Школі — бути! Так вирішила громада Імстичева і за півроку завершила будівництво, яке розпочалося ще на початку 90-х

Проблеми сучасного українського села багатогранні, але, поза сумнівом, при всій розмаїтості мають спільну рису - вони лежать у соціальній площині. Медицина, освіта, відпочинок -усе це безпосередньо торкається нашого селянина, бо потрібне йому щодня й поряд, йусе це, з огляду на недосконалість названих сфер в українському сьогоденні, йому болить.

Школи, дитсадки, дороги, заклади охорони здоров'я, клуби - ось ті прості й необхідні речі, що потрібні людині в повсякденні. Потрібні їй для того, аби відчувати себе Людиною. Та чомусь в українській глибинці в органів місцевого самоврядування не завжди вистачало сил, досвіду, фінансів, часу, бажання й уміння, аби забезпечити українського селянина всім цим повною мірою й в потрібному обсязі. Ось і виходило, що часто-густо громади повинні були самотужки перейматися цими елементарними речами. Допомагати їм у цьому став Український фонд соціальних інвестицій - організація, що діє за підтримки Світового банку, фінансуючи спільно з сільськими громадами проекти, яких останні гостро потребують. Таким чином здійснюється маленьке диво у кожному селі. За асигнування Фонду в селах ремонтуються й постають з нуля дитсадки, школи, лікарні - усе те, що робить сьогодення селянина гідним і зручним; щороку - на сотні тисяч і мільйони гривень для сотень тисяч українських селян.
- Український фонд соціальних
інвестицій (УФО) є неприбутковою організацією, яку було створено Постановою Кабінету Міністрів України 2000 року з метою підготовки й виконання спільного Проекту уряду України та Світового банку «Фонд соціальних інвестицій». Головними завданнями Проекту є поліпшення умов життя й розширення можливостей бідних і вразливих
груп населення у визначених громадах, а також сприяння реформуванню системи соціальних послуг.
Цей Проект є одним із наймасш-табніших у соціальній сфері України за напрямками діяльності та обсягами фінансування. Серед партнерів - Кабінет міністрів України, Міністерство праці та соціальної політики, інші міністерства й відомства. Донорами ж проекту є Світовий банк, Шведське агентство міжнародного розвитку, уряди Японії й Німеччини та ще низка міжнародних .організацій.
На території Закарпатської області Фонд працює
в Іршавському й Хустському районах. Зокрема, в Хустському районі впроваджено 21 проект, в Іршавському -17. Загальна сума інвестицій в область становить понад 14,5 млн грн.
Одним із проектів, здійснених Українським фондом соціальних інвестицій 2007-го року на Закарпатті стало зведення у гірському селі Імстичеві, що на іршавщині, нової початкової школи.
За словами сільського голови Імстичева Петра Енеді, проблема зі школою І ступеня в селі постала дуже гостро, оскільки стара, зведена ще 1948 року, перебувала фактично в аварійному стані - протікав дах, обсипалися глиняні стіни. Поряд ще в 1991 році розпочалося спорудження нової будівлі школи, та, як часто траплялося в ті часи, через брак коштів роботи припинилися, а селу у спадок від радянських часів залишився тільки фундамент. «Коли на Закарпаття прийшов Український фонд соціальних інвестицій, - розповідає пан Петро, - влада Імстичева разом із громадою активно долучилася до розробки мікропроекту. Зібрали спочатку актив села, потім загальні збори, де стали визначати найбільш болісні проблеми населеного пункту. Хтось пропонував збудувати нову дорогу, інші - спортзал, однак згодом зійшлися на думці, що найбільш гостре сьогодні питання нової школи, адже не годиться, щоб діточки навчалися в таких жахливих умовах».
Ухваливши таке рішення, взялися за проектну документацію й збір коштів, адже важливою складовою кожного мікропроекту й запорукою його успішної реалізації є внесок громади, який має становити 10 і більше відсотків загальної вартості, і саме громада є відповідальною за пошук і залучення цих коштів. «Правду сказати, люди спочатку не дуже вірили, що школу таки побудують, а тому не надто охоче долучалися помагати. Та з часом нам усе ж удалося зібрати потрібну суму - частину надала громада, допомогли місцеві
підприємці й сільська рада виділила кошти, які надійшли від продажу землі. Таким чином, на початку 2007-го розпочалося будівництво», - каже Петро Енеїді.
На відміну від багатьох інших, хто залучав до будівництва організації з-за меж села, імстичівці вирішили довіритися місцевим будівельникам. Останні теж були задоволені, адже не довелося їхати на заробітки - випала нагода працювати у власному селі. Робота просувалася швидо, і вже за півроку школа була готова приймати учнів. Будівництво обійшлося в понад 700 тисяч гривень.
«Якщо в радянські часи у нашій школі навчалося близько 100 дітей, то нині через відому демографічну ситуацію налічується лише 35, -каже директор Імстичівської середньої школи І ступеня, голова НТО «Центр місцевого розвитку» Федір Добра. - Однак вже цьогоріч у селі намітилися тенденції до збільшення народжуваності, а тому вірю, що настане час, коли школа запрацює на всю потужність».
Імстичивці переконані, що такої сільської початкової школи, як у них, нема ніде на Закарпатті, і справді, побувавши тут, автор цих рядків переконався, що будівельники виконали роботу на славу і селянам таки є чим гордитися.
Та зупинятися на цьому в імстичеві не збираються і вже наступного року планують зведення нової школи-інтер-нату. Районна рада виділила кошти на створення проектної документації, а мешканці села вже не такі скептичні щодо перспектив розвитку свого населеного пункту. Співпраця з УФСІ допомогла їм переконатися, що спільними зусиллям громади, влади й різного роду інвестиційних організацій можна багато чого досягти.

Андрій Ганусич, Імстичево-Ужгород, "СЗ "Паланок"
17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини