МВС завершило службове рослідування інциденту в ужгородському ресторані "Деца у нотаря"

МВС України очікує від політиків і журналістів об’єктивності та професіоналізму

МВС завершило службове рослідування інциденту в ужгородському ресторані "Деца у нотаря"

Останніми днями в центрі уваги громадськості перебувало чимало подій, пов’язаних з діяльністю міліції, які набули широкого суспільного резонансу. Цьому сприяло, зокрема, намагання окремих засобів масової інформації та політиків акцентувати увагу не на об’єктивній картині цих подій, а на вирваних з контексту фактах (нерідко і надуманих), які надають відповідним повідомленням певної значущості та гостроти, однак спотворюють реальний стан справ.
Це стосується, зокрема, подій у місті Ужгороді 6 лютого цього року, де в одному з ресторанів, за інформацією в деяких ЗМІ, відбулися ледве не «бойові дії» між працівниками міліції із застосуванням начебто і вогнепальної, і холодної зброї. Як свідчать результати проведеного Міністерством службового розслідування, у згаданому закладі, де в позаслужбовий час (у цивільному одязі та без зброї) відпочивали декілька працівників ДАІ та спецпідрозділу «Беркут», один із присутніх там жителів Закарпаття спровокував з ними конфлікт. Згаданому молодикові, який перебував напідпитку, чомусь здалося, що один із присутніх там працівників ДАІ безпідставно склав адміністративний протокол щодо порушення їх знайомим Правил дорожнього руху. При цьому чоловік викликав телефоном «на допомогу» декілька своїх дружків, які, прибувши на місце події, спробували викликати правоохоронців на вулицю, аби «поговорити». Згаданим особам так і не вдалося реалізувати свій войовничий запал, оскільки на місце події прибуло декілька нарядів міліції, які локалізували конфлікт ще до його можливого переростання в фізичну сутичку між учасниками інциденту. При цьому ні вогнепальна зброя, ні спецзасоби правоохоронцями не застосовувалися. І, звичайно ж, всупереч заявам деяких політиків, ніякої матеріальної шкоди ресторанові завдано не було, що підтвердив і власник закладу. До речі, відповідну інформацію упродовж декількох днів активно коментував відділ зв’язків з громадськістю УМВС України в Закарпатській області, однак вона чомусь не зацікавила ні політиків, ні журналістів.
Не менш однобоко повідомляли деякі ЗМІ про ще один інцидент, який трапився 19 лютого у Києві. Йдеться про сутичку між 20-річним громадянином Росії та 35-річним громадянином Нігерії, яка закінчилася госпіталізацією обох учасників конфлікту. Деякі гарячі голови, не очікуючи на офіційні роз’яснення, поспішили назвати згадану подію конфліктом на расовому грунті. Насправді ж, як свідчать результати проведеної Міністерством перевірки, у згаданому супермаркеті двоє молодих людей затіяли суперечку щодо місця в черзі біля каси. Після словесної суперечки обоє вийшли на вулицю, де один із молодиків вдарив опонента ножем у живіт, а той, у свою чергу, завдав супернику рубану рану голови з використанням предмета, схожого на сокирку. Саме такий сценарій розвитку подій підтвердили і працівники, і відвідувачі супермаркету.
На жаль, викривлення дійсних обставин та наслідків таких подій призводить не лише до обману суспільства, а й дає привід деяких горе-політикам маніпулювати громадською думкою. Мета у них одна - дискредитувати як Міністерство внутрішніх справ, так і міліцію в цілому. Міністерство внутрішніх справ заявляє, що його діяльність не може бути і не буде розмінною монетою в політичних ігрищах, а послідовно виконуватиме визначені законодавством повноваження і обов’язки. Водночас МВС України й надалі залишатиметься вірним принципу відкритості для суспільства, у тому числі  для представників засобів масової інформації, й очікує від них не лише справедливої критики, а й об’єктивності та професіоналізму.

ДЗГ та МД МВС України
21 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини