Перспективний план містить 54 ОТГ Закарпаття, однак експерти не виключають нових пропозицій від місцевих рад

12 серпня відбулося засідання міжвідомчої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно – територіального устрою базового та районного рівнів у Закарпатській області.

Перспективний план містить 54 ОТГ Закарпаття, однак експерти не виключають нових пропозицій від місцевих рад

На порядок денний було внесено два питання: щодо пропозицій до проекту Перспективного плану формування територіальних громад Закарпатської області та про результати роботи стосовно супроводу процесу реформування адміністративно-територіального устрою районного та базового рівнів області.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода розповів про державну підтримку формування спроможних територіальних громад та питання адміністративно-територіальної реформи в Україні. Як відомо, Мінрегіон розробив проект Перспективного плану створення спроможних ОТГ Закарпатської області та надіслав його на ознайомлення до облдержадміністрації. Урядовий проект передбачає на Закарпатті 40 ОТГ з урахуванням існуючих.

Відтак начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації – головний архітектор області Микола Пігуляк представив проект перспективного плану формування спроможних територіальних громад Закарпатської області. А директор відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» у Закарпатській області Іван Дем’янчук та консультант із юридичних питань Закарпатського регіонального відділення асоціації міст України Олег Лукша розповіли про стан добровільного об’єднання територіальних громад на Закарпатті.

Наголошувалось, що це питання бере початок у 2015 році. З того часу фахівці та експерти поверталися до нього неодноразово. У червні 2019 року Перспективний план налічував 50 ОТГ. Та 30 липня ц.р. було проведено перше засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій до адміністративно- територіального устрою базового та районного рівнів, де було внесено 16 пропозицій, 7 із яких – про утворення нових ОТГ. Також були дві пропозиції про створення адмінрайонів: від Рахівської райради з центром у м.Рахів та аналогічна від Берегівського райради ‒ з центром у м.Берегові. Було здійснено коригування Перспективного плану з урахуванням пропозицій міжвідомчої робочої групи, Мінрегіону, Центрального офісу реформ, Центру розвитку місцевого самоврядування у Закарпатті. У підсумку наразі цей Перспективний план містить 54 об’єднані територіальні громади Закарпаття. За словами, архітектора, не виключено, що будуть ще нові пропозиції від місцевих громад.

Координатор Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Іван Лукеря, який презентував пропозиції до проекту Перспективного плану формування спроможних громад Закарпаття, наголосив, що в принципі враховані всі пропозиції від самоврядних громад і документ достатньо сформований логічно. Наше завдання – погодити такі моделі, які є кращими для розвитку територій, беручи до уваги не площі територій, а доступність.

Експерти наголошували, що проведено величезну роботу, низку консультацій, засідань, тож проект Перспективного плану можна затверджувати, аби зняти проблему створення ОТГ на Закарпатті.

Присутні ставили багато запитань, разом розглядали спірні пропозиції, радилися, що робити далі, адже зрозуміло, що не вдасться зреалізувати всі побажання громад водночасі, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради. 

13 серпня 2019р.

Теги: громади, пропозиція, план

Коментарі

Кирлик Б.Ю. 2019-08-13 / 19:08:09
Малоберезнянська та Чорноголівска сільські ради зобов'язані згідно законодавству приєднатися до Великоберезнянського ОТГ і перестаньте сільські голови каламутити воду.

громадянин 2019-08-13 / 11:18:51
О якби ці громади діяли на користь громадян населенних пунктів. Перше, чим вражають ОТГ - це розміром заробітних плат, збільшеним числом працівників та будуванням нових приміщень (число службовців збільшилось, то місця їм замало). Дуже дивно, коли в селах відсутня центральна каналізація (продовжується забруднюватись навколишнє середовище, бо населення спрямовує все в потічки, річки), а такі важливі питання відкладаються на "потім". Отак і будемо жити.

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини