Колишній політв’язень Москви та закарпатський кіномитець розповіли в Тячеві про фільм "Сильні духом" (ФОТО)

У Тячівській галереї ім.Ш.Голлоші відбулася кінозустріч з Юрієм Яценком – 27-річним українським політв’язнем, якого рік незаконно тримали у російській в’язниці, а нині юристом, радником Міністра закордонних справ, громадським діячем, та відомим закарпатським кіномитцем В’ячеславом Бігуном.

Колишній політв’язень Москви та закарпатський кіномитець розповіли в Тячеві про фільм "Сильні духом" (ФОТО)

Приводом для події стала робота режисера над фільмом «Сильні духом» про історію Юрія та інших людей, які сидять у російських тюрмах. 

Автор та герой фільму познайомились кілька років тому, після звільнення українця з російської тюрми. Їх пов’язує спільна альма-матер – юридичний факультет Львівського національного університету ім.І.Франка. І у В'ячеслава Бігуна з’явилась ідея зафільмувати вражаючу історію героя під робочою назвою «Сильні духом» Для цього записали 8 годин інтерв’ю. Цими днями в Тячеві кінематографіст та його герой працювали у місцевій студії звукозапису. А у вільну годину – влаштували зустріч для тячівців. Нагодою поспілкуватись з незвичайним гостем скористалось небагато глядачів. Переважно, школярі Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.В.Гренджі-Донського з учителями. 

Передусім, подивились уривок з фільму, де герой розповідає, як починалась його історія. У травні 2014 року під час приватної поїздки до Курської області Росії його з товаришем незаконно затримали у готелі, де вони зупинись на ніч. Юрій пояснює: займався торгівлею електронікою і вже не вперше подався до Росії на перемовини з партнерами. 

«Бандерівця» з львівською пропискою питали, чи був він на Майдані. Після ствердної відповіді юнака, який і справді допомагав волонтерам-медикам на Майдані, повезли в райвідділ внутрішніх справ. На батьківщині про затримання українців ніхто не знав. Телефони відібрали, не даючи можливості зателефонувати батькам, а потім запроторили до тюремної камери і справу Юрія передали до суду. Згодом пропонували співпрацю, щоб українець виступав по телебаченню і розповідав, що його прислали українські спецслужби. Але Юрій відмовився, після чого почалося «веселе життя» – ув’язненого піддавали тортурам, фізичному і психологічному тиску.

Юрій Яценко розповів тячівцям про іншого політв’язня РФ – 19-річного українського активіста Павла Гриба, якого спецслужби Росії затримали у Білорусі і перевезли в СІЗО Росії. Як радник Міністра закордонних справ України та спеціальний представник МЗС, що займається звільненням незаконно затриманих громадян України у РФ, Юрій переймається долею співвітчизника, порушує цю проблему у ЗМІ, організовує акції солідарності на підтримку в’язнів Кремля в Росії, щоб привернути до них увагу світової спільноти. Звільнити щонайменше 46 осіб, яких з політичних мотивів утримують в Росії, можна лише через міжнародний тиск, – каже Юрій.

«Фільм «Сильні духом» має на меті привернути увагу до цієї проблеми і не тільки донести, як відбувається порушення прав людини в Росії, а й показати, для чого фабрикуються справи проти українців, – щоб створити з нас образ ворога. Все це для того, щоби пояснити російському суспільству, чому ведеться війна на сході, – розповідає Юрій Яценко.

Як поділився, своєю чергою. В'ячеслав Бігун, історія Юрія вразила його двома моментами. Найперше: для того, щоби повідомити про себе світу, він порізав собі вени і живіт – але не з відчаю, а продумано, щоби отримати можливість зателефонувати додому. Також режисера вразила сила віри юнака, яка допомогла йому вижити в найскладніші моменти, коли треба було місяцями сидіти в одиночці, з психічно хворими арештантами. 

За словами Юрія, ще одна мета кіно – донести те, що неможливого не буває: «Коли я потрапив до в'язниці, мною займалася контррозвідка ФСБ – спецслужби, які мають тривалу історію терору та вміння ламати людей. Катування для них – звичайна річ. Коли потрапляєш у ті умови, і перед тобою сидять спецназівці з бойовим досвідом у масках, то вже від цієї думки страшно. А вже далі – від того, що ніхто не допоможе. Але що б не траплялося, важливо не малювати собі жахів. Бо саме страх найшвидше ламає психіку», – ділиться герой фільму. 

Юрія у російській в’язниці лякали різними способами: розкладали різні ампули, шприци, погрожували, що будуть обколювати наркотиками, садили в карцер. Все для того, щоб Юрій виступив по телебаченню і зізнався на камеру, що його прислав Ярош з «Правого Сектору» або СБУ, щоб вести антиросійську діяльність. ФСБ-шники переконували його, що владу в Україні захопила Америка, а росіяни і українці завжди були братніми народами, і треба «допомогти українцям звільнитись від американського ярма».

Але на співпрацю львів’янин не погоджувався, і тортури ставали жорстокішими. У подібній до своєї ситуації Юрій радить не давати жодних свідчень, не підписувати документів, не вести з силовиками жодних розмов без надійного адвоката, не виправдовуватись. По-друге – знайти можливість повідомити про себе зовнішньому світу і вчитись не боятись. 

08 листопада 2017р.

Теги: дух, фільм, політв'язень, кіномитець

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини