Акцію "Дорога до Храму" закарпатці сприйняли і підтримали (ДОПОВНЕНО)

У вихідні в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі відбулась благодійна акція –концерт «Дорога до Храму». У переповненому залі зібрались люди, об’єднані любов’ю до пісні, духовної культури, прагненням внести свою частку у відновлення одного з найсамобутніших пам’ятників храмової архітектури Закарпаття - греко-католицькогоХрестовоздвиженського кафедрального собору в Ужгороді.

Ужгородський греко-католицький кафедральний собор
Ужгородський греко-католицький кафедральний собор

То був не просто концерт. То було справжнє урочисте дійство. У ньому, мов квіти в розкішному букеті, поєднались сповнене високої духовності поетичне слово про віру, надію, любов, які супроводжують людину в дорозі до храму, натхненний спів архієрейського хору греко-католицького Хрестовоздвиженського собору. Цей букет окрасили й збагатили пісні у виконанні народного артиста України Петра Матія, юної солістки Даринки Степанюк.

Своє самобутнє мистецтво подарував присутнім і Заслужений Закарпатський народний хор. Після такої урочистої інтродукції ведуча концерту - народна артистка України Лариса Білак запросила на сцену нашого земляка, народного артиста України Степана Гігу. Він щиро подякував ініціаторам акції за запрошення взяти участь у благодійному концерті. При цьому Степан Гіга наголосив, що ця подія - достойне продовження благодійної акції «Кожній дитині – родину!», яка за ініціативи голови обласної ради Михайла Кічковського вже два роки поспіль проводиться в рамках фестивалю народної творчості «На Синевир трембіти кличуть». Він звернувся до присутнього в залі керівника обласної ради і від усього серця подякував Михайлу Михайловичу за його прихильне, доброзичливе ставлення до культури, духовності, підтримку благодійництва. Це і є тією дорогою до храму, без якої людям просто не обійтися.

Відтак, народний артист порадував людей низкою чудових пісень, кожна з яких викликала шквал захоплених аплодисментів. Схвальними оплесками віддячила публіка молодому талановитому співаку, лауреату всеукраїнських і міжнародних конкурсів артистів естради Степану Гіга –молодшому. Він достойно продовжує батькову традицію, поєднуючи творчу і благодійницьку діяльність.

Коли ж ведуча запросила на сцену ще одного шанованого гостя - народного артиста України Павла Дворського, зал завирував аваціями. На благодійний концерт в Ужгороді видатний співак приїхав на запрошення Михайла Кічковського, з яким його єднає давня творча співдружність на ниві пісенній і в справах розвитку культури, духовності, благодійництва. Він одним із перших підтримав ініціативу голови обласної ради щодо акції «Кожній дитину - родину!» На цей раз свій виступ Павло Дворський присвятив великій справі - відродженню Хрестовоздвиженського Собору. Звертаючись до присутніх, він найперше подякував за те, що обласна рада, обласна державна адміністрація словом і ділом підтримали цю ініціативу громадськості, творчої інтелігенції, наголосивши при цьому на її важливому виховному значення для молодого покоління.

Однією з особливостей свята було те, що відбулося воно в день 184 річниці від дня народження Тараса Шевченка. Його безсмертна творчість осяває духовний світ багатьох поколінь українців. Тож слово Кобзаря устами акторів обласного українсько-драматичного театру пройняло серця учасників «Дороги до Храму».

Завершився концерт урочистою мелодією і високим словом духовного гімну «Боже великий, єдиний! Нам Україну храни…» Відтак ведуча Лариса Білак запросила на сцену почесних гостей свята - голову обласної ради Михайла Кічковського, єпископа греко-католицької Мукачівсько-Ужгородської єпархії Мілана Шашіка, настоятеля греко-католицького Хрестовоздвиженського собору о. Івана Тидіра.

Михайло Кічковський щиро подякував ініціаторам акції «Дорога до Храму», усім, хто сприяв її реалізації, присутнім на урочистому концерті за повагу до історії, рідного краю, прагнення конкретними справами прилучатися до відродження наших духовних святинь.

Це тільки початок, сказав він, - але такої ж уваги і допомоги чекають і десятки інших пам’яток архітектури, які хоч і належні до різних конфесій, та своєю цінністю дорогі усім нашим краянам.

Голова ради тепло привітав народних артистів України Павла Дворського, Степана Гігу, Петра Матія і в знак віддяки за активну участь у благодійництві та досягнуті творчі успіхи вручив їм Почесні грамоти обласної ради і пам’ятні подарунки.

Єпископ Мілан Шашік відзначив надзвичайно важливе значення акції і, передусім, як знакової події в духовному житті краю. На завершення свого вітального слова до присутніх, він вручив почесні відзнаки керівництва греко-католицької єпархії артистам, усім, хто прилучився до організації і проведення благодійної акції «Дорога до Храму».

В.Чорногор, сайт Закарпатської обласної ради
12 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини