Закарпаття: Кримінальні "дивіденди" від злодійських "заробітків"

Село Нижня Апша (колишня Діброва), що на Тячівщині, добре відоме далеко за межами Закарпаття. Хто вперше потрапляє сюди з подивом відзначає розмах тутешніх жителів щодо облаштування своїх обійсть. Зводяться величезні будинки, в основному за рахунок заробітків місцевого населення по далеких світах. Закарпатських румунів можна зустріти і в Західній Європі, і на безмежних просторах Росії. Багато з них працює на будівництві. А ще вони добрі гендлярі.

Закарпаття: Кримінальні "дивіденди" від злодійських "заробітків"

А от любителів дармівщини тут зневажають. Втім, село не без болота. Нещодавно працівники відділення банку, що в самісінькому центрі Н.Апші, прийшовши на роботу, зауважили, що грати на розташованому поряд магазині відігнуті. Шибка на вікні розбита, у самій же торговельній точці -- повний безлад. Повідомили власника, 34-річного Івана, зателефонували на 02. Невдовзі співробітники слідчо-оперативної групи тячівської міліції задокументували злочин. Як з'ясувалося, зникли 10 мобільних телефонів, 5 цифрових фотоапаратів, дві картки-поповнювачі до телефонів по 300 гривень та понад сотню 25-гривневих, залишки виручки дрібними купюрами. Збитки сягнули кругленької суми. Експерт-криміналіст ретельно обслідував місце проникнення в приміщення. Н.Апша входить у зону обслуговування Солотвинського відділення міліції. Отож пошуками ласих до чужого добра зайнялися Юрій Йовді, який нещодавно очолив цей підрозділ, та його підлеглі.

Слід сказати, що зухвала крадіжка викликала неабиякий резонанс серед місцевих жителів. Стурбований був і сільський голова Іван Негря, адже злодії можуть внадитися сюди ще не раз. Тим часом міліціонери з'ясовували деякі деталі. Треба було шукати відповіді на кілька питань. Зокрема, це хтось із місцевих накинув оком на торгову точку чи це справа рук заїжджих "гостей". Ретельно обслідувавши місце проникнення, Юрій Йовді звернув увагу: грати відігнуті так, що всередину може "прослизнути" тільки хтось невеликий і худорлявий. Отож, найімовірніше, у магазині були підлітки. Міліціонери обійшли розважальні заклади, з'ясовуючи, хто з юних сільчан навідувався до них напередодні. Виявилося, що серед інших в одному з кафе розважалися 13-річний Іван та на рік старший його цімбор Сергій. Сам цей факт ще нічого не говорив, однак поспілкуватися з ними не завадило б. Хлопців удома не було. Батьки повідомили, що ті раненько кудись подалися. А ще "шерифи" довідалися, що зранку в одній з кав'ярень згадувані юнці розмінювали дрібні купюри на 50-копійчані монети (саме вони йдуть в ігрові автомати)...

Не виключалося, що крадене могло "засвітитися" десь на базарах, зокрема, в Солотвині. Однак їх перевірки результату не дали. Натомість дільничний Юрій Цубера, в зону обслуговування якого входить і с. Топчино, отримав інформацію, що там реалізовували 25-гривневі картки-поповнювачі по 20 гривень. Юрій Йовді зі своїми підлеглими Євгеном Микуляничем та вже згадуваним Юрієм Цуберою подалися в Топчино. Загадкових розповсюджувачів тут вже не застали, однак отримали детальний опис їхньої зовнішності. З'ясувалося, що парочка вельми схожа на уже згадуваних Івана та Сергія. Міліціонери вирішили ще раз завітати в оселю їхніх батьків. Хлопчаки вже були вдома. Виявилось, дядько одного з них недавно привіз їх з Топчина. Батько Івана зізнався, що бачив уранці в сина якусь "мобілку". Однак його причетність до злочину заперечував.

Поспілкувалися з юнцями й міліціонери. Сергій здебільшого мовчав. А от Іван переконливо доводив свою версію. Нібито коли вони сиділи в кафе, то почули якийсь шум і брязкіт поблизу магазину, розташованого неподалік. Пішли подивитися, що трапилося. Наблизившись до будівлі, звернули увагу на те, що грати відігнуті. Неподалік помітили поліетиленовий пакет, взяли його. А там -- телефони, фотоапарати, картки-поповнювачі. Однак Івановим казкам незабаром настав кінець. Доказів причетності хлопчаків до крадіжки було вдосталь. Отож довелося підозрюваним починати свою сповідь.

Хлопчаки, як і багато їхніх ровесників, люблять і на ігрових автоматах спробувати щастя, і поласувати солодощами та смачними напоями. На все грошей не вистачало. Незважаючи на юний вік, хлопці школу вже не відвідують. Через кілька днів мали їхати з дорослими на заробітки. Однак перед цим надумали розжитися копійкою. У згаданий магазин заходили часто. Вивчили обстановку. Ще звечора запаслися "тарою", поліетиленовими пакетами. На будівлі, що поряд з торговельною точкою, знайшли шматок труби. Вже пізно ввечері за її допомогою "взяли" загратований бар'єр. Вибити шибку труднощів не становило. У темряві згребли з полиць товар. Подалися додому. Товар сховали. Два фотоапарати, наприклад, опинилися у сховку в сараї на обійсті Іванових батьків. Вранці ж з картками, подалі від очей односельців, подалися у сусіднє Топчино...

Крадене у юних злодіїв вилучено. Незважаючи на "демпінгові" ціни, вони зуміли реалізувати лише кілька карток-поповнювачів. Тепер юні крадійчуки спілкуються з слідчим Тячівського РВ УМВС Іваном Карасьовим і каються за нечесний спосіб розжитися "легкими" грошима.

Михайло Пискач, "Відомості міліції"
08 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
» Всі новини