В Ужгороді запрацювала виставка "Історія Закарпаття від VIII-го ст. до 1920 р." (ФОТО)

У вівторок, 21 листопада, в Ужгородському замку відбулося урочисте відкриття потужної виставки експонатів «Історія Закарпаття від VIII-го ст. до 1920 р.».

В Ужгороді запрацювала виставка "Історія Закарпаття від VIII-го ст. до 1920 р." (ФОТО)

У заході взяли участь Уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежа, Держсекретар Угорщини Потап Арпад Янош, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, його перший заступник – Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Мікулін, народний депутат України Василь Брензович, Генконсул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бугайла, депутати облради, науковці, громадськість та мас-медіа краю.

Захід відкрили гімнами України та Угорщини. Всі виступаючі говорили про історичні цінності, збережені спільні сторінки життя мешканців краю, мирне майбутнє та розвиток подальшої тісної співпраці.

Як наголосив очільник Ужгородського музею Василь Шеба, презентація історичної виставки відбулася завдяки тісній співпраці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та Ніредьгазького музею ім. Йоша Андраша, за підтримки Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород та за сприянням Закарпатської обласної ради та ОДА. Ідея створення даної виставки належить відомим діячам краю - Олександру Шпенику та Маргариті Мощак.

- Це перша за останні 70 років повноцінна діюча виставка експонатів-оригіналів, 90%  яких досі зберігалися у підвалах музею. Завдяки угорцям вдалося за невеликий період часу, з 15 вересня по 18 листопада, повністю реконструювати чотири зали замку, площею 500 кв м, - розповів очільник музею, додавши, що створена інтерактивна виставка відповідає викликам 21-го сторіччя. - Вона не лише відображає певний період історії Закарпаття, але і забезпечує незабутні, позитивні культурні враження як для мешканців багатонаціональної Закарпатської області, так і для туристів-відвідувачів замку.

У своїй промові угорські високоповажні гості наголошували, що, не зважаючи на сьогоднішні суперечності між Угорщиною та Україною, ця виставка яскраво говорить про те, що в історії є спільна мова, культура, духовність, які не перекреслять політики. «Дана виставка є незаперечним фактом того, що українці з угорцями можуть мирно співіснувати, берегти та примножувати спільні сторінки історії», - підкреслив пан Іштван Грежа.

В цьому його підтримав Держсекретар Угорщини, додавши, що у 21-му столітті ми зможемо знайти спільні дотики. «Тепер в цьому замку українські, угорські та діти інших національностей зможуть наочно вивчати історію свого краю, своїх предків і таким чином будувати достойне майбутнє своєї країни», - зауважив Потап Арпад Янош. Він подякував голові Закарпатської облради, всьому депутатському корпусу, голові ОДА у підтримці дружніх взаємовідносин та у сприянні цієї виставки, додавши: - Експозиція підготовлена на дуже високому рівні, навіть Угорщина може позаздрити українцям. Збереження спільної історії лише зближує наші народи, розвиває культуру, духовність. Україна може пишатися такою виставкою!»

Михайло Рівіс насамперед подякував високоповажним гостям, уряду  Угорщини за надану 100% фінансову допомогу у створенні такої потужної та унікальної виставки. Адже мова йде про чималі кошти - 108 млн форинтів (майже 10 млн грн).

Заступник голови ОДА Віктор Мікулін зауважив, що дана виставка відновила реальну історію краю за досить великий період часу, з 8 століття і аж до першої половини 20 століття. Завдяки серйозній допомозі Угорщини тепер в музеї є різні візуальні елементи, техніка, що забезпечує інтерактивний характер, а також програми музейної педагогіки.

Відтак високоповажна угорська делегація разом з керівниками краю символічно перерізали червону стрічку, давши зелене світло вже відтепер постійно діючій виставці в Ужгородському замку, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

Фото прес-служби Закарпатської облради та зі сторінки Сергія Денисенка у соцмережі Фейсбук 

21 листопада 2017р.

Теги: виставка, історія

Коментарі

Неизвестному писателю или же анониму 2017-11-27 / 22:44:45
"Тут йдеться не про спільну історію українців і угорців Закарпаття, а про угорську версію історії Закарпаття. А це, як кажуть в Одесі, "двє бальшиє разніци"

В чем именно Вы видите венгерскую версию?

льотчику 2017-11-25 / 01:48:09


Тут йдеться не про спільну історію українців і угорців Закарпаття, а про угорську версію історії Закарпаття. А це, як кажуть в Одесі, "двє бальшиє разніци"


льотчик - Євромайданівцеві 2017-11-22 / 15:52:26 2017-11-22 / 19:06:55


Идея выставки показать, что Закарпатья была частиной Венгрии и что у Венгрии совместная история с населением Закарпаття. Или по твоему -это лучше скрывать или фальсифицировать ? Нет смысла, теперь когда в мире интернета всё открыто и всё возможно легко найти? А некоторым "историкам" Закарпаття стоило бы порыться в Ватиканском библиотеке, огромное колличество писем, докладов остались начиная с 3 века, когда католицизм начал распространяться за пределами Римской Империи. Ведь пасторы, аббаты несли информацию о населении святому престолу из всех сторон мира, как они первоначально католическую веру в пещерах распространяли, как изменялась соств населения после битв и.т.д. Также полную информация о пришествии хунов в 4-ом веке, а после и мадьяр; что и хуни и мадьяры пользовались одним и тем же rovás írásom (руническая письменность), пользовались одним и тем же языком. Независимо, что хунская империя после смерти воевода Аттилы распалась, но доминанция языка в карпатском бассейне явно превосходствовала всех остальных. Когда мадьяры появились в конце 8-го века в Карпатском бассейне, то они встретились со своими родными хунами, которые из-за своего языка и письменности не ассимилировались, более того отправляли безчисленные информации обратно своим родным, то есть постоянно поддерживали связь с мадьярами. По этому и на всех языках и называют и теперь Венгрию от империи хунов - Hungary (engl.) Ungarn (germ.) Hongrie (franc.) Ungherija(ital.), Hungria (espanol) и т.д.
Простой пример, можете проверить по википедии: Св. Мартин по всем страницам википедии (анг., герм, итал., хорватск, испанск., венгерск. ит.д) - родился в Savarija, Pannonia a теперь это Сомбатхель (Венгрия), а по Украинской википедии Pannonia находится в Германии, в Баварии и город где он родился это Штэйн у Ангер. А источником чем они пользовались - это совдеповская энциклопедия!!! Когда историк незанет где находилась Паннония ну это уже пипець.

Незалежний погляд 2017-11-22 / 17:50:03
Шановні коментатори, я дивуюсь з того, наскільки ви засліплені своєю гордістю начебто все знаєте. І та засліпленість не дає Вам помітити, що в цій експозиції сказано. Ну може ви ще її не бачили. А якщо не бачили, то як можете про неї говорти? А якщо підете та подивитесь, то побачите. щонаскрізною нитокю там показана боротьба закарпатського народу за свою ідентичність, починаючи з того, що хазяями цих земель були словяни Празької культури, з чого і починаєьться виставка. Далі боротьба князя Лаборця проти кочівників (хоч і легендарна, але вказана). Далі повстання Петра Петенка (хоч насправді то Петер Петені, про якого є чудово описана історія чому він повстав проти Анжуйської влади). Далі спільна боротьба куруців і угорців проти австрійців. Також в той період показані народні герої цього краю Іван Беца, Пинтя... В кінці експозиції (а зауважте, що директор музею правильно назвав це не виставкою, а експозицією) також є витяги з народної боротьби включно з гімном народним... У експозиції навіть показано участь Галицько-Волинського князівства в історії краю і частина істоірї Б. Хмельницького. Все це є важливимим невід~ємними моментами як історії так і експозиції. І сама назва виставки не несе в собі ніякої заангажованості. Так, цей період історії народу цього краю спільний з угорцями, це не можна ані відмінити, ані приховувати. І так має бути це показано в музеї - бо то правда. Але він вже минув, він зостався історією, чого історія муляє так сильно очі комусь? На таку виставку мала дати фінанси сама Українська держава. НУ дали на неї фінанси угорці, добре, прийняли як подарунок і подякували. Це не означає, що хтось має право тепер на цей край, якщо добровільно щось профінансував. Угорці пишаються своєю історією, навчімось її приймати і нею пишатись і ми. Важлива як єдність українського народу, так і дружба нашого народу з іншими народами. Спільно на політичному мирному рівні все вирішувати навчитись треба.

Євромайданівцеві 2017-11-22 / 15:52:26
Якщо ти, друже, читаєш-читаєш і все одно не розумієш, то дозволь поясню тобі коротко: ідея Євромайдану - показати, що Україна є частиною Європи, ідея цієї виставки - показати, що Закарпаття - є частиною Угорщини.
Тудом?

Євромайданівець 2017-11-22 / 13:49:54
Якось усі коментатори забули, що 22 листопада почався саме Євромайдан, який лише пізніше перетворився в спробу Революцї Гідності (на превеликий жаль, проваленої - контра перемогла). Тож чому мадярам не можна було відкрити виставку в цей день? Він же святковий мав би бути (тільки нікому не хочеться святкувати, бо нічого), а не траурний.

Б.В. музейний працівник 2017-11-22 / 11:18:21
Слів нема висловити обурення! Це гвалтування над історією! Над загиблими , які відстоювали Гідність людську! А до музейних працвіників українського музею риторичне питання - як ви після цього собі у вічі будете дивитись?!

ужгородець 2017-11-22 / 05:53:23
Виставка мала б називатися "Угорське Закарпаття".

Шеба після цього мав би був бути відствлений з посади директора музею. Жидовин продажний.

Фенек 2017-11-21 / 23:44:38
Не вперше на українське державне свято
брати-угорці засирають інформаційний простір своїми великими ділами. Невже для цієї події не був придатний будь-який інший день? В день, що мав би об'єднувати всю державу, за гроші угорців представники української влади в українському музеї відкривають виставку про угорське Закарпаття? Це що, глум?

Копча 2017-11-21 / 23:06:29
Помітив, що після 2014 року надто багато Угорщини та угорського присутньо на Закарпатті. Угорщина одночасно бере кредити у нашого їбанутого східного сусіда на масштабні інфраструктурні проекти і в той же час тратить гроші власних платників податків на культурну еквспансію в Україні. Ракі речі благодійність не пахнуть і їхня мета достатньо мутна.

файнo 2017-11-21 / 22:56:10
На писсю лабу! від VIII-го ст. до 1920... а до того, як кочові зайди прилізли і після тріанону історії не було і не може бути.
Виставка присвячена тисячолітній імперії (біродолму-гуннорайху). Хочеш не хочеш, а лобонцом при таких куруцах станеш!

іван 2017-11-21 / 21:46:02
дуже хороший матеріал можна дізнатися всі деталі сама ідея геніальна не дивно що вона прийшла в голову двом видатним діячам краю високим професіоналам музейної ниви - фізику ядерщику та філологу ресторатору а який сучасний дизайн(біля кожного експоната папірець так роблять у всій європі) і модерні угорські вітрини(у нас такі зробити не можуть) а як гарно відчухали деревяний шкаф але за 100 000 008 форінтів було б дивно якби виставка не вдалася І головне жодної політики(ні чужих прапорів ні корон ні карт ні політиків) мо ло дці

"Виставка"? 2017-11-21 / 18:55:31
Чи черговий прояв гунно-лізингу з боку наших посадових дешевок? Та ще й який! У День Гідности і Свободи.
Ну хоть фуршет файний був? Бо тут іще до річниці Голодомору не далеко, пофантазуйте, як би ще зневажити важливі для українства події... Ви ж мастаки в цьому.

Закарпатка 2017-11-21 / 15:59:13
Ну прогнулися, так прогнулися. Молодці

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини