У "ГЕСівській справі" по хустському Березову суд прийме рішення 6 серпня (ФОТО, ВІДЕО)

Судові баталії по захисту річки Ріка на Хустщині, які тривають вже 2 роки, доходять свого завершення в суді 1-ї інстанції.

У "ГЕСівській справі" по хустському Березову суд прийме рішення 6 серпня (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора, 25 червня, Хустський районний суд розглянув "ГЕСівську" справу щодо будівництва міні-ГЕС на річці Ріка поблизу села Березово, що на Хустщині.

Про це повідомляє громадський правозазхисник Віталій Грегор.

Суд в присутності жителів Березова і місцевого прокурора завершив дослідження доказів, перейшовши до стадії дебатів. Однак у зв’язку із неявкою голови села Березово Богдана Біляка, який не з’явився начебто через координаційну нараду в Н.Бистрому і представника фірми-забудовника міні-ГЕС Івана Кричфалушій, який не з’явився також начебто через зайнятість в декількох кримінальних справах в Тячівському райсуді, суд оголосив перерву з урахуванням відпустки головуючого судді М.Довжанина до 6 серпня 15:00.

Крім того, суд зобов'язав голову Березова Б.Біляка і представника позивача І.Кричфалушій надати на наступне засідання підтверджуючі документи поважності відсутності в даному засіданні, а якщо такі не будуть надані, то суд вживатиме заходи процесуального примусу за зловживання процесуальними правами.

Йдеться про позов забудовника міні-ГЕС ТОВ «Ріка Енерго» до Березівського сільського голови Богдана Біляка про визнання недійсним та скасування його розпорядження №30 від 10.07.2017 року «Про громадські слухання», яким було визнані такими, що не відбулись, таємні "слухання", які "погодили" будівництво міні-ГЕС на річці Ріка поблизу села Березово.

26 лютого 2018 року Хустський райсуд мав остаточно розглянути дану резонансну справа, однак головуючий суддя Михайло Довжанин, він же голова суду, своєю ухвалою незаконно зупинив її розгляд та втік із зали під крики мешканців "Ганьба!".

Підставою зупинення суддя зазначив те, що в Закарпатському окружному адміністративному суді розглядається начебто споріднена справа за позовом цього самого забудовника до Березівської сільської ради і до її вирішення розгляд даної справи неможливий.

17 липня 2018 року Закарпатським окружним адміністративним судом TOB «Ріка Енерго» було відмовлено в позові до Березівської сільської ради, тобто забудовник програв черговий судовий двобій з громадою Хустщини і екологічними правозахисниками. 29 листопада 2018 року суддя Хустського райсуду М.Довжанин поновив провадження у справі за позовною заявою ТзОВ «Ріка Енерго» до голови Березівської сільської ради, зупинене 26.02.2018 р.

Слід нагадати громадськості, що дані судові протистояння розпочались на Хустщині через незаконні «прогесівські» розпорядження голови Хустської РДА Назарія Павлія, який лобіював інтереси забудовників міні-ГЕС, всупереч інтересам громад району. Однак після масових протестів жителів долини річки Ріка, під тиском громадськості голова Закарпатської ОДА  Г. Москаль ще 20 вересня 2017 скасував дані розпорядження Н.Павля з метою недопущення порушень прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативного впливу на навколишнє природне середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих гідроелектростанцій. Одним із тіньових «лобістів» даних екологічно-небезпечних міні-ГЕС є народний депутат України Валерій Лунченко, ставлеником якого і є даний голова райдержадміністрації.

26 червня 2019р.

Теги: справа, рішення

Коментарі

Віталій Грегор 2019-06-26 / 18:37:36
Хустський райсуд нарешті прийме рішення 6 серпня. Всі небайдужі до долі цього природного багатства приходьте і долучайтеся до боротьби, бо лише в єдності наша сила!
До того ж остаточно побачимо і справжнє лице хустського правосуддя. А пану Лунченку, який лобіює дані ГЕС, рекомендую тікати з Хуста, бо у людей терпець якщо лусне, то спустять разом із всіма його гесівськими баригами долу по ріці.

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини