З метою змусити Держприкордонслужбу оформити документи на землі кордону на Закарпатті пред’явлено 30 позовних заяв

Наразі реєстрація права власності на землі кордону за приватними особами скасована.

З метою змусити Держприкордонслужбу оформити документи на землі кордону на Закарпатті пред’явлено 30 позовних заяв

Враховуючи особливе географічне положення області – наявність кордонів з чотирма європейськими країнами (Румунія, Угорщина, Словаччина та Польща) та притаманними прикордонному регіону проблемними рисами, пов’язаними насамперед з нелегальною міграцією та контрабандою,  органами прокуратури Закарпатської області приділено підвищену увагу законності розпорядження та використання землями уздовж кордону.

Системний аналіз даних, отриманих у ході прокурорського вивчення цих питань викрив як порушення вимог закону кримінально-карного характеру, так і низку проблем.

Зокрема, прокурорами встановлено факти надання земельних ділянок прикордонної смуги вздовж лінії кордону у приватну власність та користування, що є грубим порушенням вимог ст. 84 Земельного кодексу України, ст. 3 Закону України «Про використання земель оборони», інших законодавчих та підзаконних нормативних актів. Внаслідок тривалої у часі бездіяльності службових осіб органів охорони державного кодону на тисячі гектарів земель прикордонної смуги відсутні правовстановлюючі документи.

Розслідується кримінальне провадження за фактом зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) відносно посадових осіб управління Держземагенства у Берегівському районі та Головного управління Держземагенства в області, які в порушення вимог Земельного кодексу України, Законів України «Про використання земель оборони», «Про державний кордон України» передали у приватну власність 28 громадянам 52 га землі оборони для ведення особистого селянського господарства. Досудове розслідування  у проваджені триває.

З метою відновлення права власності держави на землю та через бездіяльність органів охорони державного кордону саме прокуратурою Закарпатської області в порядку ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» вжито заходи представницького характеру щодо скасування незаконних актів та повернення земель у державну власність.

Загалом прокуратурою області до судів пред’явлено 30 позовних заяв в інтересах держави в особі Державної прикордонної служби України, та прикордонних загонів до громадян, управління Держземагенства у Закарпатській області, районного управління юстиції про визнання недійсними і скасування наказів управління Держземагенства у Закарпатській області та повернення у державну власність земельних ділянок з незаконного володіння, площа земель по яких становить понад 58 га.

Враховуючи складність доведення позовних вимог через відсутність правовстановлюючих документів на землі прикордонної смуги, розгляд цивільних справ у різних інстанціях триває вже понад 2 роки. Слід відмити, що на даний час, реєстрація права власності на землі кордону за приватними особами скасована.

Крім того, через системну бездіяльність Чопського та Мукачівського прикордонного загонів щодо належного оформлення права користування земельними ділянками прикордонної смуги прокуратурою області подано 2 позовні заяви до Закарпатського окружного адміністративного суду з вимогами до цих правоохоронних структур вжиття заходів для оформлення земель прикордонної смуги як об’єкта речового права відповідно до вимог законодавства.

Закарпатським окружним адміністративним судом вимоги прокурора у цих справах щодо належного оформлення правовстановлюючих документів органами охорони державного кордону визнані законними та обґрунтованими.

Однак, на думку Львівського апеляційного суду вимоги прокурора є «безпідставними». І саме з цих мотивів вказаним судом постанови Закарпатського окружного адміністративного суду скасовані. Наразі на ці рішення готуються касаційні скарги.

Як зазначають у прес-службі прокуратури Закарпатської області, саме бездіяльність органів охорони державного кордону з питань документального підтвердження користування землями оборони є причиною системних і зухвалих намагань незаконно відчужити землі прикордонної смуги, які можуть протиправно використовуватися для здійснення порушень пов’язаних з контрабандою, незаконною міграцією тощо. 

Через відсутність правовстановлюючих документів відпадає необхідність у погодженні з органами охорони держкордону виділення земельних ділянок, що розташовані впритул до лінії кордону, чим користуються зацікавлені посадові особи наділені правом розпорядження землями комунальної чи державної форми власності.

19 жовтня 2017р.

Теги: заяви, оформлення, землі, кордон

НОВИНИ: Кримінал

21:18
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
13:04
У затриманого в Мукачеві наркоторговця вилучили понад 200 розфасованих доз "товару"
22:23
/ 2
Депутат Тячівської райради уник тюрми за вчинення важкої ДТП, бо уклав угоду з прокурором
18:35
У ПП "Ужгород" українець хотів виїхати за кордон за підробленими документами "багатодітного" і "багатодружинного" "таджика"
15:53
/ 3
Ужгородець до смерті забив співмешканця матері, з яким пиячив
22:38
/ 2
Заступника керівника Закарпатської спецпрокуратури звільнили за корупцію
11:18
На Закарпатті "ухилянти" з Дніпропетровщини прямували на "штурм" Тиси з дитячими рятувальними жилетами патріотичних кольорів
23:20
/ 1
В Ужгороді двоє неповнолітніх хлопців пограбували жінку
19:17
Раніше судимий житель Ключарок "підробляв" торгівлею метамфетаміном
18:52
Закарпатця затримали на продажі гранатомета, гранат і набоїв
16:50
Справу ОЗУ наркоторговців зі Станова Верхньокоропецької громади передали до суду
14:53
/ 2
В Ужгороді на "транші" хабаря в $1500 затримали високопоставленого співробітника ГУ ДСНС
18:31
СБУ розповіла про затримання на хабарі посадовця Синевирської сільради
15:44
/ 1
На Закарпатті очільниці сільради повідомили про підозру в розтраті майже 680 тис. грн із бюджету громади
15:05
/ 12
У Тячеві після допиту у слідчого поліції затримали секретаря Хустської єпархії УПЦ МП Розмана
11:56
Затримали наркоторговців з Виноградова і Мукачева, які збували метамфетамін
11:31
/ 17
У Міжгір'ї на хабарі затримали начальника відділу земельних ресурсів Синевирської ОТГ. У справі фігурує голова ОТГ Іван Чуп
11:09
/ 21
У Хусті затримали пʼяним за кермом суддю Сергія Савицького
10:26
/ 3
На Закарпатті справу щодо підроблення фітосертифікатів на продукцію, яку експортували до ЄС, спрямували до суду
18:12
На посту у Нижніх Воротах "безправний" водій намагався дати патрульним 600 грн хабаря
14:47
В Ужгороді переправника "ухилянтів" взяли під варту з можливістю внести близько 1 млн грн застави
14:05
/ 5
У Мукачеві раніше судимий наркоторговець під час затримання наїжджав автомобілем на поліцейських
11:37
У Воловці неповнолітній пограбував чоловіка з інвалідністю
11:29
В Ужгороді чоловік удома вбив приятеля по чарці
» Всі новини