку Карпатського регіону "ФОРЗА". «Амброзія з’являється там, де є занедбаність, нема догляду за зеленими насадженнями вздовж доріг, поблизу смітників. – каже Леся Лойко. - Зернятка дуже живучі, вони можуть до 40 років лежати в ґрунті і чекати зручного моменту, щоб прорости. У період цвітіння рослина може доростати до 1 метра і більше, продукувати до 30-40 тис. насінин, великі кущі -- до 100 тис. насінин». За словами Лесі Лойко, значна частина людей страждає на алергію від амброзії, тільки під час пресконференції 30% присутніх підтвердили, що мають алергію на цю рослину.  

«Як можна боротися з амброзією? Є три головні методи: механічний, але на великих ділянках це не допоможе. Інший метод- викошування, за сезон це 3-4 рази. І третій спосіб—хімічний. Але гербіциди у межах міста не можна використовувати. Є природні препарати на основі бішофіту, багато міст України використовують такий спосіб, при цьому інші рослини ця речовина не знищує», - пояснила Леся Лойко. 

Також практикують метод заміщення  -- створення газонів з багаторічних трав на місцях росту амброзії. 

У законодавстві є ряд вимог, які зобов’язують міську владу боротися з амброзією, зауважили експерти. Стаття 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту” зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян.

Наразі за амброзію взялася сама громадськість. Марія Менджул назвала пріоритетні напрямки подальшої спільної діяльності в вирішенні проблеми, які були визначені на круглому столі. Зокрема:

- Боротися не тільки з амброзією, а вирішувати проблему комплексно зокрема щодо всіх карантинних рослин.

- Розробити програму для боротьби з карантинними рослинами на території міста та подати її на розгляд Ужгородської міської ради.

- Для вирішення проблеми об’єднати зусилля всіх зацікавлених осіб: місцевої влади щодо контролю за карантинними  рослинами на землях комунальної власності; представників бізнесу, ОСББ, приватних осіб - щодо контролю на територіях, що є у їх власності чи користуванні.

- Рекомендувати керівництву міста:

проводити комплекс заходів з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ амброзії в місті, приведення в належний фітосанітарний та естетичний стан територій зелених зон міста;

покращити управління зеленими зонами посилити контроль за доглядом та належним утриманням містянами та представниками бізнесу земельних ділянок у приватній власності (чи оренді), винищенням на них карантинних рослин.

розробити соціальну просвітницьку кампанію для містян щодо шкідливості амброзії та необхідності з нею боротися з використанням соціальних біг-бордів  та інших каналів інформування населення. 

проводити просвітницькі заходи та роз’яснювальну роботу в закладах освіти зокрема щодо розпізнавання амброзії та симптомів алергії, а також способів боротьби з нею.

 

 

 

Ужгородський пресклуб

03 червня 2021р.

Теги: амброзія

Коментарі

РУХ інформ 2021-06-04 / 16:03:46
Амброзію треба викорінювати так само як і борщівник, а для цього треба розробитии спеціальні плани по комплексному знищенню дикоростучих насаджень цих культур в межах міста і щорічно, як тільки вони вилазять з землі все нищи з корінням. І так проводити де-кілька років поспіль.

НОВИНИ: Соціо

23:45
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 30
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
» Всі новини