Двох закарпатських переправників "нелегалів" засуджено кожного до 3-х років тюрми умовно

У такому виді злочинів, як нелегальна міграція, задіяні величезні кошти. Відповідно, заробляють на цьому всі ланки злочинного ланцюга -- від міжнародних організаторів афер до безпосередніх перевізників та переправників “живого товару” через державний кордон України. Лише для окремих з них цей “бізнес” закінчується на лаві підсудних...

Двох закарпатських переправників "нелегалів" засуджено кожного до 3-х років тюрми умовно

МОЛДОВАНИ У “ВОЛЗІ”
До останніх належать і два персонажі кримінальних історій, вирок по яких нещодавно виніс Ужгородський міськрайонний суд. Перший  --  47-річний ужгородець Іван. Чоловік раніше не судимий, батько двох неповнолітніх дітей. Заробляв на життя приватним таксистом, маючи  автомобіль ГАЗ-3110.
І ось у липні 2006 року, перебуваючи в районі залізничного вокзалу, Іван погодився на пропозицію знайомого  Василя (його особу слідству так і не вдалося встановити) взяти участь у   переправленні через українсько-словацький  кордон нелегальних мігрантів. Зокрема, таксист повинен був зустріти “нелегалів”, поселити їх на орендованій дачі в Горянах, що  поблизу Ужгорода, з розрахунку 100 гривень за добу перебування, а далі доставити безпосередньо до українсько-словацького кордону й передати переправникам.
У середині липня закарпатський таксист прибув до Стрия, де “прийняв на борт” трьох громадян Молдови, яких доставив в Ужгород  і  передав Василеві. Далі на околиці Чопа зустрів ще 6 молдован, яких теж доставив на дачу в Горяни. Того ж дня аналогічно перевіз із околиці Ужгорода ще шістьох молдован.
“ХЕППІЕНД” ЗІРВАЛА СЛОВАЦЬКА ПОЛІЦІЯ...
Наступного дня за три “ходки” Іван перевіз вказаних 12 молдован до автодрому в районі Ужгородського аеропорту. Там на них вже очікували спільники. Один із них -- 22-річний Емеріх із Шишловці Ужгородського району. Хлопчина походить із незабезпеченої сім’ї, де троє дітей, а батьки ніде не працюють, тож радо погодився на пропозицію того  загадкового Василя підзаробити на переправці через кордон нелегальних мігрантів -- із розрахунку 100 доларів за кожного.
Розтягнувши колючий дріт загороджувальної смуги, Емеріх разом зі ще двома спільниками утворили лаз для 12 молдован та незаконно переправили їх через українсько-словацький кордон в районі 306-го прикордонного знаку застави “Ужгород”. Усе йшло за планом, аж доки близько 19-ї години вечора всю групу не затримали співробітники словацької прикордонної поліції. Одному з провідників вдалося чкурнути з місця пригоди, а от Емеріха затримали й передали українським прикордонникам.
Кримінальну справу, порушену щодо нього за ст.332 ч.2 КК України (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України) розслідував слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області. Після завершення розслідування справу передали  в  суд.
“УМОВНІ” ПОКАРАННЯ
Підсудний свою вину визнав повністю, щиро розкаювався, тож вироком Ужгородського міськрайонного суду переправника молдован засуджено до 3 років позбавлення волі умовно.
А от згадуваному таксистові Івану з аеропорту вдалося втекти непоміченим. Наступного дня він відвіз на орендовану дачу в Горяни трьох нових молдован, яких передав йому Василь. Забезпечив їх харчами та посудом. Але через кілька днів ці молдовани були затримані  під час спільної операції СБУ та прикордонників, які відтак вийшли і на самого таксиста.
Вироком суду Івана засуджено до 3 років і 6 місяців позбавлення волі зі звільненням від відбування  покарання, якщо він упродовж встановленого судом строку -- 1 рік -- не скоїть новий злочин. Знаряддя  вчинення  злочину -- згадувану “Волгу” суд залишив власникові.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
21 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини