У мерії Ужгорода радилися, як зупинити виїзд випускників профтехучилищ за кордон (ФОТО)

Сьогодні у міськраді Ужгорода відбулася зустріч керівників професійно-технічних закладів, підприємств Ужгорода, міського Центру зайнятості, Держохоронпраці та працівників структурних підрозділів міськради.

У мерії Ужгорода радилися, як зупинити виїзд випускників профтехучилищ за кордон (ФОТО)

Відкриваючи зібрання, міськийголова Богдан Андріїв окреслив кілька проблем, для вирішення яких потрібно діяти спільно і освітянам, і роботодавцям, і управлінцям. Зокрема, як відомо, професійно-технічні заклади освіти з 2016 року передано на фінансування з місцевих бюджетів, хоча в закладах Ужгорода власне мешканців міста вчиться менше половини. Крім того, майно таких навчальних закладів не передано на місцевий рівень і вкладати кошти у їх розвиток немає можливості. Та найболючіша проблема – більшість випускників професійно-технічних закладів не залишаються на роботу в місті чи навіть області, а масово виїздять за кордон, тоді як наші підприємства гостро потребують працівників.

Віктор Кощак, керівник Ужгородського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування, розповів, що цей навчальний заклад уже другий рік не набирає учнів за фахом продавець, бо мало охочих опановувати цю спеціальність, хоча на сайтах оголошень найбільше повідомлень саме про ці вакансії. Інший аспект: усі випускники – кухарі, бармени, офіціанти влаштовуються на роботу в місцеві заклади, але дуже швидко полишають її та їдуть в інші країни. Хоча підготовка такого фахівця коштує більше 29 тисяч гривень у рік. Віктор Кощак поскаржився і на те, що в школи масово приїздять представники зі Словаччини, Польщі і рекламують переваги навчання у цих країнах, у їхніх вишах.

Сергій Тимко, який очолює Ужгородський центр професійно-технічної освіти, зазначив, що у них на цей навчальний рік вперше був конкурс на зварників, автослюсарів, але погодився з тим, що абсолютна більшість, отримавши диплом, виїздить за кордон.

Голова міської організації роботодавців, директор ПАТ «Ужгородський Турбогаз» Михайло Качур наголосив, що ті учні професійно-технічних закладів, які проходять практику на «Турбогазі», за 3-4 місяці цілком можуть себе проявити, отримати пропозицію про працевлаштування і якщо добре працюють – навіть свого роду грошову позику, як заохочення залишитися на роботі. Тому вніс пропозицію, щоб керівники навчальних професійних закладів орієнтували своїх колег-викладачів так проводити профорієнтаційну роботу, щоб випускники вчилися і проходили практику на совість і залишалися працювати в рідній місцевості. Також як один із механізмів запропонував усім керівникам підприємств відповідально ставитися до проходження учнями практики і якщо учні нею нехтували – не підписувати відповідний документ, а педагогам враховувати це як підставу не видати диплом про закінчення навчального закладу.

Директор Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету Лідія Гондорчин скаржилася, що між школами і профтехзакладами немає тісної спільної профорієнтаційної співпраці, представникам училищ не дуже раді в школах, вчителі орієнтують дітей на здобуття вищої освіти.

Директор ПрАТ «Ужгородська швейна фабрика» Мирослава Каламуняк наголосила, що всі роботодавці потребують конкурентоспроможних працівників, теж багато ресурсів і коштів вкладають у навчання, поділилася ініціативами, які запроваджують на фабриці, щоб кращі працівники не шукали іншу роботу. За її словами, суспільна ситуація така, що вже почала зростати кількість дітей шкільного віку, молодих людей, випускників, тому треба напрацьовувати шляхи залучення їх із раннього віку до професійно-технічної освіти.

Секретар Ужгородської міської ради, куратор освітнього напрямку Андріана Сушко звернула увагу і на те, що роботодавцям потрібно шукати можливості підвищення зарплат, адже саме через низькі виплати більшість їдуть за кордон, пропонувати соціальні пакети, забезпечувати умови для роботи, підвищувати престижність робітничих професій.

Підсумовуючи зустріч, міський голова Богдан Андріїв відзначив, що це лише початок спільної роботи, оскільки проблема має чимало аспектів. Необхідно діяти одразу в кількох напрямках. Детально аналізувати, які професії потребує ринок міста, краю і не готувати спеціалістів, яким важко буде знайти роботу, або які не відповідають сучасним вимогам до кваліфікації через застарілі навчальні програми. І для цього потрібно активно звертатися до центральних органів влади, пропонувати зміни до нормативних документів, законодавства.

Міський голова доручив міському управлінню освіти активізувати профорієнтаційну роботу в школах саме з навчальними закладами професійно-технічної освіти, налагодити діалог педагогів із підприємцями, залучати до нього також батьківські комітети, комітети учнівського самоврядування, вже ближчим часом провести спільну зустріч педагогів шкіл, роботодавців на базі одного з профтехучилищ.

16 лютого 2018р.

Теги: випускники, профтехучилища, виїзд

Коментарі

Вуву 2018-02-18 / 18:53:59
Правильно ... Ліпше не добиратись ...долбонавти все зрозуміють потім ... Що зарплати повинна бути гідно . а коли через нестачу робочих рук (як в польщі) ... Почне завалюватись бізнес ... Почнуть набирати. На роботу бангладеш і пакістан.
Тоді і почнеться "пісня,"

ужгородець 2018-02-18 / 09:06:04
І не тільки зарплата але й побут в місті. Попробуйте добиратись кожний день на наших маршрутках до "Турбогазу" один ужас!!!

Дiдо 2018-02-18 / 08:02:29
Iто все!ПУСТОЗВОНИ !

Вуйко 2018-02-18 / 08:00:36
Це все рiвно як зупинити мiсячнi в ужгородок!

Майк 2018-02-17 / 20:01:28
В мене ВО, черв. диплом. Зарплата 3200 була. Перед новим роком уволився...

Вуву 2018-02-17 / 18:36:04
Цікаво а яка зарплата в андрійіва ... Він так тяжко язиком працює аж на руках мозолі вилазять.

Вуву 2018-02-17 / 18:32:15
Можна писати що завгодно ... Але аргумен один ЗАРПЛАТА ... І відповідно ціни і купівельна спрможність
Значить ... Якщо професійний зварювальник там отримує 800€ ... То зробіть так щоб він тут отримумував хочаб 700€ в гривнях. І виздити перестануть.
Тбт. Зарплата газоелектрозварювальника повинна бути 23.350 гр. В місяць .
Але якщо вальцманн - гройсманн такими зарплатами обрадають людей ... То хто нам винен.
Неможе праця нашого працівника бути дешевшою аніж за кордоном ... Бо тоді іде природній процес втмивання спеціалістів ... Польша тому ясеравий пртклад . набрали иільйон украйінців а іще мільйон потребують. Якщо не наповнять вільні вакансійі економіка почне буксувати і падати ... І ніякого зростання ввп і відповідно оівня життя не буде ... Це ясно як 2+2.

софія 2018-02-17 / 15:01:11
От бідаки - не сплять ні вдень, ні вночі- все про народ думають.А ви запропонуйте своїм дітям піти на завод і попрацювати на зарплату,а гроші на прожиття дасте їм самі - у вас же накрадено.Хоч так економіці допоможете

Микола 2018-02-17 / 07:19:41
Що тут обсуждать,спитайте любого пересічного і він вам скаже,приміром як Володя

Спускайтеся на дно 2018-02-17 / 00:02:15
Печально, но так.!!

Не тратьте, куме, сили 2018-02-16 / 20:25:13
Без економічного зростання і тупій державній політиці Україна приречена. Через 5-10 років в Україні залишаться самі пенсіонери, маргінали і борги МВФ. А ще депутати, судді, чиновники, що може й найдуть, шо ще вкрасти в цій убогій державі. Бо все розумне і працьовите звідси тікає.

Завезіть китайців і закрийте кордони… може поможе мертвому кадило

говорильня 2018-02-16 / 18:31:50
засідали старі кумунішти, думали як обдурити молодіх, раніше підприемство, при малуй зарплаті, давало квартиру, а типирь ні грошей ні житла,і старі кумунішти того не хотят розуміти???

Володя 2018-02-16 / 17:57:39
500 Евро зарплата. Если нет - можете дальше обсуждать.

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини